香港長跑網  - 長跑長友

有沒有CHING 著過VIBRAM 五指鞋跑步?

升級   60.53%

開心
  • 簽到天數: 1 天

見原本成千銀特價三百幾蚊,之前入手左對五指鞋打算去海灘游水用,
    點之去過官網極力推介可以跑步用, 最近在街上亦見多左好多CHING 穿五指鞋跑步.
    但我見個底真係太薄, 游水絕對OK, 跑步真係有D 驚.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   31.85%

開心
  • 簽到天數: 35 天

可上網查有關五指鞋或赤足跑的文章。 看看自己有無需要 或 為何他們要五指鞋。
    但注意用五指鞋或赤足, 是用另一種肌肉跑, 初跑由3-4k跑(仲要一星期一次) , 唔好一上就上你玩開距離.  若有參加比賽(eg 渣馬),  就最好過左先試, 傷腳就麻煩。小弟都是赤足初學,暫時一星期一至兩次6-8k赤足當recovery,未買五指鞋。
    請其他ching 比多d意見。
    另外Vibram 市面係要過千, yaxxx 拍賣3xx,  唔知有乜分別…怕傷腳, 所以唔亂買住…

升級   23.6%

擦汗
  • 簽到天數: 43 天

我也用Vibram幾個月,大概也是一星期練一次4-5km,因為它鼓勵中前掌落地,對小腿要求比較高,我體力不好就會回到腳跟,容易出問題

升級   41.6%

該用戶從未簽到

從序漸進去訓練(由5K開始), 起初可能亞基里斯踺和腳背會痛(我的經驗), 因那些肌肉平時少用, 到習慣了便可以. 此種鞋可訓練肌肉和跑姿. 宜作最多10K訓練.

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

很開心在這找到同是赤足跑的同好……
    小弟這次渣打報了半馬……
    當然也是打算赤足完賽……
    目前一週五次或六次……
    每次10KM以上……
    赤足真的很舒服……
    跑完真的一點也不累……
    不過回想開始時在調整跑姿真的很傷苦……
    如要赤足跑……緊記跑姿與穿鞋有十分大的分別……
    在小生的立場……
    穿鞋是很難學會正確的赤足跑姿……
    因為腳與觸地感被鞋完全隔絕,而且穿鞋也有穿鞋的方式去運用他。

Like: 5.0
    請師兄多多指教  發表於 2014-2-18 18:04
    Like: 5
    勁呀師兄,我無你玩完全赤足,不過已用薄底鞋跑O左幾年~渣馬加油!!希望見到你~  發表於 2014-1-21 16:53

升級   60.5%

慵懶
  • 簽到天數: 514 天

小弟都有用你呢對BIKILA~好好跑.
    用5指鞋千萬唔急得,最初一定練短距同用不大的強度去跑.你可以先著住佢行街適應下先. 初初跑要慢,一兩K甚至更少,你可能覺得跑得好爽不以為意就跑長o左或快o左,但其實筋肌未適應同強化會好易傷,所以一定要循序漸進.我用o左半年以上時間由一兩K增加到依加可以跑10多K.不過依加就算習慣都要好留心身體同雙腳俾你o既訊息,有少少唔妥就放慢甚至停步轉為步行,亦唔好用得太密,一星期1-2次(視乎你的狀態).我有次就係唔理忽略o左後腳筋少少不適繼續跑,點知跑完連行都行唔到傷o左,就係咁上o左寶貴o既一課~
    加油呀~好好享受5指鞋o既樂趣~

師兄過獎了,其實小生赤足不算什麼,只是大家花在赤足或穿鞋跑的起點不同而已,小生要向師兄多多學習才真。  詳情 回覆 發表於 2014-1-28 15:27

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

鞋口領後面過高頂住腳面向後伸直
    建議平日唔著時反落黎用衣夾定住佢
    跑起黎會順腳D

升級   7.8%

開心

sean33 發表於 2014-1-21 17:07
    小弟都有用你呢對BIKILA~好好跑.
    用5指鞋千萬唔急得,最初一定練短距同用不大的強度去跑.你可以先著住佢行街 ...

師兄過獎了,其實小生赤足不算什麼,只是大家花在赤足或穿鞋跑的起點不同而已,小生要向師兄多多學習才真。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   24%

該用戶從未簽到

請問師兄, 係邊度減價減到三百幾?

我都是赤足愛好者,多多指教 想買平fivefingers可search 6pm由美國寄返來,鞋價平運費貴 香港上網or 淘寶恐怕是假貨 我買過淘寶  詳情 回覆 發表於 2014-2-18 18:03

升級   30%

鬱悶
  • 簽到天數: 6 天

eugwg123 發表於 2014-2-6 17:27
    請問師兄, 係邊度減價減到三百幾?

我都是赤足愛好者,多多指教
    想買平fivefingers可search 6pm由美國寄返來,鞋價平運費貴
    香港上網or 淘寶恐怕是假貨
    我買過淘寶

升級   35.79%

該用戶從未簽到

我都有著黎跑
    不過跑左幾個月,到三四公里小腿就痛
    係咪要加強肌肉訓練?

師兄……本人是赤足跑者, 如果閣下跑完小腿痛…… 相信不是肌肉問題…… 而是跑姿問題…… 穿鞋者會用上後蹬及小腿力…… 而真正的赤足是不用會到小腿力…… 也就是你跑多遠大小腿都不應會痛…… 提醒師兄, 痛!  詳情 回覆 發表於 2014-2-19 12:49

升級   7.8%

開心

Et2002 發表於 2014-2-19 00:46
    我都有著黎跑
    不過跑左幾個月,到三四公里小腿就痛
    係咪要加強肌肉訓練? ...

師兄……本人是赤足跑者,
    如果閣下跑完小腿痛……
    相信不是肌肉問題……
    而是跑姿問題……
    穿鞋者會用上後蹬及小腿力……
    而真正的赤足是不用會到小腿力……
    也就是你跑多遠大小腿都不應會痛……

提醒師兄,
    痛!就是身體跟你說你跑姿錯了的警示
    切記不要忽視這身體訊息……
    別以為痛是正常……
    別以為忍過了就會好……
    相反痛就要好好赳正跑姿……
    要學會跑姿不容易,
    要花很多花思去學習及調整……
    但學會了……加上里程數充足
    你就不會怕了……

小弟2014渣馬剛以赤足完成人生第一次渣打半馬
    由於真正領悟少許赤足跑姿只有短短三個月……
    跑齡不足一年(3個月前因穿3天的五趾鞋跑5公里造成嚴重腳傷停跑3個月,
    再之前是穿跑鞋,一直是膝痛或足踝關節痛、停跑休養的無盡輪迴,
    實際沒跑多少次,休養時間比練習時間還要多)
    不過這三個月的赤足後,已沒有以上的傷痛問題。

師兄!加油!有機會一起赤足跑……
    頂多你穿五趾鞋,小弟赤足陪步也可!
    (@@ 經常只有一個人呆跑的飄過~~)

師兄好勇敢,赤足跑半馬, 我平時頂多係五趾或涼鞋,唔敢打大赤腳  詳情 回覆 發表於 2014-2-21 21:16

升級   30%

鬱悶

dunkel 發表於 2014-2-19 12:49
    師兄……本人是赤足跑者,
    如果閣下跑完小腿痛……
    相信不是肌肉問題……

師兄好勇敢,赤足跑半馬, 我平時頂多係五趾或涼鞋,唔敢打大赤腳

>.< 這不是勇不勇敢的問題, 而是除了赤足…… 小生什麼都不行……  詳情 回覆 發表於 2014-2-25 12:01

升級   7.8%

開心

Longfung 發表於 2014-2-21 21:16
    師兄好勇敢,赤足跑半馬, 我平時頂多係五趾或涼鞋,唔敢打大赤腳

>.< 這不是勇不勇敢的問題,
    而是除了赤足……
    小生什麼都不行……

升級   96%

該用戶從未簽到

咁多位師兄, 想請問有沒有那款形號推介? 我係偏平足, 約145LBS, 想買對改善跑姿, 由基本入手. 另外, 我睇過6PM網, 好似唔送香港, 想請問有無其他網比較經濟D. THANKS ALL!

6PM 網多數係舊款, 缺碼, 少色, 唔送香港. 建議可去 ebay, amazon, vibram-US官網, 6PM 計算連托運的成本 再比對香港舖頭的價錢先再買.  詳情 回覆 發表於 2014-3-7 12:23
    小弟有一對 Vibram Fivefingers 的 Seeya. 在 amazon 購買, 因該賣家不運送至香港, 所以搵左托運公司轉寄過黎. 對鞋AROUND $530, 托運至香港個度收左我 around $100. Total $630左右.  詳情 回覆 發表於 2014-3-5 10:54
    其實香港都有賣,舊款仲有折,旺角big packxx朗豪坊  詳情 回覆 發表於 2014-2-27 13:49

升級   30%

鬱悶

frankie_lui 發表於 2014-2-27 10:42
    咁多位師兄, 想請問有沒有那款形號推介? 我係偏平足, 約145LBS, 想買對改善跑姿, 由基本入手. 另外, 我睇過 ...

其實香港都有賣,舊款仲有折,旺角big packxx朗豪坊,都係700蚊左右

升級   35.79%

該用戶從未簽到

好wo.師兄.你幫到跑

升級   61.58%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

frankie_lui 發表於 2014-2-27 10:42
    咁多位師兄, 想請問有沒有那款形號推介? 我係偏平足, 約145LBS, 想買對改善跑姿, 由基本入手. 另外, 我睇過 ...

小弟有一對 Vibram Fivefingers 的 Seeya.
    在 amazon 購買, 因該賣家不運送至香港, 所以搵左托運公司轉寄過黎.
    對鞋AROUND $530, 托運至香港個度收左我 around $100.
    Total $630左右.

Hello CHing, thanks for your info. Would you please share the contact of your 托運公司 with me? Million thanks!  詳情 回覆 發表於 2014-3-6 09:27

升級   96%

該用戶從未簽到

ncy727 發表於 2014-3-5 10:54
    小弟有一對 Vibram Fivefingers 的 Seeya.
    在 amazon 購買, 因該賣家不運送至香港, 所以搵左托運公司轉寄 ...

Hello CHing, thanks for your info. Would you please share the contact of your 托運公司 with me? Million thanks!

i use buyippee  詳情 回覆 發表於 2014-3-7 12:18

升級   61.58%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

frankie_lui 發表於 2014-3-6 09:27
    Hello CHing, thanks for your info. Would you please share the contact of your 托運公司 with me? Mi ...

i use buyippee