香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

取代wave rider 16

升級   27.37%

奮鬥
  • 簽到天數: 12 天

小弟之前買左對wave rider 16, 第一次著跑到5-6km已經覺得攰同膝蓋痛, 諗住開頭唔適應對新鞋先有咁既情況

後來試多幾次, 每次都係到5-6km又黎料 (著Adizero Tempo 6跑半馬都無事), 睇黎真係唔合我著

感覺adizero tempo 6鞋底較硬, 鞋身較輕, 回彈力夠

請求師兄師姐, 有冇邊款mizuno或其他牌子介紹下俾小弟去取代wave rider 16作為練習用途

本人175cm, 70kg, 腳掌偏闊, 有少少腳弓過低, 跑步時會加專用鞋墊

感激萬分!
    +1 0
    上一篇︰2014年1月25日簽到記錄貼下一篇︰新界東醫院聯網前總監熱中跑步 馮康單眼追逐廣闊人生

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

我身高同體重跟你差不多,平時長課 (25-30km) 都係著 Adizero Ace 4 / Wave Sayonara

BTW Adizero Tempo 6 係一對唔錯既鞋,師兄點解要轉呢?

升級   27.37%

奮鬥

多謝Ming4883師兄!

其實係想買對練習鞋,留返對Adizero Tempo 6 比賽先著,因為練習比賽都著同一對,對鞋好快玩完

Sayonara 係咪輕過Wave rider 16?

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

真係鞋夾人。
    我著 rider 16 完全無事,
    tempo 6 價錢唔算貴,見意買多對好D,唔好試幾他。
    continental 鞋底膠已好㩒用。

多謝keithlky師兄! 小弟最終買左Spacer AR3, 見佢$500有找又輕身  詳情 回覆 發表於 2014-1-28 23:21

升級   27.37%

奮鬥

keithlky 發表於 2014-1-26 00:32
    真係鞋夾人。
    我著 rider 16 完全無事,
    tempo 6 價錢唔算貴,見意買多對好D,唔好試幾他。

多謝keithlky師兄!

小弟最終買左Spacer AR3, 見佢$500有找又輕身

升級   60.53%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我情況同RIYANCO 兄一樣, 先前見呢道好多CHING大力推介WAVE17, 於是自貪得意入左對17, 點知穿左跑左1.5K左右對腳板痛到節反.

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

me 2, won't go to rider 17. unless free shoes for testing
    做唔到 17 代言人 了。

升級   27.67%

該用戶從未簽到

如果咁多問題, 不如買對 " 16 " 算吧

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

@@ 唔係小生耍師兄,如選不到的話,實行黎個「破釜沈舟」,棄鞋!像小生般赤足跑(即赤腳不穿鞋跑),那就不用為選鞋而煩惱,而且可以從中調整正確赤足跑姿(穿鞋跟赤足跑姿是完全不同,所以像小孩學行般重新學習,這是需要很大的決定及毅力,如有問題可PM ME一起交流赤足心得)。