香港長跑網  - 長跑長友

有用心跳帶師兄姊請進,有事請教

升級   92.8%

擦汗
  • 簽到天數: 19 天

本人用garmin610及心跳帶,想請問大家用後之資料作參考

本人在醫院作檢查時在跑步機去到160HR(96%)時要叫停,但自己跑街時有時去到166HR(100%)都沒有那種叫停的感覺 (平均HR160-165左右)

所以想請問跑街時平均HR95%是否正常(每次跑10k以上-avg pace 5:30-6min左右)

大家的 avg hr / max HR / avg PACE / distance 是多少

另外 HRM 有冇得 CALC?

thanks

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

thanks 我知formula點計  詳情 回覆 發表於 2014-2-6 12:12

升級   45.85%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

我通常keep80-85%跑10K

升級   92.8%

擦汗

thanks

升級   92.8%

擦汗

我最主要是看看 我的 HRM 是否有問題。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

視乎你去醫院做乜檢查,我做運動心電圖都唔使到max HR.

另外,我覺得一般用HRM唔使非常準(accurate),反而precision 重要D,因為同自己比較有意思D。不過如果平均HR到95%,一係max HR有問題,一係操得過龍。

Cal可以問朋友借粒HR sensor 比較下,或者自己做rest HR對比一下。

升級   0%

該用戶從未簽到

首先,maxHR = 166 是如何計算?

Formula? 普遍人用formula都會和實際數字有偏差,只可作參考 (例如是新手跑者)
    最大心率測試? 如是,那這數據update嗎?

如果覺得是硬件問題,不妨相借別人的sensor/心率表作交差測試.

但......

重點是:

如果會配帶心跳帶,會看數據,那有沒有跟心率訓練?
    如是者每次用相同配速,相同距離,心率數據便變得毫無意義.

點解如是者每次用相同配速,相同距離,心率數據便變得毫無意義呢,係咪因為唔係根據心率跑,唔同日子得到嘅心率反映唔到有意思義代表性?請師兄講解一下可以嗎?  詳情 回覆 發表於 2014-2-6 17:49

升級   96.75%

該用戶從未簽到

kelvin71 發表於 2014-2-6 16:02
    如是者每次用相同配速,相同距離,心率數據便變得毫無意義.

點解無意義呢,係咪因為唔係根據心率跑,唔同日子得到嘅心率反映唔到有意思義代表性?請師兄講解一下可以嗎?

我指無意義,是對於那些"每次用相同步速,相同距離"的人。因為外在因素(如氣溫,濕度)的變化是不顯著的,除非是不同季節比較吧。而每次都用相同的步速時,對於不同心率區表現是沒有多大進步的。 相反,就算不跟  詳情 回覆 發表於 2014-2-6 20:18

升級   0%

該用戶從未簽到

felixcat 發表於 2014-2-6 17:49
    點解無意義呢,係咪因為唔係根據心率跑,唔同日子得到嘅心率反映唔到有意思義代表性?請師兄講解一下可以 ...

我指無意義,是對於那些"每次用相同步速,相同距離"的人。因為外在因素(如氣溫,濕度)的變化是不顯著的,除非是不同季節比較吧。而每次都用相同的步速時,對於不同心率區表現是沒有多大進步的。

相反,就算不跟心率訓練,但會用不同步速時(輕鬆跑,長跑,tempo,interva...l),效果其實等同於不同心率區訓練,配合數據分析便有用了(雖然這是間接的)

Like: 5.0
    Like: 5
    多謝師兄解釋。  發表於 2014-2-6 22:36

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

心跳帶呢方面我都有啲經驗可以SHARE吓~

我用GARMIN 610,我唔係用FORMULA測最高心跳,而係實際落場跑步嚟最高心跳,原因係有220-年齡呢條FORMULA測出我嘅心跳低過我實際心跳,換句話說我心跳較快。我曾經質疑過係心跳帶問題,但我有FRIEND都係有GARMIN心跳帶,反覆測試都係証明我心跳較快。我MHR係200。

用心跳帶跑步後,發現自己跑開嘅速度會令自己KEEP喺90-95%MHR (即約190)。90-95%MHR即代表進行缺氧運動,而長跑嚟講即進行長期缺氧運動,咁樣係唔好嘅,因為長期缺氧運動會產生乳酸,亦唔能夠有效燃燒脂肪,提供足夠能量應付長跑活動。坊間認為最有效嘅帶氣運動心跳區域為60-80%。我自己則取向80%MHR,即我會以160心跳進行一般長跑活動。個人認為80%MHR係跑得有速度感之餘,亦可以舒暢地呼吸。

可以同你分享吓我嘅跑步RECORD。呢個係我2013年6月跑嘅RECORD:
    http://connect.garmin.com/activity/324879531

下面呢個係最近嘅, 2014年2月:
    http://connect.garmin.com/activity/440859810

可以睇到嘅分別就係無論距離、時間、步速,喺80%MHR嘅情況下,都有明顯進步~
    不過中間呢段時間當然有進行其他操練,不論跑山、INTERVAL或長跑比賽。

以下呢嗰係我10K比賽時嘅PACING
    http://connect.garmin.com/activity/435113327
    (冇心跳RECORD,應該全程維持喺90-96%MHR)

其實95%MHR無話正唔正常,上面已作解釋。當然能以最有效式提供能量(即燃燒脂肪)去做長跑活動,亦自然會提高個人嘅耐力。
    至於要喺同一個HEART RATE提高距離、時間、步速嘅表現,當然要操練~

升級   92.8%

擦汗

謝謝各位