香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth

毅行者第一隊時間

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

多謝你地~我知架喇

升級   100%

該用戶從未簽到

SLeung兄同 OSCAR應該可以 under 17 hours.
    下年我同個firend 目標16, 唔知有興趣無?

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

開心

原帖由 waynekkw 於 2008-11-11 02:36 發表
    SLeung兄同 OSCAR應該可以 under 17 hours.
    下年我同個firend 目標16, 唔知有興趣無?

登錄/註冊後可看大圖

當然有~不過我都要諗下計搞搞個膝頭哥哥

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-11-11 12:27 發表
    假如全馬跑到3:15以及 當天狀態穩定,under17應可以做到,當然最好唔使帶傷在身啦!我個frd本來二月做到16.5小時完成,不過就係一個傷字,呢次我地要同佢慢慢返黎,佢仲好辛苦,話16.5小時都不及這次22小時辛苦啊!不 ...

呢次都係我行山以來~~(雖然陪行)
    食物最豐富~

不過膝頭真係好傷~~

升級   11.35%

該用戶從未簽到

好等我又報告一下我今次毅行的情況。

其實自己好少行山經驗,以前最多陪下阿娘行下城門水塘,麥俓更加未踏足過。今年四月左右有同事問我有無興趣玩毅行,就唸都不如試下。兩男兩女,年齡都係28-33度,而佢地行山經驗都比小弟豐富,最初都估大家的時間差唔多。最後四個人中左小弟個籤,六、七月第一次開會的時候大家都不敢把時間定得太快,都係打算35個鐘內完成。

跟著大家斷斷續續練過幾次麥俓,總算由第一至第八段都行過。其實小弟賽前都有d擔心,因為有位女隊員試過上西灣山無耐就曝左,要行五分鐘休五分鐘,北潭涌到西灣山用了超過六小時。到毅行當天佢都係過左浪茄就曝,話好熱同好辛苦,呼吸不順。咁我就叫另外兩位隊員行先,我就陪佢休息廿分鐘左右。再行番之後佢個back-pack我幫佢搞掂埋。點知行多左三十分鐘左右佢又抽筋。咁我地幫佢按摩下再繼續行落去。我地12:30開始,到北潭凹時已經八點。

晚膳後兩位女隊員各有一位男仔陪行幫手負重,上第三段天梯不久後男隊員膝頭舊患復發,最慘就係用消炎藥後出現不良反應,頭暈及在山上嘔了一次。最終佢都係水浪渦退出。上馬鞍山的第四段,第一位女隊員的陪行繼續一同上路,而女隊員由於體力消耗很多已經好倦,全程的速度已頗慢及要拉著陪行者行。到基維爾營時已經要6個鐘了..........由於陪行者要番工,所以女隊員的back-pack再由我負責,去到金山同support我們的同事會合時已係中午十二點............

女隊員安排了另外三位朋友陪(佢)行,而我亦勸服佢唔再帶自己的back-pack(因為其實都無點用過)。由於佢有一team人照顧,由金山到城門,上針草再上大"霧"山時基本上大家都有少少分開左行,咁當然係又行下又等下啦。但由於大"霧"山太凍,我自己同另外一位女隊員都唔係好敢停太耐,只好按自己速度走。上斜時我都叫佢拉著我個袋借力。結果我地兩路人差唔多差一個鐘左右到CP8。

到CP8後女隊員太凍及體力不支要上(support朋友的)車上休息,過了大約一個鐘後大家2315再上路。女隊員的朋友非常有義氣地決定同佢行番終點。我盡力放慢腳步,但行得越慢就越想訓,最後一段在水塘繞圈時雙眼基本上是合埋的(當時已兩晚無訓)。上引水道後驚跌落引水道就慢jog返去,亦係今次毅行唯一慢跑位。最後係寒風下等齊人以41個鐘有多"衝線"。

賽後檢討:
    1) 四個人有快有慢好正常,但隊友間的差距不宜太大。
    2) 盡量唔好休太耐,休得越耐越唔想行。
    3) 陪行係好,但人數太多可能會令隊員間的互助及溝通不足。

明年目標(如有人陪玩): under 25 hr,通兩晚頂好辛苦。

升級   0%

該用戶從未簽到

desmond c hing

毅行精神

full team 完成

明年 add oil ar

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

慢行其實都幾辛苦,不過團體精神都好緊要。兩位師兄下年有無興趣?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kenneth 於 2008-11-13 11:55 發表
    Ken兄,我都想搵長跑網的師兄/姐玩。你都知小弟都係第一年玩,策略真係唔講得。但今年最worst聽過12人都唔中籤!所以我唸出年差唔多時候出post搵有興趣的師兄姐盡入籤,到中籤時大家先再分隊。你知喇,跑得幾快都好,唔中籤就無得玩。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 oscar 於 2008-11-13 12:35 發表
    行得慢真係好辛苦

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-11-13 12:41 發表
    [quote]原帖由 oscar 於 2008-11-13 12:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

行得慢真係好辛苦

x2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-11-13 12:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

行得慢真係好辛苦

兩晚通頂仲辛苦, 最後水塘路, 引水道真係會眼訓到想死

唯一一次玩毅行是99定00年, 好似36個鐘左右, 耐到唔記得了, 挨了1晚通宵已想

升級   11.35%

該用戶從未簽到

Oscar: 無計,一定要一齊完成。下年如果你陪行肯定"谷"快我地,不過你咁快我覺得你玩好過啦,最多我籌多d ,籌埋你個份。
    NC 姐: 水塘個位簡直係死亡習作feel,行黎行去都係咁,好恐怖

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟大人行哪年

有參賽者個可能太眼訓

行左落水塘跌傷左

升級   100%

開心

41h..........真係毅行者............desmond兄好野
    想問下desmond兄~是否毅行當天早餐時同我say hello那個??