香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

毅行者第一隊時間

升級   9.47%

該用戶從未簽到

毅行者後記!

熟識又陌生的道路,毅行者今年第三年參加,首先多謝支持
我的隊友、家人和朋友,今年用了23小時11分鐘完成毅
行者。

咁講講今次的行程,行程是麥理浩徑全段,西貢至屯門全長
有100km。
11月7日 9:30am就到起步點登記,登記完等待11:00am
的起步時間,起步是在麥理浩徑第一標柱出發,經過萬宜水
庫,今日真的好好天個天好籃 無帶相機無得影相,藍天白雲呀! 天文台有話陰天有雨頂,曬到呢,之後行到霸尾這麼有得加
水今年有寶礦力呀,裝好水熱好身上第一個山去浪茄灣啦,
上到山頂看到個浪茄灣真的想去游水呀,d水清到同真的好
好天呀真的嘩一聲呀,不過要繼續跑落山,經過浪茄灣又要
上一個好辛苦好辛苦的山西灣山不是好高但個到是一d風同
好焗,仲要正正太陽最曬的時候,看見好多人都在這樣爆在
嘩我都有少少呀>.<"好彩頂到!上到山頂,心想仲有少
少路就到 cp1啦,二話不說跑落山啦去,去到西灣村cp1,話第
一枝水咋,好彩有士多可以買可樂飲,飲完可樂嘩舒服晒,
有要行啦。

第二個cp2出發,咸田灣,赤徑,北潭坳,這段路無乜點
好快就到cp2啦,咁左cp2有熱飲,麵包,同雪梨,食
飽飽有要上山啦,cp2去cp3有好多上山落山的路,因
為大家都想5點到達cp3咁大家都加快腳步沖沖沖,咁當
然慢小小啦5點10分到達cp3水浪窩,這樣有Supp
ort Team的雞肶,香腸,薯蓉同栗米,香蕉,但可能真的好
辛苦食唔落呀,食左少少雞肶同香蕉,又要起步啦。
嘩要去馬鞍山啦,向飛鵝山基維爾營出發cp4,又時上山
落山的路,天開始黑心開始急,因為想行快d上馬鞍山唔洗
攞電筒哈哈,咁又是行行行有得跑的地方就跑嘩都唔知同自
己講左幾多好辛苦好辛苦但都一路跑!當然好快有到cp4
啦,飲杯熱飲,換對襪仔又出發。

因為唔想停留太耐,gogogo,向第5個cp5出發畢
架山,沿途在山上,看到那九龍夜景,尤其那條窩打老道,
實在太美了......!真的好靚呀,個天好清,真的記
在心中呀,最後沿著大石級上了畢架山向個天看好多星星呀
正呀,咁當然繼續行啦,特然有叫我可唔可以幫佢影相,吓
我都辛苦到死上緊d地獄梯級,叫我影相咁我當然話好啦.
.....,影完又要繼續行去cp5啦,咁山頂就是啦,
都是飲杯熱飲坐一陣又出發。

cp6啦 走私坳警察射擊場,但今次會在金山停一陣因為Suppo
rt Team在這裡等我地,可能對鞋已經失去功效隻腳有又水
泡,嘩一步一痛心呀,好辛苦,要到大埔道看見嫂嫂在揮手
,到啦,到金山啦,開心又辛苦,咁到我姐夫架車到看到家
姐都有來到,這時看見家人都的想放棄呀咁辛苦,咁當然唔
會放棄啦,換好衫,換個對鞋好好多了,咁當場有家姐煲的
靚湯啦,蕃茄薯仔 排骨湯啦,仲有魚蛋,墨丸啦,咁要多謝佢地咁辛苦呀,感
激呀,食飽飽同家人講再見啦又起步,cp6我來啦,可能
休息在一陣隻腳唔聽洗龜速咁行,其實前幾日仲病緊呀,所
以行在一半之後好辛苦呀,但咁都要行啦無辦法,咁都好快
到 cp6走私坳警察射擊場,do一do個號碼就走人。

向cp7 鉛礦坳出發,這一段嘩哈哈......辛苦到呀....
..都唔識講呀......,途經城門水塘,針山嘩le
e 個針山平時行無乜點到你行在咁多路佢就真的好像支針咁高
全部都要梯級來的呀,星星和夜景有幾靚到無用呀,爆左就
爆在,只好慢慢行,好辛苦咁落到山腳,坐一陣有是一條全
斜坡呀,嘩風又大又濕又攰又眼瞓,個頭行咁耐都無乾個呀
,十級辛苦呀,你地睇可能無乜野,但行的時候真的辛苦到
呀,行行下都要坐一坐想一想,點好呢繼續行唔行,想在一
陣因為就算走到要行,咁就同自己講死就死啦,繼續行去到
有個位是有熱飲的,咁要了杯咖啡和餅乾,杯咖啡好唔好飲
已經唔關事了,飲完又要起行,行在一陣可能杯咖啡的幫助
,個人返來啦,好像無事咁,可以跑落山啦好快去到cp7
呀鉛礦坳,lee個cp有杯麵食,我食左一個半杯麵,食
飽當然又要起行啦。

上大帽山,cp8出發,嘩今次好大風又大霧,真的好大霧
,攞住電筒都只可以睇一兩呎位到咋呀,幾驚迷路呀哈哈,
唔知是唔是大霧的關係好快到山頂啦,咁我上到山頂就開始
跑落山呀,因為落山是一條又長又是落斜的大斜路來呀,咁
當然沖沖沖跑跑跑啦,之前什麼事都唔記得啦哈哈老人痴呆
,咁好快又到cp8啦大帽山訪客中心啦,do完之後,等
待嫂嫂的早餐,嘩沙嗲 牛肉麵仲有餐蛋和最愛的熱奶茶呀,真的辛苦晒嫂嫂和姐夫
呀麻煩到佢地呀,辛苦晒呀,充滿力量呀。

換好跑衫和跑鞋向cp9出發大欖涌水塘,跑跑跑,心想只
想快d到終於,咁就跑跑跑大家一起跑啦,咁當然好快到c
p9啦。

大家入了水,就向終點出發cp10屯門掃管笏寶隆軍營,
咁都無什麼好想了,跑跑跑到終點,跑呀跑呀,死沖爛沖,
去到引水道望到個牌三公里,跑,兩公里,跑,仲有500
米咋,快跑,嘩嘩嘩......嘩咁快……到前面的終點
啦,衝過終點後,時間23小時11分,真開心完成啦,不
過做唔到20小時真的失望可能少操練,隊友們,唔好意思
啦!

咁多謝支持我的朋友家人啦,捐錢給我的人們,辛苦晒su
pport team 佢地仲辛苦呀,多謝晒啦。

我懷念一起比賽中的點滴......!

Van

升級   11.35%

該用戶從未簽到