香港長跑網  - 長跑長友

我們期望的渣馬

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

近年愈來愈多人對渣馬的安排有意見,其中包括路線,氣氛,時間.....長跑網有很多跑手會員,不知能否收集跑手意見,然後發一公開信給大會,希望改善下屆的安排

升級   70.7%

該用戶從未簽到

全馬回程,遇上半馬折返最惨(荔枝角),人多爭路,跑得很吃力。

升級   95.33%

該用戶從未簽到

我有少少意見發表:
    小弟跑全馬一組,响跑到26/7K嘅時候,啱啱係半馬嘅折返點,結果搞到條路塞爆,全馬半馬參賽者共冶一爐,異常擠擁,大家嘅開跑時間可否調整一下呢?

此外,大會話有香蕉同朱古力派 (25K以後),但係小弟咩都攞唔到,我自問都跑得唔算好慢(見笑了,4hr20mins),各師兄師姐有無呢個感受?

Like: 5.0
    原來掉轉,跑得快無得食,我跑左3年330附近蕉同朱古力都未見過!  發表於 2014-2-19 13:54
    我跑慢你30分鐘都有香蕉同朱古力拎到喎  詳情 回覆 發表於 2014-2-18 13:50
    Like: 5
    十分同意, 我同你同一組, 真係塞到爆!! 補給食物好彩自己有帶!  發表於 2014-2-17 23:29

升級   5.8%

該用戶從未簽到

我跑左渣馬都有10年. 都有一定感覺想發表.
    路線我其實覺得很好, 以前10K都係跑西隧, 之後因會塞住跑半,全馬既朋友先改為跑東廊. 呢個係大會既改進, 姑勿論東廊好跑定唔好跑, 但以香港呢個地少人多, 又不能太影響交通既考慮因數下, 能夠作出此安排已很好.

至於氣氛, 好老實, 唔通真係要封晒成條彌敦道+英皇道比你同市民互動咩? 能夠衝線前2K有途人幫你打氣已經很好氣氛的了.

最大最大既問題係.. 一定係報名果PART. 我到依家都唔明, 點解從來唔記住我舊RECORD? 例如我跑10K夠60MIN內下年先報到挑戰組咪幾好LOR, 一來可以MAKE SURE挑戰組既人係QUALIFIED. 二來好似RESPECT番D舊客咁. 三來可以留住舊客又可激勵新晉參加者努力跑好成績先上挑戰組. 當然, 香港每年都有好多10K, 半全馬比賽, 能夠CENTRALIZED個DATABASE 就更好啦.

Like: 5.0 Unlike: 5.0
    Unlike: 5
    agree  發表於 2014-2-18 20:43
    非常同意師兄嘅觀點,10k根本可以提高門檻,用之前嘅成績去報某一組,總好過畀從未跑過10k嘅跑友去報挑戰組。  發表於 2014-2-18 09:29

升級   28.1%

該用戶從未簽到

渣馬一D都唔理下跑得慢既全馬2組感受,我係跑得好慢,但都未夠鐘,因乜理由由廿幾公里至西隧已經收起晒D里數牌,搞到要不停問D旁人(工作人員定義工呢)仲有幾遠先到終點,又以為係咪過晒時隨時要上車,越急越亂,差D放棄埋好彩去到西隊見到剩返充足時間可以返去先安心返

嘩, 咁又真係差左D, (我未參加過全馬)...仲諗住出年龜速跑全馬感受下氣氛..  詳情 回覆 發表於 2014-2-17 23:31

升級   5.8%

該用戶從未簽到

run4ever 發表於 2014-2-17 22:30
    渣馬一D都唔理下跑得慢既全馬2組感受,我係跑得好慢,但都未夠鐘,因乜理由由廿幾公里至西隧已經收起晒D里 ...

嘩, 咁又真係差左D, (我未參加過全馬)...仲諗住出年龜速跑全馬感受下氣氛..

升級   48.6%

該用戶從未簽到

食物安排不足~剩係終點先有~去得終點,我駛鬼食﹐去食坑腩河都得啦~

一係同所有人講唔會有蕉同朱古力~要自備~
    對一個馬拉松比賽來講,水同食物都好重要,完全唔明水站安排得咁好~食物就咁得少少~

Like: 5.0

升級   17.8%

該用戶從未簽到

echan811 發表於 2014-2-17 22:38
    我有少少意見發表:
    小弟跑全馬一組,响跑到26/7K嘅時候,啱啱係半馬嘅折返點,結果搞到條路塞爆,全馬半馬 ...

我跑慢你30分鐘都有香蕉同朱古力拎到喎

有啲咁嘅樹?好在我準備尚算充足,拎左4包gel去跑。但有一點想補充,我望過跑道旁都唔多見有蕉皮响地下,真奇怪。。。。同埋半馬跑手會攞到蕉嗎?  詳情 回覆 發表於 2014-2-18 19:24

升級   64.21%

該用戶從未簽到

線路多d市區
    唔洗三隧三橋( 一橋一隧也夠了吧)

晏少少起步
    間接鼓勵市民在場邊打氣

升級   95.33%

該用戶從未簽到

1678 發表於 2014-2-18 13:50
    我跑慢你30分鐘都有香蕉同朱古力拎到喎

有啲咁嘅樹?好在我準備尚算充足,拎左4包gel去跑。但有一點想補充,我望過跑道旁都唔多見有蕉皮响地下,真奇怪。。。。同埋半馬跑手會攞到蕉嗎?

我跑馬二組, 青馬大橋(15k左右)反而有蕉  詳情 回覆 發表於 2014-2-18 23:30
    我舊年跑五個幾鐘有好多野食,今年跑四個幾鐘就冇野食(又可能今年都冇諗住食所以冇留意),我估佢地收埋d野食等唔好比半馬既人食晒…  詳情 回覆 發表於 2014-2-18 19:38

升級   59.25%

該用戶從未簽到

echan811 發表於 2014-2-18 19:24
    有啲咁嘅樹?好在我準備尚算充足,拎左4包gel去跑。但有一點想補充,我望過跑道旁都唔多見有蕉皮响地下, ...

我舊年跑五個幾鐘有好多野食,今年跑四個幾鐘就冇野食(又可能今年都冇諗住食所以冇留意),我估佢地收埋d野食等唔好比半馬既人食晒…

升級   16.25%

擦汗
  • 簽到天數: 417 天

echan811 發表於 2014-2-18 19:24
    有啲咁嘅樹?好在我準備尚算充足,拎左4包gel去跑。但有一點想補充,我望過跑道旁都唔多見有蕉皮响地下, ...

我跑馬二組, 青馬大橋(15k左右)反而有蕉

升級   35.35%

慵懶
  • 簽到天數: 89 天

我跑馬二組,同樓上一樣,青馬有全隻蕉,汀九橋有半隻蕉,26K有蕉有朱古力,剛啱拍梗GEL,又GEL、又蕉、又朱古力、又水…唔知以為我食梗自助餐﹗

OMG......師兄真幸福,咁安排上可能岀現問題了  詳情 回覆 發表於 2014-2-19 22:50

升級   95.33%

該用戶從未簽到

gary928 發表於 2014-2-18 23:55
    我跑馬二組,同樓上一樣,青馬有全隻蕉,汀九橋有半隻蕉,26K有蕉有朱古力,剛啱拍梗GEL,又GEL、又蕉、又 ...

OMG......師兄真幸福,咁安排上可能岀現問題了