香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

《尋》傷健人士出書 分享重過新生感受

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

頭條日報 2014-02-19

傷健人士出書 分享重過新生感受        

周日渣馬盛事,Kelly唔少朋友賽後都喺網上分享感受。除咗支持朋友挑戰自我嘅精神,小妹更欣賞參賽嘅傷健人士,嗰份一步一足印嘅毅力。「刀片少女」黎芷愉嘅勵志故事為人所知,原來成功背後,全賴「過來人」翟文鳳支持。

翟文鳳話,剛截肢時因為無充足嘅支援,覺得好難適應,前路茫茫,但經過不斷摸索和學習,排除萬難,終於可以踩單車、跑步,甚至係攀石。重過新生嘅佢,更想將過來人經驗教導其他人,等同路人更加快學識運用義肢。

喺社工嘅安排下,文鳳識到大學一年級遇上意外而截肢嘅芷愉,喺心理同生理上幫助佢適應新生活,成為咗佢嘅康復明燈。芷愉也不負所託,以佳績完成馬拉松,仲成為人所共知「刀片少女」。

香港傷健協會推出新書,佢哋兩個連同其他七位傷健人士嘅故事,都記錄喺《尋》一書中。Kelly透過《尋》,更了解傷健人士嘅內心世界。
    +1 0
    上一篇︰智能褲分析肌肉 強化跑手訓練下一篇︰加推15隻 馬拉松限定版Portable PowerBank

Like: 5.0
    Like: 5