香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

夢璃 “夢想成真” 好事成雙 第二次全馬sub250

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

寫於2014年2月17日 (渣打香港馬拉松賽後既一日)

尋日係一年一度渣打香港國際馬拉松舉行既日子,亦係本地長跑界中一場最重要既賽事,賽前付出過既 (衝圈、長課、carbon loading etc.),黎到呢一日大家都好渴望修成正果。

當日朝早6點10分,我早係起跑區既前面等候起跑,但開跑前發生左 “小插曲” ,因為個吹氣拱門冇氣倒下,結果要延遲5分鐘開跑。

跟住呢42.195km既途程,我會分成9 part去講

Part 1: 頭5km  18’51”

一開跑冇耐我就已經跟住某2名本地既跑手,但去到3km左右就要開始要靠自己控制個pacing。

Part 2: 5-10km  18’40”  (10km 37’32”)

過左5km牌果陣,其實就開始上昂船洲大橋,當時係我前前後後既,主要都係D海外特邀跑手,我仲見到有兩、三個女海外精英跑手,因為跟唔上個 “大隊” ,結果個處境同我一樣、要跑自己pacing,我仲唔覺意係昂船洲大橋上過左某名中國女跑手。

Part3: 10-15km  18’54”  (15km 56’27”)

去到呢段,就係跑過南灣隧道同埋上青馬大橋,準備上青馬大橋果陣,開始聽到一D熟悉既聲音為我打氣,可能我聽到呢D打氣聲,令到我係頭果15km既路程比我預計中仲要快成2分鐘到第一個折返點。

Part4: 15-20km  19’16”  (20km 1:15’43”)

第一次折返後,我開始見到有其他跑手陸續跑入青馬大橋,佢地見到我係早段跑到好前都 “O 嘴” ,佢地“O 嘴” 唔係冇原因既,係因為我第一次折返果陣,我原來已經係第5個香港跑手跑經過折返點,係我前面既香港跑手就有鄧敏華、溫耀昌、劉廣文同埋黎可基,但好景不再,我後果半程我已經有心理準備會 “拉車” ,只係差到跌幾多。去到汀九橋之前、上年全馬跑2:41既年青全馬好手Billy Lau 開始發力,係我側邊擦身而過。

Part5: 21-25km 19’22”  (25km 1:35’05”)

呢段就對於我黎講就相對比較平淡,因為係位置上冇咩大改變。至於頭半程時間大約係1小時20分左右。

Part 6: 25-30km 20’39” (30km 1:55’44”)

過左長青隧道之後,開始落斜,過左貨櫃碼頭之後,澳門特邀跑手開始發力,但佢過我之後都望一望後面先,唔通佢想搵人擋一擋風?

Part 7: 30-35km 20’47” (35km 2:16’31”)

過埋南昌站落西隧,當時開始拉車既小弟,開始俾幾名本地跑手過。

Part 8: 35-40km 22’57” ( 40km 2:16’31”)

過左西隧去到香港島果邊之後,D風好大,直頭係打埋我塊面,我已經再冇力加速,只係死捱憑意志,唔理三七廿一,只要2小時50分返到終點就得,係呢段途程,如果我見到相機而自己擺得設pose,我就當然擺下pose,埋水站就唔係拎水,而係飲果D sports drinks.

Part 9: 40km – Finish 9’15

去到最後關頭,我就跟住前面個跑手捱返去,入到維園果陣,見到大鐘已經2小時48分,我肯定超額完成,所以我只係以比較輕鬆既步伐跑返終點,過左終點,又好似之前皇者之戰半馬咁成個人跌落地,但今次我真係腳軟,唔識自己起身,要在場工作人員幫幫手先得

總括而言,呢次俾我想像中跌得少,同埋我今年係最後一次以學生身份出戰渣馬,出年恐怕未必會有機會再跑,所以名符其實係博到盡,我要多謝各位係現場/精神上支持小弟既IEd人、跑友、攝影師、工作人員..... 好多數至不盡既人。

小弟過左渣馬之後,會稍為休息幾日,到禮拜三就會恢複操練,準備下個月9號舉行既大專陸運會

大會成績

Official 2:48’45”

Net 2:48’42”

Overall: 58/5609

Category: 24/1011
    +1 0
    上一篇︰有冇人報左台灣5月的Wings for run World Run下一篇︰渣打馬拉松2014_Part III

Like: 5.0
    Like: 5
    Congrats! Impressive time!  發表於 2014-2-20 23:29

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

弓起! 弓起!

升級   40.5%

該用戶從未簽到

well done good job!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

恭喜!!

升級   22.35%

擦汗
  • 簽到天數: 133 天

well done too

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 5 天

勁, well done