香港長跑網  - 長跑長友

樓主: fnd1214
打印 上一主題 下一主題

26-Oct-2014 大阪馬拉松賽 (大會已發出電郵通知)

升級   42.11%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

Mr.Gor 發表於 2014-6-6 00:02
    can pm me also ! i want to kmow it ! thx!!

i want to know it!

升級   32.67%

該用戶從未簽到

抽中左

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

wlau 發表於 2014-6-5 18:47
    無登記? 係唔係用你收到CONFIRM E-MAIL 果個E-MAIL 來登記?
    如果當時係用同一個E-MAIL 收到CONFIRM E-MAI ...

如果係經大阪馬海外中心報名而唔係直接報名. 係冇 Login 既

即係繼續要等email  詳情 回覆 發表於 2014-6-6 00:12

升級   2.2%

難過
  • 簽到天數: 6 天

炒炒 發表於 2014-6-6 00:06
    如果係經大阪馬海外中心報名而唔係直接報名. 係冇 Login 既

即係繼續要等email

升級   11.58%

開心
  • 簽到天數: 1 天

中左了

請問邊度有平機票訂...please PM to me, thanks~

升級   92.8%

擦汗
  • 簽到天數: 19 天

terrylkc 發表於 2014-6-5 18:28
    抽中了。但我太太唔中。

另外,已經買好哂機票同訂好哂酒店了。

請問邊間航空公司及book了邊間hotel?

之前 (五月份) HKexpress 特價, 已經買定機票. Hotel 住 "ドーミーイン心斎橋", 另加有馬溫泉.  詳情 回覆 發表於 2014-6-6 10:48

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

我抽唔到....希望有機會補中啦~~~

升級   40%

奮鬥

中! 第一次香港以外跑

升級   40%

奮鬥

各位師兄會唔會book起點附近酒店?

升級   75.33%

慵懶
  • 簽到天數: 37 天

中咗!希望今次可以同大家影番張大合照。十月大阪見!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

可唔可以PM 埋我嘛.. THX

升級   100%

開心

jackal_chasiu 發表於 2014-6-5 23:25
    中左,但又想試福岡馬,但佢未有抽獎結果

我都想試福岡...同樣得緊結果, 原本諗住中左大阪就唔理之後福岡同神戶.. 但睇睇下.. 福岡都好似幾靚..但...兩條數.. 未必頂得住..

升級   14.6%

該用戶從未簽到

中左了
    請問邊度有平機票訂...can you pm to me, thanks!

升級   39%

• 簽到天數: 156 天

divejy 發表於 2014-6-6 00:31
    請問邊間航空公司及book了邊間hotel?

之前 (五月份) HKexpress 特價, 已經買定機票.
    Hotel 住 "ドーミーイン心斎橋", 另加有馬溫泉.

升級   66.25%

奮鬥

我都煩緊酒店

升級   63.6%

開心
  • 簽到天數: 1 天

中左
    請問邊度有平機票訂...please PM to me X 3

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

我都中了, 我問緊做旅行社的朋友, 有16人可團購, 下星期覆你地,OK嗎?
    1, 請PM我,有消息通知大家!
    2. 有冇知兄知邊間酒店近會場,以便叫我朋友check!

團購要同一日出發, 同一日回來?  詳情 回覆 發表於 2014-6-6 14:14

升級   66.25%

奮鬥

golfer504 發表於 2014-6-6 14:07
    我都中了, 我問緊做旅行社的朋友, 有16人可團購, 下星期覆你地,OK嗎?
    1, 請PM我,有消息通知大家!
    2. 有冇 ...

團購要同一日出發, 同一日回來?

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

海外參加, 似乎一定中, 日本要刺激經濟.我都想訂酒店.是否有平野.

升級   100%

開心

等我係度都同大家share 一下點訂酒店機票。

(小弟從事航空旅遊已經15年,以下純粹比大家參考。如有個別問題,請向你自己相熟的代理查詢,如希望我個別解答,可PM我)

今時今日航空公司都有分LCC (即Hong Kong Express, Peach, Air Asia , 等等)同一般航空公司 (如大家熟悉的國泰)。先講LCC, 訂LCC一般要自己係網上做, 而且機票以外既服務都要逐樣收費。當然,機票價格都會相對較低同一般都係唔比hold 位同埋要即做即pay。間中都會有一啲early bird promotion,價錢的確好吸引。如果時間唔太差既都可以選擇。一般航空公司就幾乎全部同LCC相反。但有時如果LCC冇特別promotion既時候而一般航空公司又有特價票出,二者價格可以相差不遠。所以訂飛前不妨多參考一下唔同product。

至於今次大家主要目的係阪馬,建議大家不論係LCC or 一般航空公司,最好用點對點直航既航班,以減少因轉機要停多站而引致既行李遣失風險。但如果真係打算轉機既,最好唔好坐大陸既航空公司。唔係因為佢地既空全問題(其實依家大陸機都已經好安全), 而係係飛機以外會有好多你估佢唔到既野。上年就有師兄行李冇跟佢上機,留咗係上海,師兄影完大合照要去返大阪機場攞。而我就試過係上海去名古屋果程,揸住證機證係閘口個位可以比人CANCELLED。

酒店方面,自從結果出後10月23-27號既酒店已開始有較多預訂。有啲已經訂唔到啦。無論你係經agent or自己訂,睇清楚價格係咪已經包括tax and service charge。冇寫既通常都冇。經agent 訂既通常包咗。所以要注意網上訂個價錢分分鐘係比agent訂貴。 大阪由於大阪城公園附近酒店唔多,想多選擇都係難波,梅田一帶會較多。而且住難波一帶去expo 都較近。識日文既可以上樂天日文網站訂,選擇多好多。而我通常都係係樂天訂。

我上年係坐ANA下午去早返既機(因我鍾意朝早起身先慢慢拾行李果種超懶人),6日5夜行程其實得5日4夜都冇。以下係我上年同其他大合照跑友既行程,走馬看花燈既方式都行得晒。大家可以參考。如有問題,而我又解答到既我會落意解答。

https://www.longrun.hk/forum.php ... age%3D3&page=18

第352個留言。

Like: 5.0
    其實係咪冇乜必要酒店訂起點附近呢?  詳情 回覆 發表於 2014-6-6 16:17
    Like: 5