香港長跑網  - 長跑長友

都係買鞋問題,請各位指點迷津

升級   25.8%

該用戶從未簽到

小弟170cm高,125磅,係由今年7月開始操,只跑過cola同今日ga 汀九,黎緊就係聯合國兒童基金半馬,石門10k同渣打半馬
已經有一對wave rider11著緊
如果想買一對係for比賽ga跑鞋,around $700唔知有咩選擇呢?
同埋for跑半馬同全馬ga比賽鞋係咪都要分開?
thx!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Try Ascis Gel Speedstar III

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1910&extra=page%3D1

升級   25.8%

該用戶從未簽到

升級   88.95%

該用戶從未簽到

我早幾年都係著sub three, 但係好似話sub three已經停產, 冇再出。

可以考慮下mizuno的spacer, 或者asics的tarther或者lite racer

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 2008-11-10 09:22 發表
我早幾年都係著sub three, 但係好似話sub three已經停產, 冇再出。

可以考慮下mizuno的spacer, 或者asics的tarther或者lite racer

spacer我都有睇過,不過佢個底前掌绒皮+突起膠粒,感覺好似好易磨蝕咁
如果比起Idaten,邊對襟磨d?同埋防震方面係咪idaten會好d?
asics我唔熟,唔知tarther係接近ldaten定spacer呢?可以響波鞋街搵到定要去運x國之類ga專業舖先有得賣?
thx!!

升級   88.95%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2008-11-10 19:48 發表

spacer我都有睇過,不過佢個底前掌绒皮+突起膠粒,感覺好似好易磨蝕咁
如果比起Idaten,邊對襟磨d?同埋防震方面係咪idaten會好d?
asics我唔熟,唔知tarther係接近ldaten定spacer呢?可以響波鞋街搵到定要去運x國 ...

我覺得tarther係似spacer...
可以去運x國睇下先, 多啲asics款睇...

升級   28.6%

該用戶從未簽到

At Fa Yuen st?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-11 08:58 發表

小弟去屯門運X國睇過,度D asics 太國產了。大部份平,但連外觀都不是太得,貴價的只有三對左右。

我只去過mk運X國,真係唔知屯門都有wo...
同埋mk果間平果d都7xx-8xx,主要over 1k
如果都仲係平價野睇黎小弟真係高攀唔起asics囉
因我預算只係700左右,睇黎都係買返mizuno

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-11 12:22 發表

Sorry 小弟記錯了,屯門嗰間是運動家,運動國小弟都未有機會去過。Sorry

icic,唔洗sorry ga,大家會錯意遮~
不過asics平價款(around$700)d評價好ga差ga都有,睇黎真係要買對黎試下先知