香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想換跑鞋

升級   95.33%

該用戶從未簽到

小弟著緊Mizuno Wave Aero11完成今年全馬,是時候換跑鞋了,若想轉Asics啲鞋,有咩相近嘅model?

請各師兄師姐賜教,謝謝!
(跑大概4hr20mins)
+1 0
上一篇︰劉心悠10k 時間45分鐘?下一篇︰Garmin 620

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 273 天

ching可以諗下Aero 12或者Rider 17!

升級   27.85%

該用戶從未簽到

Mizuno Wave Aero屬於緩衝型跑鞋,ASICS對應嘅有Gel-Kinsei 5、Gel-Cumulus 15、Gel-Nimbus 15。

bladerunner, 你本身有冇 aero?  詳情 回覆 發表於 2014-2-23 10:12

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

aero 賽鞋, 鞋底,性能。我覺得配 lyteracer

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

bladerunner 發表於 2014-2-22 09:48
    Mizuno Wave Aero屬於緩衝型跑鞋,ASICS對應嘅有Gel-Kinsei 5、Gel-Cumulus 15、Gel-Nimbus 15。 ...

bladerunner, 你本身有冇 aero?

我沒有Aero。我到台灣官網看過,Mizuno把Aero 12歸類爲 Wave慢跑鞋一般型(緩衝)而非路跑鞋。  詳情 回覆 發表於 2014-2-23 20:33

升級   27.85%

該用戶從未簽到

keithlky 發表於 2014-2-23 10:12
    bladerunner, 你本身有冇 aero?

我沒有Aero。我到台灣官網看過,Mizuno把Aero 12歸類爲 Wave慢跑鞋一般型(緩衝)而非路跑鞋。

升級   63.16%

開心
  • 簽到天數: 22 天

Try brook GTS 14

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

較厚:Gel Nimbus, Gel Cumulus
    適中:Gel Feather Glide (上一代的 Feather Fine 是我的 10k 比賽鞋), Lyteracer
    少少薄:Skysensor Glide 翔走 <-- 我的半馬鞋,中掌加強了 support
    薄:Tather 虎走

你要睇返步姿決定需要中掌還是腳踭厚 D 硬浄 D
    同埋每隻型號都有唔同的前掌闊度,需要的話有 wide 版的,要試清楚先好買
    睇下邊隻舒服 D 又回腳快

升級   27.85%

該用戶從未簽到

Aero 11是路跑鞋,Aero 12「轉型」成慢跑鞋了?
    http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=558&t=3413013

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

Aero 240克到
    轉Asics就Feather Fine最近鞋底厚度重量

升級   95.33%

該用戶從未簽到

多謝各師兄師姐寶貴嘅意見

升級   95.33%

該用戶從未簽到

各師兄師姐,我終於買左新跑鞋,係Asics Nimbus 15, 今日試跑左一個10K, 係美記Aero11重些少,但就更加舒服,包腳避震都更好,第日長課應該更正!

謝各位寶貴意見!