香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

東京馬拉松 組織精細不愧“大滿貫”

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

新聞晨報 2014-02-24

東京馬拉松昨日開跑 組織精細不愧“大滿貫”        
    晨報記者 王嫣

昨天,2014日本東京馬拉松賽盛大開跑,3萬5千名選手沿著42.195公里的賽道穿過東京都中心名勝如皇宮前、銀座、淺草等,跑完全程。

始辦于2007年的日本東京馬拉松賽,舉辦短短6年便與波士頓、倫敦、柏林、芝加哥、紐約馬拉松並稱“世界六大馬拉松”賽事,是有充分理由的。報名人數年年漲,去年已突破30萬,但名額也年年卡死在35000左右,抽不到簽就沒資格跑;賽事不設半馬,只有全程和10公里兒童跑。這讓人想起美國傳奇跑者史蒂夫·普利方丹的話:“沒有用盡全力,就是浪費天賦。”東馬就是這樣激勵人們去設定一個更高目標,然後奮不顧身超越極限。

去年東馬的完賽率超過93%。提到東馬的賽事組織,國內跑友都交口稱讚:起點區排隊,即便是3萬多人,但所有人前後距離也都會有半米,這是尊重的距離。還有網友在微博中曬了今年東馬的補給站,麵包、蛋糕、小飯團、棉花糖、香蕉、桔子……很豐富。

體驗一流,是因為35000人跑東京馬拉松,卻有45萬人參與“東京馬拉松節”。用數字來描述就是:15個水站、40.4萬杯水,每杯150毫升,東京水道局提供。電解質飲料44.7萬杯,紙杯94.7萬個,營養食品5萬份;廁所,起點處618個,沿途43處396個;40個救援醫生,15個救護站,大型救護車20輛,AED心臟起搏設備72台,另有20隊自行車救護隊,攜帶心臟起搏設備;終點8台足部溫泉,夠128人同時使用;交通規則傳單305萬張、海報3萬張,提前疏散交通;警備人員5200人,13000件可回收工作服,39000個行李袋。沿途還有28支風格各異的樂隊,每年賽後都會收錄現場音樂,出一張《東京馬拉松音樂》專輯。
    +1 0
    上一篇︰2014祝捷會暨會員大會 by 民仔下一篇︰九龍公園哪處有 Locker 服務?

Like: 5.0
    Like: 5
    超正! 跑過兩次!!!  發表於 2014-2-24 11:55

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

對我來說是可望而不可求, 因為我講真去一次東馬的使費真係好貴!

東馬已很好了, 仲有得抽纖, 如果係波馬, 我呢啲跑唔快嘅, 想去? 下世啦, 或者發左逹...  詳情 回覆 發表於 2014-2-24 11:18
    如果抽到, 貴都要去啦, 你估你成日可以抽到? 仲成日可以有狀態? 仲成日好後生咩? 人生有幾多個十年呀? 鍾意跑的話, 節衣縮食都要去啦.  詳情 回覆 發表於 2014-2-24 11:15

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

淨係個 GPS NAVI system 香港有排學,每個號碼實時 知道位置,狀況。

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

香港, 算吧啦! 號稱7萬幾人, 只有萬六人跑全馬,最終只有唔到萬二人完賽全馬, 完賽率7成半唔到. 下年抽到京都或東馬, 一定唔玩啦.

升級   86.4%

奮鬥

leehyalbert 發表於 2014-2-24 09:39
    對我來說是可望而不可求, 因為我講真去一次東馬的使費真係好貴!

如果抽到, 貴都要去啦, 你估你成日可以抽到?  仲成日可以有狀態?  仲成日好後生咩? 人生有幾多個十年呀? 鍾意跑的話, 節衣縮食都要去啦.

升級   86.4%

奮鬥

leehyalbert 發表於 2014-2-24 09:39

東馬已很好了, 仲有得抽纖, 如果係波馬, 我呢啲跑唔快嘅, 想去?  下世啦, 或者發左逹...

Like: 5.0

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

想比之下,其實東馬唔算特別貴。

自己能力範圍負擔得起就唔算特別貴啦  詳情 回覆 發表於 2014-2-24 14:58

升級   86.4%

奮鬥

hiuchung406 發表於 2014-2-24 13:24
    想比之下,其實東馬唔算特別貴。

自己能力範圍負擔得起就唔算特別貴啦

升級   52.11%

該用戶從未簽到

雖然我只是看報導,個人認為這是世界上辦得最成功的馬拉松,如樓上所言,馬拉松跑者一定要去跑過一次才不枉此生

升級   11.58%

該用戶從未簽到

我岩岩跑完東馬,尼個同時我既初馬黎。

我試下咁講,如果有能力,你一定要去,係個過程跑手可以得到一個人正常普通人既一生都冇機會得到既野。

咁當然講到錢就好難講啦。

同意。我好好彩去年前年都抽中,二年都有去。依家開始跑東京以外既全馬。  詳情 回覆 發表於 2014-2-25 09:31

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 396 天

剛從東京回來,完全感受到個氣氛,全程忙於食野、睇表演、大會攝影、揮手和擊掌、仲有睇飃雪,可能條跑又平,冇乜辛苦感覺就跑完。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

basten 發表於 2014-2-25 00:27
    我岩岩跑完東馬,尼個同時我既初馬黎。

我試下咁講,如果有能力,你一定要去,係個過程跑手可以得到一個人 ...

同意。我好好彩去年前年都抽中,二年都有去。依家開始跑東京以外既全馬。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1093 天

希望下年抽中

升級   75.33%

慵懶
  • 簽到天數: 37 天

東京同大阪都攪得好好,值得去

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

剛跑完回來,感覺真是大賽格局(金級賽事),日本人的管理,安排我沒有什麼可以挑剔。一比較就覺得香港渣打差太遠了。反正要抽籤,有興趣的跑友就去抽吧,中籤如中大獎,明年自己去感受一下!

升級   32.33%

該用戶從未簽到

我都剛跑完東馬回來, 但講真, 東馬比我感覺並沒有特別深刻, 以下係我近2年跑過的3個日本馬拉松感受:
    1. 京都: 小城市馬拉松, expo較小型, 買ge野無咁多, 但賽道風景一流, 上山下山沿途有河川,寺廟,同市民距離超近, 市民提供補給品好多, 但因為沿路大部份非市區, 所以有d地方唔係好多市叫打氣

2. 大板: 大城市馬拉松, expo都好多野賣, 仲要有一層係美食街, 好多出品店舖都有, 平路, 易跑, 特別係地跑點在大阪城, 前年跑時仲有紅葉, 未起跑只係影相已經好開心, 但因為大城市, 跑道兩旁有些地方會隔住單車道, 不能和市民擊掌, 但尾段那條長50m(還是100m)的食街, 由當地商舖提供食物, 真係食到我唔想跑....

3. 東京: 我唸住大阪咁好玩, 東京一定更好玩, 但跑完覺得無乜特別, 可能金牌賽事始終有少少著重競賽, expo當場好大型, 好多野買, 仲好靚, 但比賽過程同大阪最大分別係, 大會補給物品較實際,都係香蕉,糖,面包, 朱古力之類, 無大阪個條食街咁特別, 沿途市民同大阪一樣咁多,氣氛超好, 但就無乜特別風景, 嘉年華個種感覺, 我覺得大阪好少少, 同埋大阪有10k, 我可以同老婆一齊跑, 但東京馬就無。

升級   48.75%

該用戶從未簽到

我都參加過大板2012-8.8km,大板2013全馬,東京2014全馬。
    完全同意樓上Ching 所講,大板氣氛好D,但expo規模及大會support東馬好D。anyway,兩個都值得參加!

Btw,東馬今年都有10km組別。

升級   58.95%

該用戶從未簽到

CHING們...可唔可以分享下東京同大板你地點報名嫁?
    呢2個我都想去..但係搵唔到辦法丫,我唔識睇日文.
    定係你地搵香港旅行社卜嫁?
    東京哥個係點抽嫁?
    麻煩晒咁多位CHING....真係好想去一次...因為我都好鐘意跑步

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 1006 天

東京馬拉松有英文網頁,自己係限期內上網報名,之後等抽籤結果(by email)。
    http://www.tokyo42195.org/2015en/

亦有旅行社提供包括東京馬拉松賽事報名服務的馬拉松團,例如:
    http://www.maywoodtravel.com/group_detail.asp?seq=129
    http://media.wix.com/ugd/841ecf_ ... d34c9204c53ff32.pdf
    不過價錢會貴少少~

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 1006 天

有網站詳細地教如何報名參加東京馬拉松,雖然是2015年的,不過都可以參考一下~
    http://www.sportsnote.com.tw/run ... 0-8b05-2d04582cd438