香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun

2014.10.02 殭屍路跑 Run for your lives @ Hong Kong

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://premium.mingpao.com/pda/p ... oken=b218bc260b89c0
    明報        2014-05-18

喪屍跑專訪 在台北遇過的喪屍        
    洪耀珍

編按:充滿創意的跑步形式──喪屍跑,終於來到香港(rfyl.hk)。灣仔OL、業餘跑者洪耀珍,訪問曾赴台喪屍跑的跑手,談談這種障礙賽的趣味所在。

假如在你背後,有一群飢渴的活屍正對你虎視眈眈,面露兇狠而飢渴的眼神,更向你一步一步逼近,你會有什麼反應?心跳加速?瘋狂大叫?抑或立即逃跑?大多數人的直接反應,當然是為了生存,就要爆發最快的速度「Run for yourlives」!

Run for your lives 台北站今年3 月29 日,美國的活屍障礙路跑(Run for your lives)於台北馬場町紀念公園開跑,成為繼新加坡後,第二個亞洲地方成功舉辦活屍障礙路跑。路跑背景是以美國爆發了的恐怖病毒感染,令人類的屍體成為活屍, 而病毒由美國開始蔓延,甚至擴散至亞洲地區,台灣亦被列入感染區。參加者可以選擇成為人類跑者(Runner) 或活屍(Zombies)角色。各人類跑者為了不被RFYL 病毒傳染,需通過層層的障礙關卡,逃離活屍,並進入安全區域。活屍的主要目標是追逐人類跑者,奪取他們的生命,甚至聚集活屍伙伴們共同掠奪人類跑者的生命標誌!完成路跑後,跑者及活屍均可參與露天默示錄派對,感受音樂、大喝啤酒,享受食物,共同融入熱鬧狂歡的末日慶典!

前往台北「疫區」

Jordan, Eric, Carol, Amy 及幾位朋友們,為了感受刺激好玩的活屍障礙路跑,相約一行9 人,組隊報名參加成為人類跑者,前往台北疫區,親身感受被活屍群追捕的障礙路跑!最終Jordan、Eric 及隊友們能否於疫區成功脫險, 並成為生存者(Survivors)呢?

Jordan 分享人類跑者在這場活屍路跑中,腰間需繫上3 條代表生命標誌的紅布條。活屍會從四方八面突襲,目標是去搶奪象徵他們血管的的紅布條。人類跑者為了保住生命、為了不被感染病毒,在這5 公里的賽程中, 除了逃跑, 更需以智力、以膽識、以體力通過眾多艱辛障礙關卡,如車軚障、繩網陣、水池、煙幕房、恐怖血池、爛泥漿、甚至要穿越陰森迷宮等。在跑向終點那一刻,他們需有至少一條紅布條,以證明未受到活屍感染,成功成為生存者, 便可以獲得「存活(Survivor)」的勳章證明;否則就會成為被感染者。

與活屍對戰

比賽以分組形式為主,20 至40 分鐘一組, 第一組於9 時出動,Jordan 及隊友們,選了下午2 時40分起跑。起跑不久,Jordan 及隊友們就與Carol 和Amy 失散了, 那麼Jordan, Eric 與其他隊員們繼續向前進發, 經歷與活屍搏鬥的歷程。Jordan表示這場活屍障礙路跑為時1 小時,比預計中更為刺激好玩,真正考驗了他及隊友們的體力,在活屍群強勁而緊湊的追捕攻勢下, 花耗精神和體力,故在補給站,需要小休以補充能量,繼續應對活屍攻勢。

令Jordan 印象深刻的一幕,有一活屍向他迎面而來、打算搶奪他的紅布條時, 因襲擊實在太突然,令Jordan 亦不能自控地繼續向前衝, 但因他的身形較為高大健碩,而且當時跑速太快,那一刻竟然將活屍撞開了一段距離!聽到Jordan 這段分享,真是可憐了那被撞開的活屍,與身形高大健碩的Jordan 硬碰,被撞開那一刻肯定十分痛呢!

Jordan 反映作為有智有謀的人類跑者,應對活屍需有策略,如以隊際形式,與隊友分工,以應對不同活屍的突襲及搶奪;其次,在面對活屍時就應加速跑、逃離活屍群的活躍範圍;而沒有活屍出沒之地方,就可以選擇行走或慢跑,以儲備體力繼續應對活屍的突襲。活屍障礙路跑雖然只有短短5 公里,但經過眾多障礙關卡及需在活屍群的突襲追捕和搶奪下成功脫險,甚至比一場馬拉松賽更疲累、更考功夫。

生命標誌、補血及重生

每名人類跑者被分派掛在腰間的3 條紅布條,那麼需避開活屍的搶奪及保存這3 條生命標誌,看來是一個非常艱巨的任務呢!Jordan 表示紅布條原來是極之容易被搶奪,一拉就輕易被搶,那麼沒有生命標誌的人類跑者是否已宣告被感染呢?原來每隔一公里,幾位工作人員就會派發紅布條給人類跑者、甚至有水補給。Jordan 更笑言其中一位工作人員是大眼睛的台灣美女,當時Eric 更急不及待要與美女工作人員合照呢!當中那麼失去紅布條的人類跑者,就好像成功補血和重生一樣,能繼續與活屍對戰。

其間Jordan 與隊友們在幾處補給站,當時附近正有活屍群稍作休息,那麼當時活屍們就開出一個交滿條件,以跑者的一條紅布條,換取與活屍們拍照留念的機會。因為約每公里距離均可補充生命旗子,故有不少跑者都有答應與活屍的交換條件。原來原始時代的以物易物,在活屍障礙路跑賽中,亦不失為活屍智取紅布條的一個策略呢!

香港台北這麼近

是次台北活屍障礙路跑,參加者主要為台灣人,但Jordan 亦遇見不少香港人參加!香港和台灣距離如此近, 是港人熱門的短途旅遊熱點,飛行時間只需2 小時,就可以來一個開心周末台北遊。當然如能夠有多一兩天假期,除了參與新奇刺激的活屍路跑,更可計劃兩天時間在台北市內參觀、吃盡台北小吃、泡溫泉、遊新北、平溪放天燈等。驚驗刺激活屍跑, 盡興開心台北遊,真是一舉兩得呢!

後記:Jordan、Eric 及隊友們,以及開場與他們失散的Carol 和Amy,最終都全體成功在活屍群追捕下逃脫,越過障礙、跑向終點並成為生存者。Jordan 表示,如能再次參加活屍障礙路跑,亦會再次選擇成為人類跑手,繼續以智力及膽識對戰活屍。假如香港將成為下一個疫區,你會否有膽量,接受活屍障礙路跑的挑戰嗎?

文.洪耀珍

灣仔OL,喜好跑步、gym、旅行等。

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 1000 天

跑完後【大喝啤酒】,跟住引發幾多酒後亂性,酒後醉駕?
    Run for fun 就係咁?
    不知所謂。

跑完大喝啤酒有咩問題,點解Run for fun就係咁?"不知所謂"  詳情 回覆 發表於 2014-5-19 21:17
    你咁講.. 香港七人欖球賽都唔好搞啦.. 大把人飲啤酒.. 根本關乜事, 咁樣嘈, 你不如嘈埋法國波爾多紅酒馬拉松...  詳情 回覆 發表於 2014-5-18 22:53

升級   0%

鬱悶

Let's run and have fun
    這些活動絕對不是,祇是嘩衆取寵,隨波逐流。

你唔FUN 你既事.. 玩既人FUN, 無傷害人, 無自己受傷, 又唔係犯法或有乜道德問暊, 係指定AREA 玩, 又有乜問題. 你同果D 跑馬拉松要封路都出來鬧果D 人有乜分別?  詳情 回覆 發表於 2014-5-18 22:54

升級   0%

鬱悶

下次可能扮打劫銀行被警察追捕。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

timduncan 發表於 2014-5-18 12:43
    不知所謂。 ...

你咁講.. 香港七人欖球賽都唔好搞啦.. 大把人飲啤酒..
    根本關乜事, 咁樣嘈, 你不如嘈埋法國波爾多紅酒馬拉松...

升級   100%

開心

timduncan 發表於 2014-5-18 12:47
    Let's run and have fun
    這些活動絕對不是,祇是嘩衆取寵,隨波逐流。

你唔FUN 你既事..
    玩既人FUN, 無傷害人, 無自己受傷, 又唔係犯法或無乜道德問題, 係指定AREA 玩, 又有乜問題.你之前話嚇親細路, 已經代表你既無知, 人地係指定AREA 玩.. 入得去嘉年華既人都知果度玩乜.. 咁都會話嚇親細路..
    你究竟有知唔知個比賽玩乜既..
    你同果D 跑馬拉松要封路都出來鬧果D 人有乜分別?

原來受渣馬封路影響的人抱怨都唔得,都是錯的。 多謝指教。 比個 [like] 你  發表於 2014-5-19 06:53

升級   0%

鬱悶

你有你fun,我有我唔覺得fun,就係咁簡單。
    我對事,不對人。
    原來唔准話唔like, 我而家知道了。

Haha 係forum 講既post 既 都會有人認同有人唔認同 post 得文 回得文就要預左有其他人回d自己唔岩聽既說話 我回文有list 我唔認同你既原因 係對人定對事 其他看倌自有公論 你唔係諗住你既回文係一定無人唔認同啊  詳情 回覆 發表於 2014-5-19 08:55

升級   100%

開心

timduncan 發表於 2014-5-19 06:42
    你有你fun,我有我唔覺得fun,就係咁簡單。
    我對事,不對人。
    原來唔准話唔like, 我而家知道了。

Haha 係forum 講既post 既 都會有人認同有人唔認同 post 得文 回得文就要預左有其他人回d自己唔岩聽既說話  我回文有list 我唔認同你既原因 係對人定對事 其他看倌自有公論   你唔係諗住你既回文係一定無人唔認同啊
    如果你認為回d唔認同你既說話就等於唔準你唔like 既 你繼續咁諗啦 我阻唔到你咁諗

升級   0%

鬱悶

我祇講活動,是對事。
    你的回應用了好多[你] 字,是否對人,等其他人判斷。
    我話唔fun都唔得? 其他人話有fun我唔會反對。
    我就是覺得這些活動無意思!

"你"字係指提出既論點, 我對你既論點作出否定, 是基於我提出其他論點, 而唔係只係你"個人"既否定 你指會有酒後問題, 我指出這個行為唔等於這個活動. 而其他活動都出現過同樣既嘉年華.. 要否定,就應該否定全部, 而唔  詳情 回覆 發表於 2014-5-19 11:18

升級   100%

開心

timduncan 發表於 2014-5-19 09:16
    我祇講活動,是對事。
    你的回應用了好多[你] 字,是否對人,等其他人判斷。
    我話唔fun都唔得? 其他人話有fu ...

"你"字係指提出既論點, 我對你既論點作出否定, 是基於我提出其他論點, 你指會有酒後問題, 我指出這個行為唔等於這個活動. 而其他活動都出現過同樣既嘉年華.. 要否定,就應該否定全部, 而唔係個別..
    而你指嚇親細路, 我指出活動有地點, 範圍, 而入場既人都知個活動係做乜.. 但你好似對這些全部唔知咁, 居然話會嚇親細路.. 所以我先話你無知.
    不過我都認同我講得激左D .. 我收番話"你無知"果句說話.. 但都係果句.. 我唔認同你指嚇親細路同會有酒後亂性D 咁既說話

升級   0%

鬱悶

我話。。。酒後醉駕?
    有無留意個問號? 我係引出個問題,何來肯定有亂性及醉駕!
    請問洪耀珍的文章邊度話細路仔唔比入場?
    留意下標點符號,才可明白人地想表達甚麼!
    我衹會提出我自己旳意見,唔會否定他人旳意見,因為根本無準則去判斷邊個啱。
    但我會全力捍衛他人表達意見的權利。

好多謝師兄不吝嗇賜教,受益匪淺。

師兄.. 你自己打 "跑完後【大喝啤酒】,跟住引發幾多酒後亂性,酒後醉駕?" 你自己本身已經預設左個立場 酒後亂性, 酒後醉駕, 你個"?" 係指個數量..點解突然間又會少左幾隻字? 然後又去否定自己呢? 正如.. 我問你,  詳情 回覆 發表於 2014-5-19 22:01

升級   23.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

timduncan 發表於 2014-5-18 12:43
    不知所謂。 ...

跑完大喝啤酒有咩問題,點解Run for fun就係咁?"不知所謂"

升級   100%

開心

timduncan 發表於 2014-5-19 19:57
    我話。。。酒後醉駕?
    有無留意個問號? 我係引出個問題,何來肯定有亂性及醉駕!
    請問洪耀珍的文章邊度話細路 ...

師兄.. 你自己打 "跑完後【大喝啤酒】,跟住引發幾多酒後亂性,酒後醉駕?"

你自己本身已經預設左個立場 酒後亂性, 酒後醉駕, 你個"?" 係指引發出來既數量..點解突然間又會少左幾隻字? 而又變左只係"會唔會" 咁既意思呢?
    正如.. 我問你, 今日用左幾多時間去跑步啊?  我個? 就係代表幾多時間, "跑步" 係我預設被問者會做既立場, 同你上面果句既表達方法我個人覺得完全係一樣.. 你䁷得人地唔了解你個意思, 又同時間要人留意標點符號, 但你自己又係唔係真係用個問號用得好呢?
    引發酒後亂性果句, 我當我唔識中文啦.. 標點符號唔識運用, 咁嚇親細佬這句... 無問號呱.. 咁又點睇呢?

不過, 師兄.. 你有無攪錯一點.. 我唔認同你.. 所以我回文否定你既意思.. 正如你唔同意個比賽, 所以係度回文去否定主辦者既立場.. 但好似無人唔俾你出聲喎.. 點解你講到好似俾人迫害咁.. 話要捍衛他人發表意見既權利.. 講真.. 你會唔會諗多左呢?

升級   0%

鬱悶

我就是覺得這些活動無意思,表達自己旳意見。
    有無人認同係人地嘅事。
    That,s all,

升級   0%

鬱悶

That's all

其實冇人唔俾你發表意見  詳情 回覆 發表於 2014-5-19 23:07

升級   84.85%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

大家冷靜D~~
    其實各取而需而已..覺得OK既到時就參加玩下..唔OK就當知多D野,一個報道咁..

升級   23.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

timduncan 發表於 2014-5-19 22:43
    請問發表意見是否要事先申請?
    如果要,手續如何?

其實冇人唔俾你發表意見

升級   0%

鬱悶

係咩?

升級   0%

鬱悶

講完了

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

係咪有兩個不同organisers?
    https://www.facebook.com/rfylhk

會是10月初了
    Run For Your Lives 香港活動.jpg