香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心悠跑出正氣人生 8度參戰馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

星島日報 2014-02-26

心悠跑出正氣人生 8度參戰馬拉松        
    張穎芝

形象一向健康的劉心悠,私底下的生活習慣同樣健康。能持續多年參與馬拉松比賽,確實要付出無比恒心及耐力,「都係因為自己好享受跑步,但更想感染身邊友人一同做運動,希望大家活出健康人生。」心悠說。

文:張穎芝 圖:朱偉彥

獲封「宅男女神」的心悠,除擁有外在美之餘,性格開朗又平易近人,入行至今,形象健康正面,獲得不少廣告客戶垂青。早前心悠就為代言品牌Lactacyd赴泰國拍攝廣告,她指新推出的Revitalize柔嫩緊致女性潔膚液,含骨膠原蛋白,令皮膚更有彈性。心悠又表示,市面上推出很多骨膠原補充飲料,為何不可用在特別部位?而Lactacyd亦相當照顧女性所需。

藝人作息時間常顛倒,飲食休息無定時,心悠曾試過太疲倦,沒沖涼洗頭便睡,她記得當時是拍攝《奇緣灰姑娘》的一場逃走戲分,由晚上拍到日出,睡覺時間當然沒有,拍畢眼睛已累到張不開,返家換了衫,但沒沖涼洗頭便躺着牀睡着了,心悠笑言,這是一次錯誤示範,因洗澡除了保持身體衞生,亦可讓肌膚回復緊致柔嫩。這位宅男女神偶爾失手,大家總會原諒,不過心悠自爆在其生活中亦有「求其」一面,例如在家有時會隨處擺放東西,她笑言:「亂唔緊要,最重要係做事要有系統,知道東西放在哪處便OK。」

叫家輝跑馬拉松

雖然工作忙碌,熱愛跑步的心悠仍會堅持運動,今個月中便剛剛完成馬拉松的10公里賽,事前跟教練認真練習,又配合清淡飲食,更有母親煲的愛心靚湯,讓她做好準備作賽。原來今年已是心悠第8次參加馬拉松,她坦言很享受跑步的樂趣,「想跑就跑,跑步已經係我生活態度,不過大家唔好為跑馬拉松同健康背道而馳,唔好因為要早起跑步而唔瞓覺,唔夠瞓會好傷身,所以比賽前我會調校時差,即是好早起身,下午有時間就瞓。」單身已久的心悠,問她會否喜歡運動型男士,與男友一齊拍拖跑步?「我已有一班喜歡跑步的朋友,身邊好友都被我感染,參加了馬拉松,之前與張家輝拍戲,我都有叫佢參加。」
    +1 0
    上一篇︰71歲依舊勇 順利完成100K賽事 跑完140場馬拉松下一篇︰我在毅成戶外(RC OUTFITTERS)買的是返修的GARMIN FENIX麼....

Like: 5.0
    Like: 5

升級   92.67%

該用戶從未簽到

推薦
    "雖然工作忙碌,熱愛跑步的心悠仍會堅持運動,今個月中便剛剛完成馬拉松的10公里賽,事前跟教練認真練習,又配合清淡飲食,更有母親煲的愛心靚湯,讓她做好準備作賽......"

第8次跑, 又有教練又乜又物, 時間都只係1:07:48,
    雖然佢每年都跑係一種堅持, 佢頭一兩年參加我都好欣賞佢. 但我覺得近年似做宣傳多D,
    傳媒將佢打做成馬拉松的icon, 在電視睇過幾次訪問劉心悠跑"馬拉松"心得, 佢都無去更正

我真正欣賞係蔣志光, 連續幾年參加全馬都十分低調, 我有一年更同佢一齊起步

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

睇完報導, 只相信Lact****應該有效,
    至於跑步..... 唔知點講

升級   15.75%

開心
  • 簽到天數: 1 天

幾時開始跑10KM等於跑馬拉松......

好欣賞佢堅持左咁多年都跑, 不過同意你所講, D傳媒水平真係低, 10公里等於馬拉松, 豈不是我地好多ching & ctse每年都跑左4.2195個馬拉松 === === === 本文地址︰https://www.longrun.hk/thread-22695-1-1.html 內容來  詳情 回覆 發表於 2014-2-26 09:37

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

paulsham 發表於 2014-2-26 08:46
    幾時開始跑10KM等於跑馬拉松......

好欣賞佢堅持左咁多年都跑, 不過同意你所講, D傳媒水平真係低, 10公里等於馬拉松, 豈不是我地好多ching & ctse每年都跑左4.2195個馬拉松

升級   95.4%

開心
  • 簽到天數: 7 天

藝人都係人,無論跑長或跑短,有一份堅持都應該得到尊重與支持。

同意!  發表於 2014-2-26 11:23

升級   45.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

應該均真D叫番做"四分一馬拉松"

升級   22.33%

該用戶從未簽到

越來越多藝人參與

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 52 天

作為藝人, 佢算有恆心, 你睇下chi lam, 又話參加, 點知影都唔見

升級   9.2%

該用戶從未簽到

對全馬有執著的我來講, 見到提目“8度參戰馬拉松”
    感覺好礙眼。
    我覺得對已經跑了8年十公里賽的劉心悠來講, 應該好識分何謂全馬,
    記者寫錯, 她應該作出糾正才對。
    但如果仍未識分辨各里數的稱呼, 我好懷疑她對長跑的熱誠。
    說到底, 我覺得佢及佢的經理人公司等, 只係以跑步來建立形象, 當然不須理會呢d10k定全馬細節。
    以上純個人意見。

升級   39.65%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

跑咗8年, 年紀又唔係好大, 成績都沒有大突破,  個人認為同"認真練習"這個講法不太吻合

升級   31.85%

開心
  • 簽到天數: 35 天

8度參加馬拉松, 我以為係 攝氏8度tim…  第8次… 呢度d 人好多 一年都有8次以上啦
    當然為健康而跑 十分支持

哈哈,係喎,咁我從十月到依家都跑咗6個馬拉松囉! (3個四份一 加3個一半。。。。。)  詳情 回覆 發表於 2014-2-26 23:04

升級   7.33%

該用戶從未簽到

believew 發表於 2014-2-26 17:43
    8度參加馬拉松, 我以為係 攝氏8度tim…  第8次… 呢度d 人好多 一年都有8次以上啦
    當然為健康而跑 十分支 ...

哈哈,係喎,咁我從十月到依家都跑咗6個馬拉松囉!
    (3個四份一 加3個一半。。。。。)

升級   39.75%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

路跑當然是越多美女參加越好啦

升級   72.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

十公里當馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

咁好多人都參加咗過百個馬拉松啦。其實傳媒係咪都有責任攪清楚咩野叫做馬拉松呢。