香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

用Note2跑步聽音樂音量自動變細

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 17 天

請問各位師兄有冇試過在跑步時用手機(Note2)插耳洞, 行緊Nike+聽音樂,音量自動變細.
    有時又會自動大聲. 不知道是否有什麼問題?
    +1 0
    上一篇︰323啓德郵輪碼頭十公里賽招募義工下一篇︰adidas 於當日喺尖沙咀漢口道adidas 旗艦店設立熱身加油站

升級   26.1%

開心
  • 簽到天數: 10 天

推薦
    my case is also problem of sweat! I changed sweat proof headphone and then no problem

升級   26.1%

開心

are you wearing samsung headphone with volume control? I tried before using the samsung headphone and the volume control is not functioning properly as you said

Yes!  詳情 回覆 發表於 2014-2-27 10:26

升級   8.4%

無聊

哈哈....或者....我知點解

因為我遇到相同情況, 查了很久也找不出原因...
    直至我換了earpiece也出現相同情況,才知是因為...

..."汗"

升級   8.4%

無聊

汗水(或熱水氣)入了耳筒, 令膠膜變重, 震動困難,細聲了!
    跑跑下...水份或震動到某處, 又大聲返.

返屋企用風筒一吹又復原...

That's my case, i'm not 100% sure about yours!

師兄, 你這case都有你道理, 但我係明顯見到個volume control level 有上落, 而且是當耳洞一插入去就發生這情況.  詳情 回覆 發表於 2014-2-27 10:30

升級   100%

奮鬥

jcm_leung 發表於 2014-2-26 17:55
    are you wearing samsung headphone with volume control? I tried before using the samsung headphone an ...

Yes!

升級   100%

奮鬥

UncleJohn 發表於 2014-2-27 02:05
    汗水(或熱水氣)入了耳筒, 令膠膜變重, 震動困難,細聲了!
    跑跑下...水份或震動到某處, 又大聲返.

師兄, 你這case都有你道理,
    但我係明顯見到個volume control level 有上落,
    而且是當耳洞一插入去就發生這情況.

升級   100%

奮鬥

我依家換個另外一個耳洞來試, 暫時就未有發生這問題,希望只是個耳洞有問題啦.

升級   29.33%

開心
  • 簽到天數: 62 天

唔係,係Nike+問題,你試下語音轉返英文,我上次GSIII轉咗即刻掂!現在換了Note 3裝後唔敢再攪佢個語言!

好的, 下次用的時候再試試, 謝謝  詳情 回覆 發表於 2014-2-27 14:41

升級   100%

奮鬥

monkey_lulu 發表於 2014-2-27 13:53
    唔係,係Nike+問題,你試下語音轉返英文,我上次GSIII轉咗即刻掂!現在換了Note 3裝後唔敢再攪佢個語言! ...

好的, 下次用的時候再試試, 謝謝