香港長跑網  - 長跑長友

街馬10公里比賽 參賽者指氣氛勝渣馬

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140323/52312176
    街馬10公里比賽 參賽者指氣氛勝渣馬

由「全城街跑」主辦的「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」,男子組冠軍由跑手紀嘉文奪得,時間為33分26秒。紀嘉文在2012年渣打馬拉松的半馬賽事中亦曾經取得冠軍,他指今次馬拉松比賽氣氛很好,「咁多年都未試過咁好」。

紀嘉文稱全程10公里的賽事,沿途不單有人打氣,更有人表演拉小提琴及打鼓,反觀渣馬則比較「沉寂」,「同自己一個人練跑無分別」。他又指渣馬劃分太多組別「好混亂。」

女子組冠軍則由28歲經營甜品店的林嘉琦奪得,時間為45分31秒。「跑齡」有近7年的她,同樣參加過數次渣馬及其他跑步賽事,但從未想過自己會在今次賽事得獎,下年會再接再厲。她大讚今次比賽氣氛很好,但「唔好再多(參賽者),渣馬就係太多人。」

升級   51.58%

該用戶從未簽到

可能大部份在這裡發言的都是資深跑者, 你們都有堅毅的意志, 可以不停為挑戰自我而跑. 你們不需要他人打氣, 不需要熱鬧氣氛, 只要盡快跑完換衫回家便很滿足.

但要很多人可能只是剛剛開始, 他們可能因為這比賽的熱鬧氣氛, 沿途得到的支持, 從始更投入跑步. 作為一個長跑愛好者, 你都會想愈來愈多人參與這個運動.

跑步的道路應該是很寛闊的, 可容納為不同目標的人. 可以為了挑戰自我, 可以為了健康快樂, 可以為了熱鬧氣氛, 可以為了扮鬼扮馬. 我相大家都想香港跑步比賽愈辦愈好, 如果大家能指出做得不好的地方, 提出可行的意見, 這對推動跑步運動絕對有幫助.

但如果只是批評贊商是一間保險公司, 說氣氛只是主辦機營造出來, 這些對人不對事的批評又有什麼益處呢?

升級   66.32%

該用戶從未簽到

香港人就是這樣, 一邊說公厠臭, 一邊自己又柯到周圍都係.......
    李浩東搞既比賽好好咩??起科學園, 馬鞍山果D吾封路都收你1-200元, 吾好睇到你果2-3舊水好大...
    我覺得如果個比賽係好既就要讚....以前大路之王搞得萛好萛大型, 就係因為冇人支持反應吾夠結果冇sponsor就冇左....難得有人sponsor...先吾好咁多陰謀論....

升級   59.25%

該用戶從未簽到

我覺得,原本d打氣團係唔錯既,不過佢成日踩渣馬話人地日本點好點多人支持所以要搞街馬,到自己搞就得返自己人咁都係搵來搞,人地要鬧都不無道理。

贊助方面,香港人對保險始終有戒心,不能改變的事實。同大家可能覺得有冠名贊助價錢就應該好平掛。

價錢方面,二百幾好似幾貴但佢又有野食又有牌又有打氣團,其實計落又唔算貴,不過佢用原價四百幾 early bird 二百幾(相信都冇人要比四百幾)呢d行銷手法我就唔係好欣賞喇~ 都唔講其實更多人唔駛錢跑…

另所謂街馬,對我講只係新路線,有封路十分好,但係香港10km 跑青公,將軍澳,馬鞍山呢d咪都係市區跑,雖然可能要跑單車路…

總結,如果個比賽係一般嘅10km比賽,相信評分會高好多。但佢地又要踩住渣馬上,但最後只係搞左個工廠區跑既10km,又要叫自己做"馬”(其實我後期已經好強調係10km比賽既街馬),搞到好似吹得太大,先令咁多人反感。我自己就寄望佢真係可以搞到另一個好玩既半馬全馬,10km 嘉年華,去科學園數碼港已經可以。

講出跑手心聲,思維正確~好  詳情 回覆 發表於 2014-3-28 10:03
    同意師兄的睇法,另小弟也有幾點見解: 1. 收費高之餘,在報名期間沒有清楚交代捐款的受惠機構,才令網友有點質疑; 2. 路線:大部份是經過工廠區,空氣質素令人存疑,途經景物也未必吸引,我練跑也不會揀呢條線;  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 12:49

升級   1.4%

慵懶
  • 簽到天數: 54 天

$280/$480買返來的樂隊、啦啦隊和演唱者!若好似東京馬拉松,當地人自發打氣和送上小食補給,才是真氣氛呢!

Like: 5.0
    Like: 5
    你自己放假會吾會整定D食物, 去支持長跑活動既參加者?又會吾會對住個吾識既人大叫[奸爸爹].....成日搵外國比又要一步到位好似人地咁好氣氛....現在稍為有個有水準D既10K出現又大叫什麼厄錢什麼買回來的氣氛.....是否  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 11:10

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140324/18666854

蘋果日報 2014-03-24

街馬首開跑 選手讚好玩過渣馬        

【本報訊】首屆香港街馬昨舉行,吸引約4,700名跑手參加。與其他本地馬拉松不同,大會特意容許參賽者自訂比賽號碼,又找來鼓手、小提琴樂手沿途奏樂打氣,大批啦啦隊更向跑手「High Five」及「畀Like」。多個受訪跑手大讚「好玩過渣馬」;也有資深跑手坦言「未試過(馬拉松)咁好(氣氛)!」

啦啦隊沿途打氣

比賽昨早8時30分開始,跑手在啟德郵輪碼頭出發,沿舊機場跑道至觀塘海濱公園,再經偉業街繞過九龍灣運動場,回到碼頭,全程10公里。大會指賽事約有4,700人參加。昨日天氣不算炎熱,只有3人需要醫療協助。

首名衝線的跑手紀嘉文,只用33分26秒便完成賽事。「我都未試過跑到橋底,有人拉小提琴(打氣)!」現時擔任跑步教練的紀嘉文在過去三年的渣馬也名列三甲,他形容昨日的馬拉松卻是「跑咁多年氣氛最好」,沿途6、7公里也有啦啦隊及樂手打氣。他指渣馬氣氛偏向沉寂,「同自己一個人練跑冇分別」,心態上只追求成績;由於參加者也太多,變相要分多組作賽,感覺「混亂」。相比下,昨日街馬反令他享受跑步樂趣,「下年一定再嚟!」

女子組總冠軍則由28歲的林嘉琦奪得,完成時間為45分31秒。身形嬌小的她,原從事金融工作,辭職後從事甜品店生意,過往也有參加馬拉松,未試過獲獎,今次奪冠是意料之外。她說昨日的參加人數「啱啱好」、「唔好好似渣馬咁多人」,又指沿途奏樂跳舞的啦啦隊令她「跑得快啲、開心好多」。

大會更找來300名來自學校及慈善機構的義工充當啦啦隊,向跑手「High Five」及「畀Like」;又容許跑手自訂比賽號碼,有人把號碼訂為「活佛Victor」及「我有特別跑步技巧」等趣怪名稱。

名為「奔跑的蝸牛」四人團隊,抱着「唔需要跑得快,最緊要跑得晒」的宗旨參賽,43歲的隊長阿Ray指,跑過渣馬、澳門及廈門的馬拉松,直言「呢個好玩好多」。

跑手心聲

「奔跑的蝸牛」隊長阿Ray(右二):

「最好氣氛係呢個(街馬),沿途有樂隊呀,好過跑天橋(渣馬)!出年報到名一定嚟。」

家謙(左):

「沿途好多人打氣,比渣馬唔同啲……分隔好短嘅路已經有好多人打氣。」

大專生Cheria(左):

「第一次跑馬拉松,幾舒服,鍾意咗(馬拉松)。」

升級   47.33%

該用戶從未簽到

乜跑街真係咁特別, 如果重係保險佬贊助就咪攪.  

保險佬同銀行佬有乜分別? 我覺得係在於她們怎樣搞活動多於睇佢係邊個行業  詳情 回覆 發表於 2014-3-24 11:01

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

唉!又係生果報收人錢大作品,無新意⋯⋯

Like: 4.7
    Like: 4

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 183 天

如果氣氛是特約臨記營造,有何意義?

升級   3.35%

開心
  • 簽到天數: 2 天

ChowChow 發表於 2014-3-23 23:39
    乜跑街真係咁特別, 如果重係保險佬贊助就咪攪.

保險佬同銀行佬有乜分別? 我覺得係在於她們怎樣搞活動多於睇佢係邊個行業

升級   100%

該用戶從未簽到

其實在香港辦長跑賽事,要求有現場觀眾為跑手打氣來形造氣氛,我真不敢奢望,路線要能夠進入到繁華人多路段(如渣馬末段),就一定對人、車和店鋪均做成一定的阻擾,他們不出言怒責已算將就。在路旁打氣的唯是有部份跑手的親友和一些義工群體們,但總勝於無!

升級   66.32%

該用戶從未簽到

kofiyip 發表於 2014-3-24 09:28
    $280/$480買返來的樂隊、啦啦隊和演唱者!若好似東京馬拉松,當地人自發打氣和送上小食補給,才是真氣氛呢 ...

你自己放假會吾會整定D食物, 去支持長跑活動既參加者?又會吾會對住個吾識既人大叫[奸爸爹].....成日搵外國比又要一步到位好似人地咁好氣氛....現在稍為有個有水準D既10K出現又大叫什麼厄錢什麼買回來的氣氛.....是否應該至少參與一次先批評???

傑少師兄,少安無燥! 大家只是表達自己的睇法,沒有對與錯呢! 我無意想挑起任何爭端,若有得罪地方,希望傑少能釋懷。小弟定必留意日後在本討論區的留言,謝謝提醒! 撇除高昂入場費,其實萬事起頭難,心底  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 12:35

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

新屎坑都香三日啦

升級   24.8%

該用戶從未簽到

咪就係,香港人真難服侍,請人攪氣氛又唔得,請人唱歌跳舞又話用錢堆砌,你究竟想賽會點樣呢?o係街捉人監佢打氣?
    我有跑呢個街馬,覺得尚算不錯,第一次攪都幾好,係條賽道可以再研究下,有d地方得行人路,太窄啦

升級   1.4%

慵懶

傑少 發表於 2014-3-26 11:10
    你自己放假會吾會整定D食物, 去支持長跑活動既參加者?又會吾會對住個吾識既人大叫[奸爸爹].....成日搵外 ...

傑少、sunking師兄,少安無燥!
    大家只是表達自己的睇法,沒有對與錯呢!
    我無意想挑起任何爭端,若有得罪地方,希望傑少能釋懷。小弟定必留意日後在本討論區的留言,謝謝提醒!

撇除高昂入場費,其實萬事起頭難,心底是明白賽事舉辦者想改變香港街跑文化的目標。預祝他們繼續搞得有聲有色!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我都係果句.. 佢收幾貴都好.. 佢攪到點好氣氛都好, 如果佢高調話慈善賽, 引人報名, 但攪完之後, 無乜錢去到人受助團體度, 就勢下假....
    貴如揹水一戰同聯合國兒童基金慈善跑, 我兩個比賽都俾多過五百至一千..只要我覺得佢真係做野...
    佢俾到清楚條數出來係捐錢部份叫多既, 我下年會支持佢.. 如果遲D 條數係無乜錢捐出去既.. 我會叫D 傳媒朋友跟跟佢.. 等佢唔好搵我地來做廣告, 用跑友既慈心來成自己個人或公司之美...

升級   1.4%

慵懶

water 發表於 2014-3-26 12:14
    我覺得,原本d打氣團係唔錯既,不過佢成日踩渣馬話人地日本點好點多人支持所以要搞街馬,到自己搞就得返自 ...

同意師兄的睇法,另小弟也有幾點見解:

1. 收費高之餘,在報名期間沒有清楚交代捐款的受惠機構,才令網友有點質疑;

2. 路線:大部份是經過工廠區,空氣質素令人存疑,途經景物也未必吸引,我練跑也不會揀呢條線;

3. 比賽名稱:若只有十公里比賽,名字卻又與「馬拉松」扯上關係,未免令人懷疑賽會對馬拉松或長跑的專業知識。

明白在香港搞長跑比賽,路線是一大考慮,始終地少。但賽會的理念十分好,真的期望繼續會有更完善的比賽呢!

升級   100%

開心

不過講真.. 香港渣馬10K 係無乜氣氛.. 因為真係無人可以上到橋打氣...
    而半馬同全馬最少返到西隧口, 中環碼頭, 灣仔碼頭, 馬師道, 駱克道等, 都叫有唔少人同你打氣/又或者XYZ 緊你阻住佢地過馬路....
    但香港其實好多比賽都有好好既氣氛, 好似岩岩玩完既揹水一戰咁..沿途都好人打氣, 我玩28(29) K , 不停有人加油, 又有好多有創氣既打氣標語.... 係勁好玩..  
    但好多人, 只係玩過渣馬咁大把, 玩完就話香港無好既比賽.. 又話乜, 又話物.. 又話外國好玩D.. ... 果D 人真係井底之蛙..
    香港渣馬, 比上不足, 但比下有餘.. 好似上年玩完既好山好水太魯閣咁.. 打氣位仲少過渣馬..而新加坡夜馬.. 俾人話無人打氣添..
    但一樣咁多人報.. 太魯閣仲要抽籤添..
    玩多D , 睇多D.. 下下鬧渣馬, 就俾D 實際可行既建議出來..

師兄的海外比賽經驗豐富,有機會再分享多些呢,真的好吸引呢!太魯閣是我很想去的地方。超讚!  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 13:09

升級   1.4%

慵懶

wlau 發表於 2014-3-26 12:57
    不過講真.. 香港渣馬10K 係無乜氣氛.. 因為真係無人可以上到橋打氣...
    而半馬同全馬最少返到西隧口, 中環碼 ...

師兄的海外比賽經驗豐富,有機會再分享多些呢,真的好吸引呢!太魯閣是我很想去的地方。超讚!

其實好少.. 得兩, 三次.. 反而你去海外比賽區, 勁多師兄師姐係外面成日跑..  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 13:40

升級   100%

開心

kofiyip 發表於 2014-3-26 13:09
    師兄的海外比賽經驗豐富,有機會再分享多些呢,真的好吸引呢!太魯閣是我很想去的地方。超讚! ...

其實好少..
    得兩, 三次..
    反而你去海外比賽區, 勁多師兄師姐係外面成日跑..