香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun

「全城街馬」:街馬出哲學

升級   51.58%

該用戶從未簽到

ahleung 發表於 2014-3-29 12:05
「在東京、倫敦馬拉松賽道上,四處見到香港人蹤影。」我想筆者所言的香港人會有幾多個?1.幸運抽到的有幾多 ...

東京馬拉松可從大會資料得到.

"第八屆東京馬拉松計有36,000人參加。其中外國人數共計4,038人,又以台灣人1,676人位居第一,參加人數位居第二、第三的分別是美國(697人)及香港(619人)。" (資料來源: 運動筆記)

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 1000 天

Why don't respect each others?

"其實做好自己咪得, 點解ㄧ定要啄住渣馬咁小家?"

I totally agree

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

鬱悶

大家包容好D

升級   51.58%

該用戶從未簽到

其實有不同意見是正常, 如大家能理性地, 對事不對人地討論, 絕對是有益的.

除非批評的都不是事實, 否則把做得不夠好的, 可以改善的拿出來討論, 怎算是"啄住"呢?

升級   0%

鬱悶

大家都喜歡跑步,是同道中人。
    尊重別人就等於尊重自己。

不應有門户之見。

升級   0%

鬱悶

Alex 講得好。
    最重要是對事不對人。

升級   99.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 20 天

alexlau 發表於 2014-4-1 12:19
    什麼是真正的跑者? 我個人認為, 只要能在路上跑, 不論他/她是用雙腳, 單腳或輪椅, 不論他/她是快或慢, 不 ...

全城參與,對我黎講,有系bonus,無亦OK。At the end,跑步都系跑自己。

如果你享受跑步, 覺得這是一件有益的事, 不是應該推薦給你身邊的人, 向推廣跑步的團體表示支持嗎? 香港跑步文化的問題, 正是"跑自己"這種想法.  詳情 回覆 發表於 2014-4-2 18:06
    高見, 跑步絕大部份是自己的事。  發表於 2014-4-1 19:26

升級   51.58%

該用戶從未簽到

armanchi 發表於 2014-4-1 19:01
    全城參與,對我黎講,有系bonus,無亦OK。At the end,跑步都系跑自己。

如果你享受跑步, 覺得這是一件有益的事, 不是應該推薦給你身邊的人, 向推廣跑步的團體表示支持嗎? 香港跑步文化的問題, 正是"跑自己"這種想法.

易地而處,咁渣馬唔係做同一樣野,仲做得仲好咩?點解有d人鬧到主禮嘉賓係邊個都要鬧,到最後自己又請高官去走步?當然渣馬問題多多,但某些人既批評已經係無理。所以我話最好有人搞多個,香港又唔係有法例只搞一個  詳情 回覆 發表於 2014-4-3 12:01
    正能量  發表於 2014-4-2 20:27

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-2 18:06
    如果你享受跑步, 覺得這是一件有益的事, 不是應該推薦給你身邊的人, 向推廣跑步的團體表示支持嗎? 香港跑 ...

易地而處,咁渣馬唔係做同一樣野,仲做得仲好咩?點解有d人鬧到主禮嘉賓係邊個都要鬧,到最後自己又請高官去走步?當然渣馬問題多多,但某些人既批評已經係無理。所以我話最好有人搞多個,香港又唔係有法例只搞一個馬拉松,田總又冇阻住另一d人搞…

升級   95.4%

開心
  • 簽到天數: 7 天

渣馬盡管還有很多不如意的地方,但為何總要與其他地方馬拉松比較?唔係好多人有時間同金錢可以去各地參加馬拉松,所以不少人都以渣馬賽事作為一個目標。你可能會講,真係熱愛就唔同講法,出去多走走多見識,我無言。跑步,當然係跑自己啦,難道要同職業選手比拚?可能我孤陋寡聞,我很少聽到跑友們會為一場比賽提出個別單挑較勁。跑步當然係一件賞心樂事,值得與人分享,但跑步並非運動的全部,只可推薦,不可勉強。我不強求有嘉年華式的賽事,我不太需要有人沿途吶喊,我希望參加的人都係有心去完成一項賽事的人,而非沿途拍照留影的參加者。

和其他馬拉松比較, 便可以明白有什麼可以改善的地方. 從來也沒有叫人走出香港跑馬拉松. 你所說的跑自己, 是挑戰自己. 如挑戰自己最快或耐力的極限等. 但跑步不應只是為了挑戰自己. 可以玩cosplay, 可以宣傳環保, 可  詳情 回覆 發表於 2014-4-3 15:43

升級   51.58%

該用戶從未簽到

其實我不太明白你的回應跟我說的"跑步文化"有什麼關係. anyway, 我嘗試回應你的意見.

首先, 想講講渣馬做得好和可改善的地方. 主辦一個如此大型的賽事, 的確絕不容易. 渣馬在效率上, 賽事程序安排, 和資訊發放, 都是做得非常好. 但是, 他們卻欠缺從跑者和他們相關的人的角度去關心他們的需要, 在賽事執行上也欠缺人情味.

全城街馬要主辦的賽事, 就是要針對渣馬在這方面的不足. 作一個比喻, 渣馬就好像2008年北京奧運開幕表演, 華麗而有效率但欠缺人性. 全城街馬的目標就像2012年的倫敦奧運會開幕表演, 表演者是歡樂的, 他們沒有整齊一致的千人操, 但整個表演都洋溢著歡樂與人性, 感染著觀眾.

很難說那一個較好. 這完全是取決個人喜好. 但如閣下所說, 最好是他們去搞能另外一個馬拉松, 一個以人為本的馬拉松. 選擇多了, 最後得益的, 還不是我們香港跑友.

從傳媒看到的文章, 或者在這裡討論的跑友, 都發現相方都有一些用詞不客氣, 或只是針對某一,兩點的偏激言論. 如果大家都是希望香港跑步文化得到改善, 比賽的水準愈來愈進步, 是不是不應該只是紏纏在這些沒有意義的指責?

其實可唔可以具體講下點欠人情味? 其實唔係我地冇意義指責,我係見到有d傳媒濫用自己權力,日日講到渣馬垃圾不如,參加者係白痴比人X。我地冇聲出既一群只係喺個forum仔表示渣馬並唔係佢地所講咁差啫。你要鬧就鬧  詳情 回覆 發表於 2014-4-3 16:19

升級   51.58%

該用戶從未簽到

fullysettle 發表於 2014-4-3 14:05
    渣馬盡管還有很多不如意的地方,但為何總要與其他地方馬拉松比較?唔係好多人有時間同金錢可以去各地參加馬 ...

和其他馬拉松比較, 便可以明白有什麼可以改善的地方. 從來也沒有叫人走出香港跑馬拉松.

你所說的跑自己, 是挑戰自己. 如挑戰自己最快或耐力的極限等. 但跑步不應只是為了挑戰自己. 可以玩cosplay, 可以宣傳環保, 可以為了身體健康, 甚至可以只是趁熱鬧輕輕鬆鬆地跑. 所以賽事也不應單一的模式. 比賽後的嘉連華會, 可以為跑者和他的家人朋友歡渡一過愉快的早上.

可能閣下是一個每一次比賽都全力而付, 努力特破自己的跑者. 所以對一些抱著耍樂心態的跑者不以為意. 但只要主辦單位能認真地執行和分開快和慢的選手起步時間, 那他們便可以共存而不影響對方.

師兄的觀點很令我費解,一方面你說自己沒參加街馬,因「該賽事是否適合做pb比較重要,這個像嘉年華會式的比賽, 不是我喜歡的類型」,我說跑步跑自己,師兄又不同意,認為「但跑步不應只是為了挑戰自己,可以玩cospla  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 16:29

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-3 15:15
    其實我不太明白你的回應跟我說的"跑步文化"有什麼關係. anyway, 我嘗試回應你的意見.

首先, 想講講渣馬做 ...

其實可唔可以具體講下點欠人情味?

其實唔係我地冇意義指責,我係見到有d傳媒濫用自己權力,日日講到渣馬垃圾不如,參加者係白痴比人X。我地冇聲出既一群只係喺個forum仔表示渣馬並唔係佢地所講咁差啫。你要鬧就鬧嗰d亂咁寫既寫手啦。

如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場刊沒有選手名字) 等等. 當然, 如我之前的留言, 主要是因為香港跑步文化和香港人的冷漠. 要改變, 是需要長時  詳情 回覆 發表於 2014-4-3 17:15

升級   51.58%

該用戶從未簽到

water 發表於 2014-4-3 16:19
    其實可唔可以具體講下點欠人情味?

其實唔係我地冇意義指責,我係見到有d傳媒濫用自己權力,日日講到渣 ...

如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場刊沒有選手名字) 等等.

當然, 如我之前的留言, 主要是因為香港跑步文化和香港人的冷漠. 要改變, 是需要長時間的宣傳和教育市民. 不是主辦單位要做便可以做到, 雖然有些事他們是可以做卻沒有做.

我自己也是他們口中一個"比x"的跑手. 他們有些用詞確是過份, 但我信相會花時間在這個forum的朋友, 都是熱愛長跑和希望香港長跑比賽愈來愈進步. 所以這幾天我也花了不少時間和大家討論. 望大家減少言語上的紛爭, 想想什麼才是真正令香港跑手得益的.

我明白不會所有人也同意我所說的, 但我一直盡量保持平和,客觀的心態和大家討論, 實在不希望有人覺得我在這裡"鬧"人.

號碼布,場刊那些都係錦上添花,做到當然好做唔到都唔算欠人情味吧。加上我見香港有得自訂號碼布既比賽(之前將軍澳同呢次街馬),其實大半跑手都唔會寫自己個名上去,寫都係寫個英文名多… 同其實日文好多比賽加個  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 08:54
    我覺得, 如果攪街馬係真心為跑, 就唔應該不停發動傳媒戰來講到自己幾有心, 但又不停去對其他比賽帶有攻擊性既心態, 尤其係官方既生果及主場新聞為街馬不停出D 社論來批評渣馬, 當官方媒體不停去批評對手既時候.. 我  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 02:12

升級   60.53%

該用戶從未簽到

It is fantastic if families members, friends cheer you in the roadside when you are in road racing. No doubt most recreational runner dream about it. Road race with a carnival is not bad idea too!
    However it is disgusting to see the way Mr. Choi (if the above article is said by him) bully the organizer of Hong Kong Marathon.
    The message he want to deliver is hatred, conflict, injustice, distrust of authority (actually politicalized the issue which is really meaningless).
    What Mr. choi's article said is not relevant to man who love to run but the interest of next Kwun Tong 10K

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

alexlau 發表於 2014-4-3 17:15
    如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場 ...

我覺得, 如果攪街馬係真心為跑, 就唔應該不停發動傳媒戰來講到自己幾有心, 但又不停去對其他比賽帶有攻擊性既心態, 尤其係街馬既官方既傳媒蘋果及主場新聞為街馬不停出D 社論來批評渣馬, 當官方媒體不停去批評對手既時候.. 我睇唔出, 點解其他人要客氣咁對番街馬既攪手?
    你指好多人針對街馬幾點來講, .. 但你同樣指出渣馬有不足既都一樣係來來去去果幾點... 現在既街馬, 只係一個假市區比賽, 係一個可以話無車無人既地方攪.. 連假期都唔多的士肯入既郵輪碼頭攪, 完完全全觸動唔到真正市區比賽最核心既問題...交通封路同阻人上下班等.., 用五千人同六萬人來比較, 10 公里同全馬既比較.. 究竟有乜公平可言呢?
    我完全唔反對街馬既推廣.. 但這種咁政治抺黑式既推廣, Sorry, 我完全唔認同同接受........

首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的. 根據從宣媒看到的資訊, 他們是曾經向田總反影意見, 但結果卻沒有太大的改善, 所以他們在用語上, 的確看到對田總有點恨意. 作為一個  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 10:58
    絶對同意! 看看今日730報又如潑婦駡街,應該完結了的事,現在舊事重提,漫駡⋯⋯炒作。(我都無興趣睇咯)  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 07:26

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

wlau 發表於 2014-4-4 02:12
    我覺得, 如果攪街馬係真心為跑, 就唔應該不停發動傳媒戰來講到自己幾有心, 但又不停去對其他比賽帶有攻擊 ...

絶對同意!  看看今日730報又如潑婦駡街,應該完結了的事,現在舊事重提,漫駡⋯⋯炒作。(我都無興趣睇咯)

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-3 17:15
    如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場 ...

號碼布,場刊那些都係錦上添花,做到當然好做唔到都唔算欠人情味吧。加上我見香港有得自訂號碼布既比賽(之前將軍澳同呢次街馬),其實大半跑手都唔會寫自己個名上去,寫都係寫個英文名多… 同其實日文好多比賽加個名係要另外比錢的…

派食物,賽道支援的確要改善,不過我覺得呢d野係執行問題多於決策。冇蕉問題相信係因為之前好多人鬧d蕉比半馬既人食晒,於是水站d人收埋d蕉之後派,所以跑4個鐘既冇蕉食反而5個鐘既有蕉食。呢個我覺得係有得改善既,例如,我跑完真係已經唔要條蕉了,d食物不如放晒去水站啦。 歡樂滿港馬事物都係溝通問題啫,可能當事人唔覺得係…我都係食佢地d野同佢地high5希望以後仲見到佢地…

輪椅賽,呢樣就真係冇乜野講喇,真係做得幾肉酸。其實我覺得大會真係唔想搞於是hea搞。每次渣馬前我都見到好多輪椅選手去將軍澳d單車路同track練習都覺得佢地好有恆心,如果大會搞到佢地好似阻住人地不如唔好搞喇。

即係我覺得,渣馬的確如師兄講好多問題,有d真係對選手不公。不過我會考慮佢好多野都係因為賽道時限問題。只要有咁多人就會出現。例如,塞人並唔係因為全馬太多人,係因為半馬同全馬時間撞,呢樣野一係半馬同全馬分開跑一係大量減少半馬人數(或者cut左半馬)。分開跑又冇可能叫半馬既11點先開跑唔係一定熱死,咁cut人啦,唔講大會賺少左,跑手參賽機會少左都時唔知有乜反應了。

其實講咁多野,都係想講,辦個全馬有好多野要考慮,尤其是而家香港做乜都會有人鬧既,渣馬係咪好多問題?係。渣馬差到要執左佢?唔係。係咪跑橋就冇人情味?絕對唔係。你話香港菜唔夠日本菜好食,最簡單就係開檔日本菜,而唔係一年365叫檔香港菜收檔。

最後,我由頭到尾都冇覺得師兄搵交嗌,我都覺得唔駛對個新比賽咁harsh(其實我一句都冇鬧過個街馬),不過師兄都要明白網友咁大反應都係有原因既。

多謝師兄的意見. 很高興看到一些對事的討論. 其實渣馬的好與壞, 在其他的地方已經討論了千百次, 我想都不用再花時間了. 我絕對贊同要主辦一個如此大型的比賽是絕不容易. 尤其是看過鏗鏘集那個講述渣馬準備和善後工作  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 11:26

升級   51.58%

該用戶從未簽到

wlau 發表於 2014-4-4 02:12
    我覺得, 如果攪街馬係真心為跑, 就唔應該不停發動傳媒戰來講到自己幾有心, 但又不停去對其他比賽帶有攻擊 ...

首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的.

根據從宣媒看到的資訊, 他們是曾經向田總反影意見, 但結果卻沒有太大的改善, 所以他們在用語上, 的確看到對田總有點恨意. 作為一個普通市民, 實在不知道誰是誰非. 所以師兄不滿他們在文章上用語和立場, 我沒有意見.

沒有一件事會獲得所有人贊同, 所以, 正如我之前的留言, 我只是希望透過在這裡的討論, 讓大家想想, 什麼才是對香港跑步運動有益的. 因此, 我一直都沒有主動去抨擊渣馬的不足 (對渣馬的批評, 只是回應師兄們的提問), 也沒有說街馬做得有什麼好. 老實說, 要不停的指責對方做得不足的地方是很容易, 但對跑步比賽的進步, 卻沒有什麼幫助.

其實我一直也不主張去比較渣馬和街馬, 他們的理念, 規模, 性質都不同. 而且渣馬已經有了18年經驗 (2014是第18介), 去比較一個擁有18年經驗的人和一個第一年出來社會工作的人, 是絕對不公平的.

事實上, 他們不應視對方為對手. 如果街馬能夠成功, 他可能是一個香港各大小比賽的借鏡, 對改變香港跑步文化, 可有革命性的改變.  

對街馬, 我帶左一點反感既原因係佢收費上同人數報名以及一開始就好似講到香港得佢地有心攪比賽等既問題. 因為佢標榜慈善賽, 我係FB 問過佢地幾次, 會有幾多百份比俾到D 受助機構, D 喜年華同演唱會(演唱會後來有寫贊  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 11:58
    渣馬係咪乜都冇聽?10km轉地方,加長比賽時限,港島路線變,水站姐姐驚你悶同你打氣,完賽派獎牌。師兄唔好聽得多就覺得佢冇吋進。 你睇下am730你話邊個想同渣馬比喇。都係嗰句,如果佢係一個普通10km比賽係做得好  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 11:16

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-4 10:58
    首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的.

根據從宣媒看到的資訊 ...

渣馬係咪乜都冇聽?10km轉地方,加長比賽時限,港島路線變,水站姐姐驚你悶同你打氣,完賽派獎牌。師兄唔好聽得多就覺得佢冇吋進。

你睇下am730你話邊個想同渣馬比喇。都係嗰句,如果佢係一個普通10km比賽係做得好好,但有人係要同渣馬咁咪同渣馬比囉~