香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

香港田徑代表分享 S5 + Gear 2 / Gear Fit 如何幫助訓練

升級   1.4%

慵懶
  • 簽到天數: 54 天

/都市人生活忙碌,要維持身心健康自然要經常運動。而作為最貼身的智能手機,近年亦加入不少健身功能。Samsung 今年的旗艦手機 GALAXY S5,就加入了心跳感應器,令用家可以單用手機,就可以測心跳;加上配合同時發佈的 Gear 2、Gear 2 Neo 或 Gear Fit,量度數據就更方便。unwire 就與 Samsung 合辦 GALAXY S5 試玩 Party,更請來連續 5 屆獲得香港學生運動員獎及 2009 年東亞運香港田徑代表曾漢聲先生(Jeremy)為大家分享 S5 及 Gear 2 / Gear Fit 如何幫助他的訓練。加上有野食有野飲,唔怕餓親!名額有限,想報名就趁早啦!/

\"\" 詳細內容
    +1 0
    上一篇︰告別膝傷 三大關鍵下一篇︰2014年4月1日簽到記錄貼

Like: 5.0
    Like: 5

升級   1.4%

慵懶
  • 簽到天數: 54 天

Like: 5.0
    Like: 5
    Thank you  發表於 2014-4-1 03:29

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 183 天

Will any C hing go there?

升級   29.33%

開心
  • 簽到天數: 62 天

我只係覺得Gear Fit長條形版面,顯示打橫嘅設計,當戴上手時,點睇?90度角喎?尤其做緊運動時?!

噤日响 Smartone 門市試過隻 Gear Fit,已經可以有垂直顯示。相信已經 upgrade 咗……  詳情 回覆 發表於 2014-5-4 17:17

升級   18.95%

該用戶從未簽到

初用,覺得測心率不太準,跑熱之後更大問題,測不了,不知其他C Hing有冇心得?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1405 天

monkey_lulu 發表於 2014-4-1 19:51
    我只係覺得Gear Fit長條形版面,顯示打橫嘅設計,當戴上手時,點睇?90度角喎?尤其做緊運動時?! ...

噤日响 Smartone 門市試過隻 Gear Fit,已經可以有垂直顯示。相信已經 upgrade 咗……

升級   1.2%

該用戶從未簽到

Gear fit就算晚間睇心跳讀數都十分困難,日間更甚,用佢跑街我諗配小心睇路。

升級   12%

開心
  • 簽到天數: 2 天

Gear fit 設計只係用來喺室內玩玩吓, 玩完就掉, 完全不能用於跑步訓練。
    1. 每次測心跳要掂幾下錶面, 測一次即停 !  再測又要再掂幾下錶面, 然後又停 !  點用 ?
    2. 戴响手腕外側, 測心跳成功率低於百份之十;  戴响手腕內側, 測心跳成功率低於百份之五十, 有汗重衰 !
       ( 跑步訓練點可能無汗 ? )
    3. 一定要陀住架S5 陪佢, Gear fit 冇S5陪, 冇 lap memory 儲存, 連睇吓都冇, 簡直廢物 !  
    4. 太陽曬住, Gear fit 嘅顯示係完全睇唔到嘅 !  死未 ?

1.不是有轉手腕就着MON嗎? 2.請問點知佢唔準?搵左好耐~有人話準有人話唔準,心跳帶又係,有人話準有人話唔準 3.FIT無GPS,唔用電話應該同IPOD一樣都係唔準,個記錄唔要都得啦。唔係要用電話個GPS先準咩? 因想買  詳情 回覆 發表於 2014-5-15 12:42

升級   1.2%

該用戶從未簽到

開跑步mode都可以長測心跳,但手勢功能跑緊步係唔work的,同埋心跳數字要用放大鏡睇。
    總之有心買跑步表就買隻正式的,唔好諗住一表幾用。

升級   87.33%

該用戶從未簽到

dn21 發表於 2014-5-15 11:41
    Gear fit 設計只係用來喺室內玩玩吓, 玩完就掉, 完全不能用於跑步訓練。
    1. 每次測心跳要掂幾下錶面, 測一 ...

1.不是有轉手腕就着MON嗎?
    2.請問點知佢唔準?搵左好耐~有人話準有人話唔準,心跳帶又係,有人話準有人話唔準
    3.FIT無GPS,唔用電話應該同IPOD一樣都係唔準,個記錄唔要都得啦。唔係要用電話個GPS先準咩?

因想買而未敢買,你一講攪到唔敢買住。
    可否再講下有咩唔好用。等我死心

1. 轉手腕着MON經常唔得, 好少得, 極不可靠 2. 我冇話佢唔準, 我係話佢測心跳成功率低, 有汗重衰 ! 3. 我都冇話佢GPS唔準, Gear Fit 根本無GPS。我係話佢測心跳功能差, 又一定要陀住大大架S5 跟身陪佢, 冇S5陪, Gear  詳情 回覆 發表於 2014-5-16 12:56

升級   12%

開心
  • 簽到天數: 2 天

ooscar 發表於 2014-5-15 12:42
    1.不是有轉手腕就着MON嗎?
    2.請問點知佢唔準?搵左好耐~有人話準有人話唔準,心跳帶又係,有人話準有人 ...

1. 轉手腕着MON經常唔得, 好少得, 極不可靠
    2. 我冇話佢唔準, 我係話佢測心跳成功率低, 有汗重衰 !
    3. 我都冇話佢GPS唔準, Gear Fit 根本無GPS。我係話佢測心跳功能差, 又一定要陀住大大架S5 跟身陪佢, 冇S5陪, Gear fit 冇 lap memory 儲存, 連睇吓都冇, 簡直廢物 !  

Gear Fit 只係潮物, 喺室內玩玩吓, 玩两玩就掉, 完全不能用於認真嘅跑步訓練。師兄唔好嘥錢買。

升級   1.2%

該用戶從未簽到

手腕著mon平時用就得,跑緊就9成唔得