香港長跑網  - 長跑長友

如何保護跟腱?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

如題....
    呢個半月來開始加量(里數)
    結果而家左腳跟腱個位痛了....
    唔知點樣可以保護佢以免受傷以及怎樣可繼續操落去?
    另外 同鞋跟位唔知有冇關? 我星期一為減低跑傷機會而加了鞋墊
    結果左腳腳跟個位就一直被鞋跟壓住
    就係果時開始痛了
    仲有 運動用品店有冇得買護跟腱ge 用具?(尤其是包住果種)

升級   0%

擦汗

有冇人可回應下呢?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-13 19:53 發表
    如題....
    呢個半月來開始加量(里數)
    結果而家左腳跟腱個位痛了....
    另外 同鞋跟位唔知有冇關? 我星期一為減低跑傷機會而加了鞋墊
    結果左腳腳跟個位就一直被鞋 ...

Charson,

呢個半月來開始加量(里數) ...........  1
    結果而家左腳跟腱個位了................ 2

你自己已經講得好清楚,1 = 2即係隻腳已經有事
    点樣保護佢 即係
    -1 = -2
    繼續操落去 = +2+2.....
    現在最好係去治療好隻腳,以后大把時間跑,
    自已唔明白傷患在那位而加了鞋墊較魯莽,最好給物理治療師或醫生診治後給建議才做,
    因為有可能方法不對,傷上加霜......

可能你怕對家人說要去看隻腳,那家人就再唔比你跑步,
    但係正面的做法,你要袒誠對家人講,先醫好隻腳,
    這段治療期間,緊係唔跑住,等好返才慢慢來,
    唔係拖吓拖吓,後果係會更嚴重的,
    好多時後生仔想法是不夠全面及有些怕面對現實,
    到以后才懂得後悔,但那時已經太遲了,
    希望你自己知道應如何去處理。

升級   0%

擦汗

本來我好易因養傷而變得頹
    但今次決定以行動改變此現象
    呢排主要練其他跑步時用到的肌肉先
    p.s. 後大腿點樣練? 係咪屈肌來?(四頭肌係伸肌)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

加里數~最好1個星期唔好加得多過10%,eg:呢個星期跑左50k,下個星期唔好跑得多過55k
    我以前都試過2個月跑500k運速度訓練~~結果傷左好耐
    呢年都盡量一個星期休2,3日代替easy run
    其實行山我覺得幾好的~加強肌肉之餘又冇咁易傷肌腱(因為通常上山唔會沖)~當然落山要就住

升級   0%

擦汗

最近"第二期傷患"開始發作....
    又係同一個位痛....
    唔知會唔會同做"踎低起身"有關?
    我昨日做果時腳跟一直離地....係咪做錯咗?

升級   21.67%

無聊

昨天到九龍灣運動場,跑了2km左右要清場,之後在外圍行人路跑左大概3km左右,"跟腱"突然開始有少少痛,
    為免受傷慢跑一陣就停了,做完cooldown後都無痛,但如再跑就會覺得左腳"跟腱"有少許緊.
    睇到有師兄講如傷此部位通常都因為操練過度,但我已經習慣每星期30-34km練跑都有四個多月了,
    近排還比以往更放鬆地去練跑,夠景問題出在那裏?如路面不平會否是起因之一?傷了此部位要休息多久才足夠?
    希望各位給一此意見, 謝謝!

升級   21.67%

無聊

原帖由 KKF 於 2009-6-15 11:13 發表
    昨天到九龍灣運動場,跑了2km左右要清場,之後在外圍行人路跑左大概3km左右,"跟腱"突然開始有少少痛,
    為免受傷慢跑一陣就停了,做完cooldown後都無痛,但如再跑就會覺得左腳"跟腱"有少許緊.
    睇到有師兄講如傷此部位通常 ...

經過幾日我都有繼續到其他地方練跑,腳部亦沒有什麼不適,暫可証實路面不平是有機會弄傷跟腱.慶幸當日當發覺有小小唔妥時就沒有堅持繼續跑.否則就有排唔洗跑.
    籍此提提大家千萬不要係九龍灣運動場外圍行人路練跑.

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-3 13:35 發表
    最近"第二期傷患"開始發作....
    又係同一個位痛....
    唔知會唔會同做"踎低起身"有關?
    我昨日做果時腳跟一直離地....係咪做錯咗?

呵呵   ,我完全明白你的心情.我都跑左足足兩個月,沒一日有停過,雨不是太大都照去.
    我近日隻腳都開始出問題,幸好還可以照跑,而且痛楚明顯地開始慢慢衰退,好開心
    我想問你點解要做 踎低起身 ?

升級   0%

擦汗

原帖由 foobar 於 2009-6-18 19:39 發表 呵呵   ,我完全明白你的心情.我都跑左足足兩個月,沒一日有停過,雨不是太大都照去.我近日隻腳都開始出問題,幸好還可以照跑,而且痛楚明顯地開始慢慢衰退,好開心我想問你點解要 ...
    想練大腿肌肉....
    另外 我聽某教練話跟腱受傷復原期間都要keep 住跑....大概係要跑下先會復原得快d...(迫佢快d 好?)

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-21 00:39 發表
    想練大腿肌肉....
    另外 我聽某教練話跟腱受傷復原期間都要keep 住跑....大概係要跑下先會復原得快d...(迫佢快d 好?)

哦~ 有這回事,那個教練有無牌,出唔出名,可唔可靠先 ,
    唉,點解跟腱會跑跑下痛都有ga.... 仲要係一隻有事別隻完全無事 玩野咩
    日後就算好返,都有心理作用,怕又返發.激死人

升級   0%

擦汗

原帖由 foobar 於 2009-6-21 14:21 發表 哦~ 有這回事,那個教練有無牌,出唔出名,可唔可靠先 ,唉,點解跟腱會跑跑下痛都有ga.... 仲要係一隻有事別隻完全無事 玩野咩日後就算好返,都有心理作用,怕又返發.激死人
    有無牌同出唔出名我都好少理
    夠可靠就得啦~(三者之間有無關就見仁見智)
    我都係左腳跟腱先有事
    右腳無乜事....
    唔知係咪跑田徑場跑得多剩係逆時針轉彎所致?(轉彎時左腳受力較多 個身打側 重心向左移)

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-21 19:05 發表
    有無牌同出唔出名我都好少理
    夠可靠就得啦~(三者之間有無關就見仁見智)
    我都係左腳跟腱先有事
    右腳無乜事....
    唔知係咪跑田徑場跑得多剩係逆時針轉彎所致?(轉彎時左腳受力較多 個身打側 重心向左移)

哦, 好大可能係啦. 所有運動場都係逆時針跑,
    但我係右腳有事 ,逆時針跑,過灣時右腳的步幅會比左腳大D,跑五六個圈, 左右腳所行的距離就話無咩分別,但跑廿個以上就很多了. 可能是這問題所至發病

升級   52.3%

該用戶從未簽到

同訓練的質與量好大關係
    似乎都係要休息, 近期有人試緊用針灸方法去加快服完, 未知work唔work

升級   100%

擦汗

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-14 21:24 發表 有冇人可回應下呢?

以下付件文章,
    前年有人post過,
    第四及五頁有關筋腱!

膝關節內側痛.pdf

550.34 KB, 下載次數: 147

升級   0%

擦汗

原帖由 leefs 於 2009-6-27 21:52 發表

以下付件文章,
    前年有人post過,
    第四及五頁有關筋腱!

真係要多謝師兄~~
    份文件夠晒詳盡~

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 leefs 於 2009-6-27 21:52 發表

以下付件文章,
    前年有人post過,
    第四及五頁有關筋腱!

嘩  一流的文章