香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ckycat

以環港島60崎 為目標嗎

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

160921(三)PB run 走得太衰,為備戰十一國慶,辛苦啲都要。
    於是星期三參與 TKO run,依班騙徒成日話豐儉由人、有快有慢,
    次次都係「六分披啫」。
    放工返屋企換衫,搭地鐵早幾個站調景嶺落,去到運動場約一崎,
    跟大隊(星期日比賽試腳)。
    初時搵路中,約六分半披,搵完、去返康城方向、即刻回復六分披,
    我就只可遠望,最後返到運動場,剛好十崎。回府。

喂 142 磅喇!仲以為行左幾次山會輕左~~~
    credit : May Lam

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

開心

160922(四)新丁班:原本是 3K X 3sets,
    但上唔到 2min/圈,壞人係咁話我跑姿差。
    前進就提我升高啲肩(即係唔好寒背)。
    到最後 600m 壞人話:最後二百全抬,我就照做,雖然明知少左一圈。
    average 5:38* 2.6k

第二set 直頭轉做三步一抬 (2K),最後二百米全抬。
    average 6:17* 2k

第三set 仍然三步一抬,最後一圈盡量全抬同埋壞人話要大步啲。
    average 6.14* 2k

我發現 Tracy 跑姿堅係好左。

多謝前進 ching 教玩山。

升級   0%

開心

160925(日)今日 sze sir 突破三萬里有約跑,原本以為來唔到,
    後來發現由朝跑到晏,就諗住做完晒野、莊尾段,可以見証歷史一刻。(痴相影)

miss 左班車、成四點半才到荃灣西,粥出去,好在見到嘉頓,都唔算好慢;
    就見到sze sir 回程了,影左幾張相,已經跟唔到個速度,睇返錶約 六分半披。
    尾燈都見唔到、又唔識路入青衣,就放棄了,搭車返屋企。

恭喜 sze sir.

登錄/註冊後可看大圖

1:10 / 10km

P.S. 右菠蘿蓋外側的舊患出來了,感覺似 2013 初馬。

升級   0%

開心

160926(一)同加熟走蒲場大圏,佢一圈我兩圈,第二圈不入腸子路。1:10/ 8km
    盡做三步一抬。
    今晚冇乜風,成頭汗。

搭車時 我同 may je 講,十一月掛靴唔參賽,佢話:唔信。如果話唔參加又參加咁點。

我:咪著鞋、著袜囉

升級   0%

開心

160928(三)TKO 約跑:運動場-澳景-更亭-藍田回家 1:22 / 11km
    上星期放工、回家、換衫、搭地鐵、粥到運動場,好似有啲早;
    今日臨放工有樣野做緊,諗住做多少少、結果等埋個學生,遲左近半個鐘走,去到 TKO 又有啲「紋」,影唔切相添。
    不過同上週相同的是,一路粥去運動場,一路心諗依個約跑好伏,典解唔去油輪

到達運動場,已是大隊出發時候,分別有澳景底、澳景頂、澳景更亭。
    原本諗住 唉 我去到澳景底,大隊大概折回了,咁我就順回啦。
    跑左一崎都望到前面 R 校長的尾燈,
    第二崎 隔三枝街燈仲望到尾燈,
    諗諗下不如經澳景返屋企嘞。

熟路知道上斜約一崎,原來是三個路牌矩離,結果望到頂、又肚餓、左腳又抽抽地(其實冇野),結果都行左百零米。
    剛才返到屋企唔記得戴錶,試用悅跑圈都幾幫到手,每崎提醒步速,五公里同十公里會鼓勵我。
    完左仲可以 cap 圖記錄,似 nike,幾有型。

今日係 140 磅,自欺欺人當輕左兩磅啦。

升級   0%

開心

160929(四)新丁班 4K X2
    今日用左十四分鐘便到馬安山,先行出海邊睇黃昏美景。
    影左幾次都唔好,都冇層次既。

回運動場會合 lulu ,郤不肯一齊出長廊,唯有自己去啦,第一轉約 28min/4km

再回運動場做 warm up ,再聊人出長廊啦,只有阿珊和應,最後一同粥,都係約 28min/4km。
    總共 1:43:21 / 14.01 公里               
    第一程比較專心做三步一抬,第二程就少左留心。

仲有,九月復操覺得 core 差左,所以較難去控制唔扭身。

今次有久違了的甜品,腰背腹等等。之後又去食芝麻糊,今晚波嫂都有來呢。

員工竟然將芝麻糊和杏仁茶調轉左來入,然後就斟唔到出來。
    結果員工用大盤盛出來給大家

升級   0%

開心

161003(一)蒲場大圈 x1 ---- 48min / 4.6km
    今日本來諗住 6:30 到苦山場匯合師兄一齊跑的,但國慶取物安排取消了,他不來。
    加姐又唔來,咁上返蒲場陪加熟啦。

我去到巴士站又走左快啲既車,來左架慢啲(平一蚊)既車,就試下搭啦,
    又係訓醒幾回都未到,結果過左七點才上到蒲場。
    粥左內圈加熟先到,咪陪佢出大圈,
    點知佢落斜都冇力(又話星期六去完海洋公園、又話星期日做左尖),
    到左苦山對面無奈遺棄左佢。
    全程仍是超慢

升級   0%

開心

161008(六)圖騰
    星期五發出的天氣展望:週末及重陽節假期風勢較大,間中有狂風驟雨 。
    對星期六的天氣預測:大致多雲,有幾陣狂風驟雨 。稍後驟雨較為頻密 。
    其實玩山已經唔叻,練左幾次唔知好彩定唔好彩,都係好天。
    若圖騰水戰真係唔識玩。

搭頭班地鐵到彩虹匯合 LULU,一齊到西貢,食左腿通加雙蛋加多士加咖啡(30蚊),之後約七點半坐 94到起點。
    趕唔切畫花臉,只可以貼水印貼紙。
    今日行莊係用腰包,袋左電筒(已換三粒新電),電話,尿袋,喇叭,哨子,紙巾。cp time貓紙、雨衣。
    gel,600ml水,一枝水動(冰)。
    有領網衫(影相幾醒目?)、墨超、帽、手袖、毛巾、行山杖和舊波鞋。

CP1 企嶺下 13:00關閉。路程:西貢北潭涌 > 沿北潭路>北潭坳>牛耳石山>嶂上>雷打石
    起步冇幾耐、有人聊到個蜂巢,後面塞左半個鐘,聽講有幾個人比蚊針。
    諗住唔攪佢咪冇事,點知我都被佢針一下,刺痛感持續左幾個鐘,好在冇朣、冇敏感、亦冇斷針。
      11:33 雞公山
      12:05 CP1 企嶺下
    上山前食左唯一的物資:mini snacker(power bar 冇食過)
    此段都幾長同甘,其實我係爭少少水既,不過都可以頂到 CP。食左 lulu 個蛋治。
    此時水動已溶晒、飲淨半枝喺手;又裝滿水和袋住枝 Gatorade。
    此 CP 停留頗耐。

CP2 基維爾訓練營    16:00關閉。路程:企嶺下->基維爾訓練營(26.2公里)
    由於趕下個 CP ,此段密密腳。行左冇耐、隊友有點不上力,開始播放音樂
      1:46 接近大金鐘 M080
      1:54 茅坪
      3:50 CP2 基維爾訓練營。休息時間:0分鐘
    竟然是活動前 derek 比我們的「十七小時預算」到達時間!
    不過 lulu 話都係趕下個 CP,我地拿著唔熟的杯麵,行左一陣到熟左、才企喺度食。麵前和麵後分別食左食梨(浸住冰水、好食!)
    杯麵由舊年的出前一丁變左不知名韓國海帶咩咩麵。

CP3 筆架山   18:30 關閉  路程:基維爾訓練營->大老山->筆架山(33.7公里)
      4:29 沙田坳道 其實幾快架,舊年去到依度都天黑了!
      4:49 獅子亭。休息時間:0分鐘,淨係去左洗手間
    加眠想提早退休,到此休息。(八小時工時)
    一路只知趕趕趕,後來睇錶,明明記得 CP 係109,好似唔係好趕喎!
      6:05 CP3 筆架山
    見 TKO May Lam ,好開心!一齊影相。食花生醬三文治。離開 CP 才見到黃昏陽光。

CP4 城門水塘燒烤場     20:00關閉 路程:筆架山->龍欣道x3->鷹巢山->大埔道->金山道->九龍水塘->城門水塘燒烤場(41.7公里)
      6:53 大埔道(獅子山郊野公園入口)
    食左飯團,又食左好多西瓜,都幾甜、多汁。負責的師兄話:點解啲西瓜咁受歡迎?我:你試過行完 41.7km 嗎?試完 就明了。

CP5 鉛礦坳     23:30關閉  路程:城門水塘燒烤場->針山、草山、鉛礦坳(47.7公里)
      8:08 針山底。跑友們正 set 金十登!呢陣冇開燈。
      9:50 鉛礦坳
    其實從城門帶來的水幾乎冇飲過。
    見到 son chung 同我偶像 siufung,打卡先。
    先食個?打底,再食左幾件花生醬三文治,配合熱咖啡提神,岩岩好。仲有腐竹糖水好好味,但太熱了。
    波哥佢地休息完起行了,我地食完野,匯合 whicky 一齊行。

終點 大帽山扶輪公園   02:30關閉  路程:鉛礦坳>大帽山 2.5km 山道+1.5km石屎路上山+5km 車路下山(57.2公里)
    經過前段叉電之後,個喇叭又恢服工作啦!
      (時間不明)四方亭(水站) 唉又係從上個站帶來的水都未飲過!

大帽山扶輪公園
    總結:
    明明舊年能 meet 到所有 CP,今年唔知係咪 CP1 前蜂巢事件令我們慢左半個鐘,
    之後個個 CP 都趕喉趕命,一啲都唔 enjoy ,途中所謂打氣隊、音樂等,只在基維 CP 見過一次。薯片山又唔見。
    後來聽講原來終點唔知溫泉蛋定咩,真係返到屋企至知。
    當然快腳有唔同感受:

兩年都係鉛礦坳開開心心食完野影埋相、精精神神上大帽山,依家又係滾水淥腳。
    聽講麥一二、九十各需約六小時,即係能於十八小時完圖騰的,毅行都只是三十小時。
    其實圖騰可以比長少少時間,每 CP 多10-20分鐘,就可以讓我享受下過程。

舊年好幾次在山野見到攝影師、仲要重裝備,真係好開心。我仲記得大約過左水浪窩就見到有哥,企定定畀佢影左張靚相。
    今年見到少左。(後來發現有哥一點左右收檔,我們應該兩三點至到)
    不過見到大家的跑山相,好想自己都跑一次。

唔豬邊段了,總之常見到一位穿粉紅色長梯的師姐,不時坐下讓人按摩。lulu : 有需要咩?我話:人地同男朋友散嬌。。。

升級   0%

開心

161013(四)放工 me me mo mo,先粥左六崎(42min)

新丁班:5k x2 變成 400 *5,跑一休一。

跟 jacky ching
    2:00 / 1:51 / 1:51 / 1:50 / 1:53 / 1:59
    繼續跟 jacky ching 之餘,竟然有 noel ctsz 跟我
    1:50 / 1:57 / 2:00 / 1:50 / 1:57 (390m)

Core 好弱,冇十卜,壞人就捉左我練提腿。
    叫埋加熟來練先。

訓練後諗住同加熟食好西,點知收淨麥當勞同大家樂。只好返盜香,得果十二人食飯。
    不過皇上唔滿意芝麻糊質素。其實我覺得芝麻糊、紅豆同紫米都唔錯。

搵食途中:
    野生捕獲 東方昇

升級   0%

開心

這裡記錄直至 27.01.2018 的一年

距離
    組別名次/參加者
    個人時間
    19/02/2017西貢區新春10公里
    10km
    10/61
    00:52:17 (gun)
    04/03/2017 女童軍百週年 10km
    4/49
    00:52:43
    19/02/2017 善牧跑 10km
    2/13
    00:55
    26/03/2017
    匠愛家園公益路跑
    24km
    3/121 女子
    02:15:41
    09/04/2017
    愛女孩起跑
    10.11km
    9/383 overall
    00:54:17(gun)
    01/05/2017
    元朗越野跑
    21km
    65/133
    3:04:08
    15/05/2017
    Elle run with Style
    21km
    12 / 278 女子
    02:00:40
    25/06/2017
    水陸繽紛嘉年華 - 夏日競跑挑戰賽
    8km
    22/ 65
    0:43:45
    11/08/2017
    2017關山冠軍米馬拉松
    半程
    2/22
    02:01:29
    11/08/20172017關山冠軍米馬拉松全程
    21/38
    05:50:01
    11/08/20172017關山冠軍米馬拉松12km
    3/76
    01:08:09
    29/10/2017
    SSE Airtricity Dublin Marathon
    全程
    11378/15888 overall
    634/997 組別
    04:38:35
    03/12/2017
    南寧馬拉松全程
    分6/50 總687/1797
    04:31:45
    17/12/2017
    彰化139馬拉松
    全程
    3/17 總123/437
    04:25:58
    06/01/2018
    工會所辦的長跑比賽
    4.9km
    6/18
    00:23:14
    21/01/2018
    香港馬拉松

根本抽唔中

升級   0%

開心

RE: 以 GoldCoast 七分披為目標

170515 街坊跑 6km
    170518 通勤第一步 16.7km
    170518 七分披耍第一課(苦山) 10.01km
    170522 通勤第二課,微雨 5.01km
    170523 通勤第三課:有雲 5.01km
    170524 今朝有黑雨 晚上放TKO飛機 8.14km
    170527 一石零尖三頂BB團 行山 19.02km
    170529 苦山陪練 6.24km
    170531 寶達▶宝琳▶澳景 14.14km
    170602 七分披耍 失敗課 21.12km
    170605 斧山➡清水灣道,壁屋,邵氏片場➡將軍澳➡澳景 26km
    170606 陸六鹿 10.01km
    170608 晨運、問魔鏡 5.83km
    170608 晨運、問魔鏡 7.5km
    170609 GC前終極長課 30.01km
    170611 蘭州線上馬拉松 10km
    170613 颱風遠去 出發問魔鏡 6.14km
    170615 半日off. 問魔鏡 15km
    170625 水陸繽紛 8km
    170626 鄧梓峰 15km

(總哩數 252.3km)

升級   0%

開心

170625 水陸繽紛嘉年華 43:46 / 7.93 公里(科學園直去大埔方向折返)
    上星期執左十五崎,過左兩日忽然左腳踭 圓⻣ 痛。停操一週,原本行都痛,星期二搵醫師 針左野,逐漸變踭後隱隱痛。
    今朝冇早起,去到都已人多 就冇上線。
    出發前在沙田區灑過雨,好好彩,有藍天白雲、地下濕,但冇話水蒸氣蒸返上泥既熱。過左崎零兩崎就冇乜比人過了。
    算唔係太辛苦,在第三崎開始見對面線折返,數下人頭,嘩女子我都排 80 啊 好多人呢~~
    今朝出門買左個芝腿包、飲左枝乳酪,回程後便肚餓,有啲爭扎想慢慢跑,不過路程真係唔長,頂埋。
    途中有兩位師兄見中暑,坐/訓响地下,已有急救員照料。
    五分半披 平安到終點。
    見攤位未排大隊,玩左掟波同飛圈,拿左沐浴露試用裝。

換左衫才想起大會有野食,行返去金蛋,見兩師兄影緊兩公里賽(有一位教練領自己學員跑,型),offer雪條券,但師兄話十點才派,唔要;轉贈另一位身穿火車頭的師兄。九點九到金蛋,已有食物派,食左茶棵(比較硬) 同糯米磁 (成口粉、不太適合),之後行返公司,返工。

升級   0%

開心

170626 1:44/15km
    自終極長課之後,總想走多次15崎,奈何腳掌無故疼痛。
    休左十幾日(連悅跑父親節跑都行左算)尋日個賽冇野,本想晚飯前走一轉,但望著咁晒的太陽,都係食完飯、睇埋《射鵰》才出發。
    如常幾崎就有啲肚餓,跑跑下在公園飲左水又冇野。
    今晚有啲風,但都成身汗,返到黎件圖騰都有少少拎得水出;而且,雖然查左凡士林,大脾內側都係比條 puma 短褲刮到少少。

今日發出了有關本週賽事的資料,得到 48 likes 及以下人士鼓勵。我會努力
    Sig Chai / Walter Lau / Aya Connie Fang / 梅菜 / Viola Lo / David Kt Luk / 何維仁
    Siu Fung / Jenny Law / Candice Leung / Bonnie Yan

升級   0%

開心

2017 Gold Coast marathon (2/7 Sunday)
    以下記錄,一個回憶,想去又未去的 ching/ tsz 可參考

Day -2 星期五晚八點,星航,轉機停留時間50min(結果 leg1 delay 15min,但轉機暢順)
    Day -1 星期六早上十點半左右 Brisbane落機,坐火車到Goldcoast的 Nerang 站,再轉輕鐵。
    由於早到的 ching 告知,憑號碼布在 expo 和比賽日可免費坐輕鐵,因此帶著行李直接去 expo,都唔使點排隊,領取到號碼布,然後工作人員為運動員檢錄(即是將個人資料與號碼布晶片連繫)
    Expo /預先登記 領取個人目標完成時間的配速手帶(注意要選用開既KM 而非mi 顯示)

大會贊助為 Ascis 當然有大攤位,但個人覺得款唔係幾靚,即使我一心想買風褸,都只得純黑加 logo 的款式,仲要 A60,一於慳返。
    然後有其他 gel 呀、2XU, compressor、超... 等等,仲有 Zaspri 奇異果試食,然後至見到大會詢問處 XDDD,有義工著背心 顯示能講日本、國語等等。

Day0 比賽當日,我之前在外地比賽都是去麥記搵早餐,我住近 surfer paradise 有通宵開既,食完返上樓換衫拎野走人。我六點左右在起點附近落車,去到起點剛見到半馬起步 (0600)。超凍,我著住風褸,直到 064X 至除褸、去廁所、上線。
    賽道上有工作人員渣牌指示目標時間 (3:00-5:00),然後相關 pacer 身上綁上各色汽球就位,參加者就可以進入賽道了。跑手進入賽道反而冇咁覺凍,但當地人好多著件殘褸,起步前掛在路道,聽講有義工收集比有需要者(後來從 fb 得知有全馬跑手上線時都攞返黎著一著,起步又放返低
    我自己係背心、短梯、長袜、手袖、中空帽及黑超。
    賽道都幾有氣氛既,好多市民出來鼓勵 (e.g. You look great !)大人細路一齊拿著加油版(Press here [孖宝兄弟既磨菇或星星]  for power up)。去到中間卅崎左右有個大台,唔知係咪電台廣播,都幾好氣氛(擦存在感)不過你就唔好期望有市民比野你食,連大會都只供應水、能量飲品及 gel。賽路平坦大家都知,唔使講。
    七點幾起步開始天光,九點幾開始愈來愈晒,好多朋友都係廿崎、卅崎後大大跌速。中間有兩個花灑,不過唔夠路人提供既冰巾咁正(其實係好 cheap 既抹布,但勁索水,其後我隔個水站飲水、隔個水站拿飲用水濕巾,好正)另外,我自己就補左兩次太陽油。
    水站夠長,我自己離遠見到水站,就準備定私家杯,唔使點企定都可以讓工作人員直接倒水在杯內。

最後 250m 轉入會場氣氛好熱鬧,好似維園咁,好正,大會司儀仲會宣佈跑手名字同國籍(另有日本司儀),好開心地接受完賽牌、毛巾、同 finisher tee(雖有登記尺碼,但仍可按需要去唔同 size 的出口拿合適的 tee)(離開澳洲果日 我同加熟 著住finisher tee,好多人話:You ran marathon ! Great !)

注意事項:
    。澳洲與香港有兩小時時差,澳洲時間十一點訓其實是香港時間九點,但都訓得幾好,冇乜 jet lag。
    。天氣乾燥,我就第三日頂唔順,買返潤唇膏。同埋沖帶黎既竹蔗茅根精。
    。如飛 brisbane 可以買 brisbane-Goldcoast 來回車票,會有 discount.
    。整個 Queensland 包括我地去左既黃金海岸布里斯本凱恩斯交通都可以用 GoCard,開咭包括十蚊按金、另top up,但可全數退款。用咭既車費有折(多過香港八達通)

行程參考:
    Day0 快腳可以坐船觀鯨,下午開 2:30,我地慢腳就响 surfer's paradise 行跳蚤市場(只開三、五、日晚 4-9p)
    Day1 華納電影世界,在kkday 訂票A48*2,但當地 agent 好似更平﹖為免 dup 心沒去問 XDD
    淨係一次來回既車費已經過 AUD10,所以買左  GoldCoast Explorer(A10任搭),之後可順路去 harbour Town Mall 同 varsace hotel 參觀下,但注意巴士半小時一班。

Day2 廉航 BNE-CNS 雖然十一點唔算早機,但因要 45min前 check in 加上前一程我地遲左追唔到火車,結果攪到搭的士入 brisbane。參加 local 三天團,有導遊兼司機(講國語)到機場接,車我地參觀植物園,之後送酒店休息(由旅行社幫訂,都幾方便好住)。凱恩斯不大,自己逛夜街都幾好行。

Day3 大堡礁:酒店早餐,坐船出海,約兩小時,到海上浮台停泊差不多四小時,任玩浮潛、坐玻璃底船、或半潛艇看珊瑚礁。浮潛用既眼罩同呼吸管係包既,當然自備更衛生,蛙鞋任借。船包自助午餐,都幾豐富 e.g. 大蝦。

Day4 Rainforestation Nature Park :玩回力標、試吹樂器、看標鎗示範、坐水陸車、看土著表演 (舞蹈)
    雖然晚八夜機,但團最遲五點送機,訂機票自己留意返。雖然個機場都仲有一兩間餐廳咁大把。
    Brisbane 機場出市區既火車最遲十點開,唔好諗住玩咁盡,好似我地咁又要坐的士了 (A50)
    十一點到 Brisbane 放低行李即刻夜遊,可以步行過橋,睇下夜景。

Day5 Brisbane 自由行,可以先到 City Hall 預約參觀鐘樓(15min) 及全個市政廳(45min),按時出現。
    朋友渣車 車我地上山Mt Coot Tha 睇市景,可惜當天落雨、大霧。大帽山咁既景。完。
    之後去左 DFO Brisbane (outlet),好近機場,仲有 shuttle bus 入機場,但收六點,如果班機時間岩,大家可以上機前去一去。

Day6 之前航機上的鄰座介紹觀鯨,交通如下:
    市中心至 Cleveland 火車:約 1.5hr
    Cleveland 坐渡輪至 Stradbroke Island(Water taxi A20但應該快啲同即刻有巴士搭)(汽車渡輪 A10要等差唔多半個鐘至有巴士)
    碼頭坐巴士去 Pt Lookout 求其响山坡坐下就睇到鯨,不過真係好細,有望遠鏡會好好多。有幾間小餐廳,買啲野食看下海都幾舒服,但因為我地當晚夜機,所以 3:20pm 再 reverse 一次個旅程,六點幾返市中心,拎行李走人。

升級   0%

開心

有跑步的人生 已大改變

上週六行左山,回到巴士站就暴雨(一下),落左幾日大雨,大埔仲水浸。。。
    尋日開始好天,但有野做、夜晚冇跑,日頭又請唔到假。
    今天返工,途中有風、天有雲不太曬,好適合跑步(認真地感到腳痕)。

從某時起,生活已變得不一樣,天氣好 就諗跑步、行山;唔行/ 跑 好對唔住自己~~

170810 有雲、有風、宜跑步。醫生,有冇藥醫啊? [attachimg]33090[/attachimg]  詳情 回覆 發表於 2017-8-10 09:29

升級   0%

開心

170724 上年都係自己行山渡日。第一次全征回程,仍享受 早放工的 blessing, 35min/5km 到水泉澳村,40min/4km 中型石 上山,坡下是山澗 瀑布 涼涼地 又唔怕山洪,今早有細雨 地不跣 只是有水 平石過。獅子亭碌落山 有少少少少風 黃昏金光舒服 聽下收音機 行 不跑 返屋企。
    今日感到腳好重,「跑」很慢~

170726 遲出門、喇叭 search唔到港台… 跑五崎至苦山行上,有啲後悔直上觀音寺:全梯級!出晒汗 冇水飲 完全諗住放棄 出到沙田搭車!但咁咪做唔到全征囉

登錄/註冊後可看大圖
    只好繼續行。沙田河邊有樹蔭,之後有啲樓影,其實不太差。

附參考一則
    http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160524/55136030

升級   0%

開心

ckycat 發表於 2017-7-20 10:02
    上週六行左山,回到巴士站就暴雨(一下),落左幾日大雨,大埔仲水浸。。。
    尋日開始好天,但有野做、夜晚 ...

170810 有雲、有風、宜跑步。醫生,有冇藥醫啊?

升級   0%

開心

以三連跑為目標

170810 賽前一晚接近十時到達關山鎮,匯合三位中佬,食宵夜、加碳。(有 排空,做得好)
    回民宿見到宅配送到的選手包,包括 T shirt 、號碼布及晶片。由於號碼布及晶片三天連用,因此整理好裝備才訓覺。

第一跑
    170811 四點幾起身,食左7-11買既 海鹽面包,換衫出門。先到樓下便利店隊杯即磨咖啡,再步行十零分鐘,約五點到達會場。由於大會報名三連賽必須同距離,因此我們要即場報名。
    WhatsApp Image 2017-08-11 at 6.34.36 AM.jpeg
    五點半準時起步,初時見前有兩人,冇耐就同後面拉開距離,就保守住位置。每兩公里有水站,每次都用自備的水杯(長跑網666約跑贈品)飲少少水。
    起步後轉90度跑四崎到第一折返點,取得靚靚膠手帶,回程返到起點附近,見到前面的女生,佢收慢我就快放,眼見追到兩個身位,太興奮、「中」前、右膝落地(我人生第一次跑步/比賽中PK),個女仔都來扶我,我即刻起身、少少擦傷冇流血、即走,竟拋低個女仔。
    依段到下一水站最長 (3km),三次去到依個水站都好開心。
    正常七崎肚餓,今次冇,都係十崎左右食soyjoy,十五崎左右啪ANS gel
    最後四崎在山邊遠望田畿景色,心諗發達咯 落斜。落左成兩畸,到左一段沉悶既萬里長城。睇返地圖到左關山大排 。遠望前面尾燈鏡加速,但我不知仲有幾多崎,唔敢加速;之後見入公園,都保守加少少;冇幾耐到終點。
    多謝朱蛇做披耍。

是日行程:台東市>鐵花村>小野柳>富岡漁港>台東森林公園>意大利菜@關山

第二跑
    170812 雖然唔使再攪報名,但因為早左起跑,同樣四點幾起身,又食 海鹽面包 (穩陣吖嘛),出門前竟亦成功排空。到達會場 先取 醫護跑者 號碼布 扣响背後。由於今日要搬民宿,11點要check out 我未到終點,而中午跑完又未能check in 另一間,所以帶埋行李一陣沖涼換衫。
    今次帶備相機,沿途影下相、享受賽道。
    前段與半馬相同,至第十三崎右轉一條路直去 (微上下坡) 【所以這段其實是一個「半馬」】。不過真係好熱、好晒,所以全程就係去水站飲水、離開水站就邊跑邊期待見到兩崎後的下一個水站!今次全程只食左一條nuts bar 同一包gel,唔知係咪2011年 OTW 派比隊伍的... ...
    途中欣賞下熱氣球(太遠影唔到)、遇到變裝村姑(三天都變裝,好似有兩天攞獎)、在公路的魚眼鏡自拍、同 130 馬的叔叔傾計、認識左個帥哥… 好好玩。
    依個賽補給好好,尤其是 响38崎供應既 水果醋,我有諗過從終點返去再飲。不過可惜做功課不足,好多補給都錯過了,有見過蜂之饗宴蜂蜜水、親水軒南瓜米蛋糕、阿美族阿粨 (好似糉的)、吳媽媽天然水果冰棒(終點提供)但好多都食唔落。至於 永全花生酥、電光米飯糰及糯米釀水果雞尾酒、電光咖啡 我見都未見過。
    沿途同人傾下計,認識左一位帥哥,同埋响萬里長城同個 130馬既叔叔傾計,跟住有個女仔追上來,我就走人唔傾了。
    其實全程都係同兩位女既醫護跑者界黎界去:佢行我跑、佢跑我行
    到拱門我好似台灣選手咁,轉身躹躬。
    是日行程:換民宿、休息、電光豐年祭(剛好休息時間睇唔到野)、聖若瑟堂休息、七點到親水公園睇「熱氣球光雕秀」

第三跑
    170813 如果唔係民宿女主人開車車我出親水公園,我可能棄賽了。0510出發 (亦有成功 排空),去買早餐 (因為唔記得買定)(再來保險的 海鹽面包)(因為只跑12km所以亦只食半個),仲要報名,不過用返之前的號碼布同晶片,所以好快攪掂,而且唔晒唔盛,乜都唔帶响身,只載帽和喇叭(冇墨超、冇食物)。
    因為算「熟路」,所以跑起來心情暢快。不過太興奮 起跑前沒有好好拉筋,一起步已覺三頭肌比較緊。一起跑見前面有兩位女生,黃衫短髮好快帶出、黑色背心馬尾在我前面,我吊住佢。過左幾崎朱蛇話黑衫冇貨,我地就過左佢lu,心諗保守總二 好好吖。
    今次過左萬里長城 知道入左公園路不多,都略加速;到望到拱門,亦聽到熱情既原住民主持姨姨話見到半馬選手,我雙臂做出大「交叉」佢竟然見到 並改口

今天披醒竟然快過第一天。

今日終於得閒行下會場,手上有$50X5 現金券,買左鹽丸 ($180)、帽 ($100) 同摺叠杯 ($100) (咦我使左咁多錢咩?),仲有跟佢學台語、接受台語挑戰,獲「米寶寶」公仔。
    (1) 拱門 (2) 公園門口【黃衫:女總二。黑衫:女總四】 (3) 台語闖關 送米寶寶 (4) 終點的原住民姨姨啦啦隊
    是日行程:瑞穗、北回歸線、掃叭石柱。花蓮,東大門夜市
    星期一早機:花蓮-香港
    最勁係同行既舊同事 (女仔),岩岩開始跑步、跑幾崎果隻,竟然完成三連跑 (12+21+12),令我大跌眼鏡。

這邊太曬,中午至三點根本不宜戶外活動;不過每天跑完 洗既衫就一晚乾晒。唯一好處。

升級   0%

開心

雖然跑步已中毒,但咁既天氣我都仲識休一休。
    風暴前夕,天空混濁,熱氣翻騰,不宜戶外活動
    P.S. 放工時間仍有34'
    P.P.S. 第二日早上0840掛一號風

今日睇到新聞,跑步既我睇到bug
    <quote>
    其實何詩蓓近期狀態大勇,連環打破香港百米自由泳紀錄,
    喺前日嘅世大運接力賽中,佢就游出五十三秒八三,
    刷新自己喺上月創出嘅香港紀錄,亦係她個人最佳成績

我昨晚選擇照跑XDD  發表於 2017-8-22 15:25

升級   0%

開心

170819 雷利港島段#2 5.5hr / 18.67km
    170820 七夕跑 (屋企至苦山) 1:15/11km
    170822 三號風中出發 (風、微雨) 樓下兜四個圈 28:22/5.16km
    170826 健行獅子山 2:45/6.4km

170830 冇菜 真係唔係好想跑好在仲有芝麻糊嗌醒我…
    六點左右來到彩虹 都知道獅子山咁既色代表壞天氣… 空氣污染又爆燈…
    走大圈 第一轉後腦少少頭痛 第二轉順啲 23min +21min
    等到七點四出發… 一直閃電… 到宏天廣場落出雨 就掉頭走,突然一下大雨,我諗死嘞要响九龍灣公園避雨,點知又冇落大雨,咪拿拿林返苦山。跟友哥做幾下體能 收工 搭的士唔跳錶食稻香。今次七個人六個小菜 個梅菜超咸

登錄/註冊後可看大圖