香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

波士頓完圓夢之旅--比賽篇

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

比賽當日雖然10點先開跑
    但係要坐一個鐘大會巴士先到起點
    但行李寄存就在乘搭巴士的地方寄存
    換句話說,上大會巴士前你就要除下所以保暖衣物
    結果我只剩下一件短袖衫同一件便利雨衣

去到起點大概八點,但九點先開始上線
    當時大概只有7-8度,我當時凍到腳腿冇晒知覺
    儘力想辦法去保暖
    結果我用三張銀紙卷住自己,坐喺陽光下
    我對腳先有返知覺

睇Course Map 係一直落斜
    不過只有跑過嘅人先知條路係不斷上落斜
    一起步好塞人,多人到完全拎唔到水,到8k先拎到第一杯水
    平時練跑練開km, 而呢度就用miles,每5km都有Mark
    我比賽唔用GPS錶嘅原因係驚會搞亂自己個步速
    我希望憑自己感覺每5k都keep到21分
    頭25km都keep到,不過到大概30k要上一條大斜就慢了
    呢條斜路比Heart Break Hill更辛苦
    望住個時間一路跌,不過每次見到5k牌便令我更起勁
    因為我知道很多身處香港嘅朋友唔訓等我消息
    他們不能目睹我整個比賽的過程
    但期待看到我每個5k嘅時間
    眼見之前賺的時間一秒一秒咁蝕
    到35k時還有機會跑到under 2:58
    但不斷上落斜令我的時間繼續跌落去

到40k 2:48:59,我好肯定,我一定Sub 到3
    當時已經唔再諗2:58定2:59
    我只是好好享受餘下的2.195公里
    衝過終點雖然看不到任何熟悉的朋友
    不過市民和工作人員的熱情
    令我一點都不覺得自己孤獨

賽後我們戴上完成牌行街
    基本上走到每間店舖,他們都會問
    "You finish the marathon?"
    "How's your marathon?"
    "Have a great day!"
    由坐火車出發去機場,離開波士頓到紐約的飛機上
    基乎每人都穿著橙色的或藍色的Official 外套
    大家為波士頓馬拉松的瘋狂程度真的令我大開眼界
    +1 8
    上一篇︰波士頓圓夢之旅--賽前篇下一篇︰舉手報到

Like: 5.0
    Like: 5
    有能力去朝聖, 充實而美滿的人生  發表於 2014-4-26 09:20
    真開心... 可以參加咁大型既比賽~  發表於 2014-4-25 19:01

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

恭喜您!

預祝你未來日子再創佳績,
    為香港增光。

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 393 天

跑得好 ! 祝賀 !!

Like: 5.0

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

師姐.. 下面有個POST 爆左你既大名出來.
    原來師姐係咁出名既名人來.. 真係失覺晒~

升級   85.2%

該用戶從未簽到

高手, 勁...

升級   22.95%

• 簽到天數: 377 天

厲害,香港的驕傲。