香港長跑網  - 長跑長友

查看: 19699|回復: 100

自製GPS運動手錶

關閉 [複製鏈接]

升級   22.11%

該用戶從未簽到

現在很多電話都有內置GPS,如果你有部這樣的電話,可以想想將佢變成GPS手錶.
我自己就有一個很簡單做法:

1. 係運動商店 (如馬拉松) 買個手機袋,買armband果種,係中間剪開個窗口,個窗口要同個手機個Display對齊.
PS:
因為揾唔到以下款式的 armband,所以為有自已做一個.
http://www.amazon.com/Accessories-Open-View-Armband-Carrier/dp/B000M35FWI

2. 為了仿止手機入水或比汗水整濕,用透明膠袋將部手機封好,再套入手機袋裏,見到個Display就剛剛好了.雖然樣子不太美觀,但係實用 .

3. 安裝及啟動 Nokia Sport Tracker ( http://research.nokia.com/research/projects/SportsTracker/ )後.你部手機就成了GPS手錶了.真係一物二用.就算一路跑一路聽音樂都應該無問題.

4. 部電話係有D重量,不過帶係前擘就唔係好覺得重.

係度講講 Nokia Sport Tracker 的功能:
1. 有運動日誌功能記錄每次鍛練,包括距離,時間,分段時間,步速,路線等資料.
-運動日誌記錄每日鍛練
-每次鍛練都有緦結
-自動分段記錄( 每500m, 1km 或自定距離)
-鍛練路線 (可重播,放大,及細)

下次買新手機可以考慮買Nokia S60 有內置GPS個隻. http://www.s60.com

Nokia N79
Nokia E66
Nokia 6220
Nokia 6210 Navigator
Samsung SGH-G810
Nokia N96
LG-KT610
Nokia N82
Samsung SGH-i560
Nokia N95
Nokia E90
Nokia 6110 Navigator
Lenovo P930

係armband中間剪開個窗口

係armband中間剪開個窗口

記住用透明膠袋包住手機,防止汗水整濕部手機

記住用透明膠袋包住手機,防止汗水整濕部手機

帶係前擘跑步時就可以睇到時間,距離

帶係前擘跑步時就可以睇到時間,距離

鍛練日厝

鍛練日厝

所有鍛練一目了然

所有鍛練一目了然

每次練習總結

每次練習總結

每一公里自動分段記錄,跑街最合用

每一公里自動分段記錄,跑街最合用

GPS手表主Display

GPS手表主Display

第二個Display,還有其他,不過我覺得不太有用,所以唔show了

第二個Display,還有其他,不過我覺得不太有用,所以唔show了

Speed vs Time

Speed vs Time

Speed vs Distance

Speed vs Distance

Altitude vs Time

Altitude vs Time

還有跑步的路線,可重播,Export 出 GPX, KML File

還有跑步的路線,可重播,Export 出 GPX, KML File

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

唯一缺點是.....

要俾 gprs 費用 (用 a-gps 的話...............)

升級   22.11%

該用戶從未簽到

其實你可以關了手機的a-gps 功能,不過開始時要成二三分鐘先可以定到位,用a-gps唔使十幾秒就定到位了.

另外,我想問大家知唔知係邊度可以買到以下的 Armband. Thanks.

登錄/註冊後可看大圖

升級   30.33%

該用戶從未簽到

N 記手機最平邊隻有 GPS ?

升級   10.2%

該用戶從未簽到

係咪要上列型號有GPS功能的手機才可以用?

升級   60.53%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

正ar c-hing!
    thanks for share!

升級   22.11%

該用戶從未簽到

我用 Nokia N82, 現在smartone N82 優惠價 $2,480,要上台.
    http://www.smartone-vodafone.com ... etail_v3.jsp?id=900

升級   29.67%

該用戶從未簽到

webtracker  Thanks for your report!  

Did you use http://sportstracker.nokia.com to  keep all your records?   

升級   22.11%

該用戶從未簽到

Hi watsoncheung,

As my phone N82 will keep all my training records, I do not use http://sportstracker.nokia.com.

But I use a PC program called SportTracks
    http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/Demo/ScreenShots1.php
    to record and analysis my workouts. It is a good software. you may try it.

And it is FREE!

升級   36.67%

無聊

唔駛自己cut, 可以搵iphone,itouch 嗰d armband , 平平地25-30人仔淘寶有得bid
    http://auction1.taobao.com/aucti ... c0f2cd17cd2a1.jhtml
    http://auction1.taobao.com/aucti ... fa3c1a89932c2.jhtml

升級   0%

該用戶從未簽到

Webtracker 師兄,多謝晒!
    勁有用,尤其係跑山及跑街。
    全馬練均速一流,正!

升級   29.67%

該用戶從未簽到

原帖由 webtracker 於 2008-12-21 10:22 發表 Hi watsoncheung,As my phone N82 will keep all my training records, I do not use http://sportstracker.nokia.com. But I use a PC program called SportTracks http://www.zonefivesoftware.com/Spor ...

thanks so much for that.. i never know this program ..  i will certainly try it .. 

升級   59.47%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-12-25 11:17 發表
    Webtracker 師兄,多謝晒!
    勁有用,尤其係跑山及跑街。
    全馬練均速一流,正!

allanccl你好呀....

搞到我想想換電話...原本我想買polar...但係又覺得太貴....如果將d錢走去買電話...仲可以慳翻千幾蚊...心大心細....

升級   0%

該用戶從未簽到

我睇中0左 5800..但 nokia 既 sport tracker 仲未 support到 5800..
    btw..我想問樓主..個 gps locate 得快唔快 ?

升級   36.67%

無聊

小弟都用過呢個sport tracker, locate 個gps最好企定定(幾分鐘內ok), 慢慢跑或行我都試過唔得, 仲有,nokia d推蓋電話要推出個蓋先收到gps, 我試過用外置gps(藍芽link up), 個效果仲好!
    p.s我個部n95

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-13 11:52 發表
    我睇中0左 5800..但 nokia 既 sport tracker 仲未 support到 5800..
    btw..我想問樓主..個 gps locate 得快唔快 ?

我都等緊support到5800既sport tracker...5800我用了成個月了...十分好用...仲好正添 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-1-13 23:54 發表

我都等緊support到5800既sport tracker...5800我用了成個月了...十分好用...仲好正添 !

我想問... 5800 個 gps 定位快唔快 ?

如果一出0左 sport tracker... 小妹咩都唔諗.. 買呢部機算啦~

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

webtracker CHing,
    why i cannot read the amount of my steps ??
    I am using n82 too

升級   100%

該用戶從未簽到