香港長跑網  - 長跑長友

樓主: webtracker
打印 上一主題 下一主題

自製GPS運動手錶

關閉 [複製鏈接]

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

Kenneth CHing,
你個部睇悟睇到""steps"" ??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   22.11%

該用戶從未簽到

To hics:
我部N82可以show到 "steps". 我用 V1.17 (S60 3.1) 25-2-2008 版本.
其實GPS最重要是準確計算到距離(Distance),速度(Speed=Distance/Time)及步速(Pace=Time/Distance). steps 其實好唔準,無乜意思.

To  kenneth:
我跑半馬都會帶部N82. 如果你都用記住開A-GPS (要用GPRS服務,要額外收費,不過超平,每次定位,只需幾kb,如果每kb收一仙,都係幾仙呢,最重要係十幾秒內就可以定位了) 或企定定等兩三分鐘,等到定到位為止,如果開跑了仍未定到位就麻煩了,你的 GPS手機就無用了.

Nokia Sport Tracker 係有 userguide 的. 有興趣可以睇睇.

http://research.nokia.com/files/Nokia%20Sports%20Tracker%20User%20Guide.pdf

另外,係尖沙咀及中環,由於太多高樓大廈,會形嚮GPS信號接收,因而會形嚮到距離,速度及步速了.

希望以上資料對各位有用.

評分

查看全部評分

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 webtracker 於 2009-2-4 23:45 發表
To hics:
我部N82可以show到 "steps". 我用 V1.17 (S60 3.1) 25-2-2008 版本.
其實GPS最重要是準確計算到距離(Distance),速度(Speed=Distance/Time)及步速(Pace=Time/Distance). steps 其實好唔準,無乜意思.

To ...

原來A-GPS 咁平,咁一定先用佢來定位,之後轉翻GPS.
thanks

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-5 11:31 發表
小弟仲未分到 gps or agps,不過我諗之前都是錯用緊 gps 多,因小弟是用 gps 資料 內 行程距離 的功能。至於渣打,小弟都應不會帶電話,因未熟用,以免帶多樣嘢。" />" />

AGPS 係以當地手提電話網絡去定位..所以會用到 GPRS 而要收費
GPS 係本身電話已經有果粒晶片..利用人造衛星去定位... 買機果陣已經買埋粒 CHIP 同埋 license..所以你用就唔駛收錢

所以收到電話既話 AGPS 已經可以定位... 而 GPS 去到 D 城市多高樓大廈既地方難 D 定位..
至於用0左 AGPS 定係 GPS, 係在你手提電話 SET 用邊個方法定位.. 如果 GPS 收唔到 SIGNAL... 可能會 SWITCH 0左去 AGPS... 如果唔想用到 AGPS.. 就要 LOCK 死個 PROGRAM 係用 GPS 定位

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-5 12:24 發表

多謝閣下資料,而小弟現時對部新電話都未識用,都未攪清楚電話何時用緊 GPS 還是 AGPS。至於 LOCK 死個 PROGRAM ,小弟仲未知點做。" />" />

慢慢來..新玩具係要 d 時間去玩...
小妹仲係等緊 5800 出0左 sport tracker 先至買...

升級   22.11%

該用戶從未簽到

今年跑半馬用 Nokia Sports Tracker 做計時器,跑時睇住個pace ( around 6min/km) keep 住跑, 都幾 ok. 不過正如所料,係香港區高樓林立的街道,GPS信號接收比較差, 係西隧更加係無信號.所造成的誤差都幾大. Nokia Sport Tracker 記錄有 23.98km.

23.98-21 = 2.98km. ( 有成三公里誤差 )

以下是小弟的 tracklog. ( 用 Nokia Sport Tracker export 出 GPX file 並上載到 mapmyrun.com )
http://www.mapmyrun.com/run/hong-kong/--/447999478703

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   64.74%

該用戶從未簽到

hi all,
平平地,我用緊Nokia無內置GPS既電話,配Holux既M-241
http://www.holux.com.tw/en/products/products_content.jsp?pno=340
本身GPS個output既野唔系咁齊全,所以用左
Nokia Sport Tracker就方便很多(1禁掣就upload,不同report等)
可是試過自動close左個program,唔知系咪藍牙斷線引致呢...
試過唔止一次,都是記錯極速的(記慢左)...但整体record就無乜問題
其實不過大致上都幾好用咖,auto blacklight左都唔知幾方便

另外,大家知道Nokia Sport Tracker裡的"Course"是代表什麼嗎?

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

呢個網址好正,可以將個GPX File整個pdf報告出黎,相當仔細不妨試試。
    http://utrack.crempa.net/

升級   0%

該用戶從未簽到

有無師兄知道有無類似既軟件可以用於 WM6 (Windows Mobile Phone)架?

我係用 HTC Diamond

升級   25.8%

開心

原帖由 cbts 於 2009-2-27 13:06 發表
    有無師兄知道有無類似既軟件可以用於 WM6 (Windows Mobile Phone)架?

我係用 HTC Diamond

我用緊GPSMeter professional
    適合WM6,但就要俾錢,當然係有D so call "freeware" o既。
    拿拿拿,唔好話我教壞細路呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-27 13:18 發表

我用緊GPSMeter professional
    適合WM6,但就要俾錢,當然係有D so call "freeware" o既。
    拿拿拿,唔好話我教壞細路呀!!
    " />" />

晴朗兄, 真係要你多多指教下我啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   25.8%

開心

原帖由 kenneth 於 2009-3-9 13:57 發表
    試了幾次,在多車的地方,始終有很大問題,上星期六,小弟應走了15公里,但電話資料所示,小弟竟走了17公里以上,而尾段的跑線更是亂得很。" />" />" />" />星期六小弟會帶上山試試。

又唔係喎, 我篤過, 如果由澤豐出發到水邊圍來回共15k, 你西鐵出發都真係應該有17k喎。
    不過你個gps都access得幾亂喎, 係唔係太多遮蔽地方?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   25.8%

開心

原帖由 kenneth 於 2009-3-9 17:19 發表

小弟未到水邊圍已經折反,應該全場得15公里左右。

呢個位,應該得條輕鐵天橋喎。

我聽日又去試試先。

升級   25.8%

開心

昨天跑了一轉屯元14K, 用GPSmeter, 測試結果如下:
    Minimum speed: 2 km/h
    Maximum speed: 61.1 km/h
    Average climbing speed : 10.4 km/h
    Average descent speed : 11.2 km/h
    Average flat speed: 10.2 km/h
    Average speed: 10.6 km/h

詳細report見附件
    Generated by uTrack (http://utrack.crempa.net)

10_3_09_18_29_33_report.pdf

168.19 KB, 下載次數: 14