香港長跑網  - 長跑長友

樓主: webtracker
打印 上一主題 下一主題

自製GPS運動手錶

關閉 [複製鏈接]

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我部電話 (nokia 5630) 本身無gps, 跟住我去黃金買左個 gps receiver($399), 依家都玩到喇
不過又要袋多舊野出街..... 電話用臂袋袋係左手, 個 gps receiver 用多個臂袋袋右手.....

我想問下係咪一定要上網 dl 先會有地圖? (唔想俾錢呀, dl 便要錢)

有無d software 可以入左落去電話度, 用sport tracker 時可以 load 返出黎???

升級   20%

該用戶從未簽到

kito807兄:
我冇用Nokia,所以唔係好熟.
你買既GPS係什麼型號?

可以參考下面:
http://blog.xuite.net/ne63/bicycle/27543888
http://sportstracker.nokia.com/nts/main/download.do
http://www.runbible.cn/html/30/t-5630.html

希望幫到你

升級   95.6%

該用戶從未簽到

GPS 係呢款:
http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Products/BT-Q818-F.htm

差唔多有陪 CALL 機咁大不過幾輕, 值唔值真係見仁見志喇, 買左之後我都覺得大部左少少..... 不過OK 啦, 唔太重

升級   30%

該用戶從未簽到

如果想簡單d,可以直接用隻gps logger,呢款有埋個軟件可以做到數據分析同直出google map
file:///C:/DOCUME%7E1/CONRAD%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/CONRAD%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg

登錄/註冊後可看大圖

另外係呀苦拍賣網賣緊隻冇logger功能既,都係鎖匙扣咁大,可以去睇睇

升級   50.53%

該用戶從未簽到

我想問下sony ericsson G705

我想問下sony ericsson G705 陪機有GPS,但係想問下,有冇Software可以好似nokia 甘樣有測量時間o既記錄?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

小妹係電腦白痴,最近想換部新手機,睇中咗 nokia 5800 有內置 GPS,不過想請問係咪一定要上緊網先可以用到 lee 個 function 架,我部手機無用到可以上網既計劃,至多可以用果 d 唔洗錢既 wifi 上網,咁係咪用唔到架,同埋洗唔洗 download d 乜野 software 先得呢?我琴晚問 d sale 佢地都答唔到我 gei。

升級   55.79%

該用戶從未簽到

1)唔一定上網先用到呢個功能,有就會在起始定位時快D(大概10秒內),無就要可能數分鐘,視乎附近有無高樓大廈,因為要接收人造衛星訊號.
    2)如果純淬確認所在位置街道圖,可以用Nokia Ovi 下載所需區域(香港,大陸,日本.....)地圖.
    3)如果想紀錄路程,距離及時間可下載前頁Ching所提議的Sports Tracker.

升級   0%

開心

原帖由 lumix 於 14-11-2009 20:37 發表
    1)唔一定上網先用到呢個功能,有就會在起始定位時快D(大概10秒內),無就要可能數分鐘,視乎附近有無高樓大廈,因為要接收人造衛星訊號.
    2)如果純淬確認所在位置街道圖,可以用Nokia Ovi 下載所需區域(香港,大陸,日本.... ...
    唔該晒 lumix ching 不過我上過 sports tracker 道睇過無 nokia 5800 個 model 過喎,係咪 nokia 5800 用唔到 lee 個 function 呢?

升級   55.79%

該用戶從未簽到

回復 89# 的帖子

咦!?奇怪?真係無左5800個download link.....但我係4月在http://sportstracker.nokia.com  度download左落我部5800,個版本係v2.06(S60 5.0),依家仲用緊喎....?

升級   100%

該用戶從未簽到

jogging_cat:

nokia 5800好似已經包括了Sports Tracker.
    唔知真唔真,可以試機時look look.

http://noknok.tv/2009/03/23/nokia-5800-sports-tracker-updated/

升級   0%

開心

原帖由 wong.siufu 於 17-11-2009 11:46 發表

nokia 5800好似已經包括了Sports Tracker.
    唔知真唔真,可以試機時look look.

http://noknok.tv/2009/03/23/nokia-5800-sports-tracker-updated/
    唔該晒 wong.siufu ching 我會到時問吓果 d sale ,事關我都唔知點試,不過佢地都唔知識唔識用,一個又話要上緊網先用到,一個又話唔洗都唔知佢地邊個啱,好彩有你地既分享咋。

升級   100%

該用戶從未簽到

我諗唔使試,要試都幾煩
    我意思開機之後,看看找不找到這個軟件.

升級   0%

開心

原帖由 wong.siufu 於 17-11-2009 14:26 發表

我諗唔使試,要試都幾煩
    我意思開機之後,看看找不找到這個軟件.
    好呀,唔該wong.siufu ching

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-11-17 13:37 發表
    唔該晒 wong.siufu ching 我會到時問吓果 d sale ,事關我都唔知點試,不過佢地都唔知識唔識用,一個又話要上緊網先用到,一個又話唔洗都唔知佢地邊個啱,好彩有你地既分享咋。

Sports Tracker 如果唔係要UPLOAD 返D DATA 上網, 係唔使上網都用到架, 只要開住GPS 就得

升級   0%

開心

原帖由 kito807 於 18-11-2009 14:10 發表

Sports Tracker 如果唔係要UPLOAD 返D DATA 上網, 係唔使上網都用到架, 只要開住GPS 就得
    係咪即首先開住GPS,然後等定咗位,就開埋 Sports Tracker 憶或一齊開,定開邊個先都得,跟住就可以跑,跑緊既時可唔可以睇到 d 資料,咁跑完係咪色咗個GPS 同 Sports Tracker,返到屋企再上返 Sport Tracker 個網到 upload 返 d 資料作為日後既紀錄咁阿?我真係乜都識架各位師兄唔見怪呀。我舊果部手機係乜 function 都無,靜係可以打電話同聽收音機果隻,你話死未。第日真係有排學呀!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

開左個GPS先, 跟住你就可以去開 SPORT TRACKER,
    你可以開左SPORT TRACKER 先等佢定位,
    定好位佢會顯示出黎, GPS 0個格會有個剔, 跟住你"禁" START 就可以開始架喇
    非常易用,

REMARK:
    如果你想UPLOAD D DATA 上 Nokia 網, 最好都係返到屋企, 用屋企WIFI UPLOAD,
    以我所知, 好多網絡商UPLOAD 呢類DATA 上網要另外收費, 係唔包的, 除左一D手機無限上網GA PLAN
    詳情請問返你地用緊GA 網絡公司

升級   0%

開心

原帖由 kito807 於 18-11-2009 17:05 發表
    開左個GPS先, 跟住你就可以去開 SPORT TRACKER,
    你可以開左SPORT TRACKER 先等佢定位,
    定好位佢會顯示出黎, GPS 0個格會有個剔, 跟住你"禁" START 就可以開始架喇
    非常易用,

REMARK:
    如果你想UPLOAD D DAT ...
    唔該晒傑師兄

升級   100%

該用戶從未簽到

順帶一提

我沒用過SPORT TRACKER
    SPORT TRACKER有冇個option揀autosave?
    唔知quit左SPORT TRACKER會唔會自動save低d練習數據.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-11-19 11:08 發表
    順帶一提

我沒用過SPORT TRACKER
    SPORT TRACKER有冇個option揀autosave?
    唔知quit左SPORT TRACKER會唔會自動save低d練習數據.

嗯... 我唔知咁算唔算自動save, 當你正常咁quit 時佢就會幫你save,
    但你突然熄機佢就好似唔會