香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Kayano20

升級   0.33%

該用戶從未簽到

早排操練過度,引至雙腳腳㬹筋受傷,請問各位師兄,kayano20保護性夠唔夠?
+1 1
上一篇︰2014年5月5日簽到記錄貼下一篇︰街頭健體 動起來

升級   100%

該用戶從未簽到

若是訓練過度,換鞋未必一定有效,会是改變訓練強度和計劃。不過,受傷的原因,應先查明。例如;跑姿不正確和跑石屎路太多。

升級   0.33%

該用戶從未簽到

唔該唒,睇咗醫生,因為熱身不足及短時間內操練過度有關,現正休養中,大約6月先可以再跑,所以依家諗住換一款保護性較強的鞋。
平時跑開石屎路⋯

升級   27.85%

該用戶從未簽到

如果講夠厚底,Kayano都算係囉,男鞋計,Runnerworld量度嘅數字係:腳跟部分厚35.7mm,前掌部分厚26.7mm,前後落差9mm。有得揮嘅係Nimbus 15,腳跟部分厚36.4mm,前掌部分厚28.6mm,前後落差7.8mm。根據ASCIS嘅分類,Kayano屬高支撐類,扁平足啱啲,Nimbus屬高緩衝類,正常足啱啲。

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

呢兩隊鞋好,但唔好太快pacing, 浪費氣力,慢跑興鬆。

升級   0.33%

該用戶從未簽到

感謝各位師兄嘅意見
    今日開始復操,第一次用Kayano 慢跑,感覺好好,遲d再報告大家。