香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

許靖韻喪跑甩40磅

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0509/00282_060.html
    東方日報        2014-05-09

許靖韻喪跑甩40磅        

近年跑步熱潮席捲全港,各類馬拉松比賽多的是,吸引到大批年輕男女投身運動,不少圈中人都成為「跑手」,包括許靖韻、湯怡和新人岑紫生(Kimberly),三人同稱拚命跑步全為收身,許靖韻更自爆曾靠跑步減走40磅肥肉,認真誇張!

許靖韻靠跑步塑造完美體態,更以師姐容祖兒為奮鬥目標。

為了Keep Fit,你可以去到幾盡?許靖韻(Angela)就用自己作了完美示範:「我以前好肥o架,最高峰時體重有140磅,絕對係肥妹一名。後來下決心減肥,朋友話跑步係最快方法,於是開始跑。」結果Angela的決心換來顯著成果:「成功減咗三、四十磅,所以到依家我都盡量每日跑。」

連續三年參加十公里馬拉松賽的湯怡表示,當初接觸這運動同樣是為Keep Fit:「因為跑步促進身陳代謝,身形都靚啲,但跑跑吓真係鍾意咗,之前有諗過跑全馬或半馬,但冇時間練跑先揀十公里。」新人Kimberly則自言性格好動:「從小就鍾意游水跑步,因為兩樣都係幫全身做運動。」

怕曬黑轉戰室內

三人雖有相同興趣,但原來各自都選擇做「孤獨跑手」,不願找朋友同行,湯怡說:「寧願自己一個跑,當然有試過搵朋友一齊跑,但因為我哋習慣跑步時聽歌,反而唔習慣多個人喺隔離,唔知講唔講嘢好!」而Angela和Kimberly更因此索性轉到健身室練跑,Angela笑稱:「以前落街跑,後來怕曬黑所以改去Gym跑。」

每日努力練跑,無非為操得一身好線條,Angela說:「我想操番Body線條出嚟,瘦得來比人感覺健康,況且夏天又到,影相都靚啲,我目標想好似祖兒咁。」湯怡則有更大理由,原因是男友洪卓立:「除咗跑步,近來開始踩單車,我同佢會一齊踩,因為佢對跑步興趣唔大,希望我陪佢踩單車後,佢會陪番我跑!」

服裝:adidas

場地:Neverland

文:曹家誠

攝:沈健程
    +1 0
    上一篇︰日本感人廣告——人生不是馬拉松!下一篇︰2014-06-07 深圳第六屆國際夜間馬拉松嘉年華

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1405 天

睇嚟都係X皇嘅宣傳技倆……