香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kandis
打印 上一主題 下一主題

kandis 長跑誌~~

升級   83%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-9 02:25 發表

其實BATBAT一D都唔魔鬼!!我地咁講D人會唔會誤會左佢hgjD115" />" />hj

魔鬼...係講BATBAT既訓練模式,當然唔係指佢似魔鬼啦,BATBAT都唔知幾溫柔細心。

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂kandis ctse..
還有大把時間俾你諗明年練半馬 / 全馬呢.... ^^

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-9 07:29 發表
恭喜哂kandis ctse..
還有大把時間俾你諗明年練半馬 / 全馬呢.... ^^

but好似話,如果報全馬要多好多長課........

今個星期五可能操去壁屋!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Congratulation ar~~~Good run

升級   56.2%

該用戶從未簽到

恭喜晒!堅持到底跑完,真係唔容易,而且妳之前都冇諗住跑半馬,呢個成績好好呀!
如果想跑全馬,可以預定今年如可練習,一定可以!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-8 23:25 發表
HEAHEA 特訓好成功!!!!鍚哂你~~仲有大魔頭教練~~哈哈~~

哈哈 ~~ batbat 個頭好細架咋. 叫小魔頭算喇....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-9 11:18 發表

but好似話,如果報全馬要多好多長課........

今個星期五可能去操石壁!!!

若然打算操全馬,就同其他ching一齊操練..
相信一年時間俾你練,而家開始操應該冇問題吧...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜迪迪ctse 成功達標

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Kandis成功達標!
    加油! 為新的目標而努力.

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-9 12:08 發表

若然打算操全馬,就同其他ching一齊操練..
    相信一年時間俾你練,而家開始操應該冇問題吧...

COOKIE ctse成績好好啊~~
    係咪日日都要練架?

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-9 16:30 發表
    恭喜Kandis成功達標!
    加油! 為新的目標而努力.

原帖由 schnix 於 2009-2-9 15:39 發表
    恭喜迪迪ctse 成功達標

叮叮噹!!!schnix,謝謝!!

升級   83%

該用戶從未簽到

part1 羽毛球 + part 2 interval

part1

其實我打羽毛球真係唔掂架!!但有個朋友仔zoe好中意打,所以就叫埋佢地一齊玩!!原來圍圍除左羽毛球得,連壁球都好掂, 仲幫我地帶埋球拍!!thx~  

之後見豹豹&菲菲在拉筋,菲菲仲介紹左一招收腹運動!!

part2

呢個係開操第一課, batbat 為我地特別請黎 香港田總註冊教練講課!!

未講課前,先請跑友都跑一次:
    http://www.youtube.com/user/longrunnerSSP

教練的話:

1.) 其實跑緊果時, 身體重心應微微向前傾約30'c。就好似小小腳跟唔掂地咁。(後補相片)
    2.)腳中掌落地!
    ( 因為我太專心聽!!居然冇拍攝......sorry~)

之後大家就按自己既時間去衝圈
    (800m (4mins) + 400m 休息 x4 ) x2

起初有d唔慣,在第1,2set一去到500m左右,就覺得辛苦,但去到第三set就開始適應到!!可以在那400m recover到!

菲菲雖然冇繼續, 在場邊練其他東西!!!大家都很努力啊~~~
    最後, 我都完成左1.75組~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

16.2.09 網上自修---呼吸

丹田呼吸增氧量
    李Sir表示﹕「跑步最重要是怎樣運氣。很多時跑手只用胸式呼吸,可是這樣最多僅能用及肺部的20%;其實我們應以丹田呼吸,便可以用到肺部的60%。」吸的氧氣比別人多,自然跑得比別人快或持久。他又提到﹕「呼吸不要太急促,那會令頸部肌肉收緊,血上不到腦,便會暈。還有,呼與吸應一樣多,不應呼多過吸,否則會愈來愈缺氧。」

http://hk.news.yahoo.com/article/081031/4/90pm.html

升級   0%

該用戶從未簽到

kandis及菲菲真係乖喇 , 抄下碌屎做番個紀錄 , 等我地e d無去到的人士都可以在此偷吓師

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-11 09:17 發表

COOKIE ctse成績好好啊~~
    係咪日日都要練架?

我好懶散,有上跑步班時會練得多d,1星期會跑2-3次...
    間中會去行山 + 做gym囉..
    而家都希望keep到1星期跑2次呀...

kandis ctse你好勤力喎..
    你的跑步紀錄做得很詳細呀...
    加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 113# 的帖子

迪迪真係好用心聽,我真係自X不如,我要向妳多多學習。
    妳跟到1.75組已經好叻,我都係跟左一組咋,繼續加油啦。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

kandis 慢慢黎, 唔使心急, 加油呀!!!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

哇~~~拍左短片真係睇多好多野~~~平時都唔知自己跑姿係點
    好多都跑得幾好丫 幾時再沖過??

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-16 18:28 發表
    迪迪真係好用心聽,我真係自X不如,我要向妳多多學習。hgjD141" />" />hj
    妳跟到1.75組已經好叻,我都係跟左一組咋,繼續加油啦。

你跟本就唔應該跟!!!!   你星期三唔好去咁盡呀!!!仲有唔准偷梅食呀!!!!
    你再傷的話,我出年快過你架喇~~~~~