香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣馬應該在年初三舉行

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.am730.com.hk/column-209505
    am730 2014-05-30

渣馬應該在年初三舉行        
    園丁

經過跑友經年累月的批評,田總終於將渣馬舉辦的日期,由農曆新年後兩至三周,改至較清涼和乾燥的1月舉行。馬拉松不宜在潮濕回暖的2月、3月天舉行,應該是常識,只是一直以來習非成是,令馬拉松要凌晨出發,忽然變得很有道理,甚至得到不少跑友的支持。

當然,辦馬拉松的最好日子,一定是交通最疏落的農曆新年,特別是傳統不拜年的赤口年初三,初一花車巡遊、初二煙花、初三辦馬拉松,找財神在終點頒獎牌,肯定相當有噱頭。

1 月的天氣很少超過二十度,至少田總和政府再也沒有藉口,佯言天氣濕熱,所以「被迫」要凌晨起跑了。下一步,就是要爭取馬拉松在陽光下舉行,令跑馬成為真正的盛事,有市民的打氣和參與!

回到Vibram五指鞋的官司。若以為五指鞋只是騙人的產品,其實並不公道,因為Vibram鞋的出現(連帶Born to Run提出赤足跑的概念),的確完全改變了跑鞋的設計。若果五指鞋真的會引起傷患,令大家怕怕不敢穿,各大品牌也不會爭相推出類似的Minimalist跑鞋產品。

我並沒有五指鞋,但其他品牌的Minimalist跑鞋倒有一、兩對,都是趁減價斷碼時以超低價購買,最輕盈的一對Skechers,柔軟的內膽不刮腳,不必穿襪子便可以舒服地跑,而且相當容易清洗,旅行也方便攜帶。

對我這些小腿筋腱從來冇事,但有一對玻璃膝的跑手來說,五指鞋這類Minimalist跑鞋,就有顯著作用了。因為跑姿隨著跑鞋的設計改變,由傳統跑鞋的腳跟落地,改為以前掌落地,受力點則由膝關節,轉移至小腿肌肉和筋腱,減輕了膝關節的負擔。

習慣了像羽毛一樣輕的跑鞋,再穿上硬如石膏的傳統跑鞋,感覺如綁了兩塊巨石在腳上。不過,Minimalist跑鞋並不適宜逛街,我試過旅行期間,穿一對Minimalist跑鞋逛了兩天博物館,小腿肌肉和筋腱痠了好幾天。遇到這個情況,就要改穿回傳統跑鞋跑步,讓小腿有機會好好休息了。

賽程密的跑友不妨試試,不時換一換兩種跑鞋,園丁也是這樣跑。不過事先聲明,若果因此受傷,千萬不要控告am730和園丁啦!
    +1 0
    上一篇︰2014年5月30日簽到記錄貼下一篇︰Kalenji 小腿壓力套

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

大力支持,揾園丁扮財神喺終點線上為跑友打氣,同時亦俾一個機會實現佢對馬拉松嘅願景

升級   34.74%

該用戶從未簽到

初三攪...人人都去旅行,園丁/莊先生,你七少次啦,唔出聲冇人話你啞

升級   31.85%

開心
  • 簽到天數: 35 天

年初三天氣都未必隱定, 可能又凍又落雨…  同樓上一樣, 好多人舉家旅行, 影晌唔止跑手, 仲要 d 義工, 警察, 救護員…仲有 年初二放完煙花 直落? 跑手就話自己衡量, d 警察, support,  交通…想做死人咩

升級   59.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

年初三肯定拍鳥繩啦

升級   64.21%

該用戶從未簽到

2015大年初一在二月中...........

升級   23.2%

該用戶從未簽到

渣馬唔係一月廿五日啊?

升級   37.4%

難過
  • 簽到天數: 115 天

除了在年初三跑之外, 其他見解都不錯。不過初三跑渣馬這點可以話荒謬至極!

升級   0.53%

該用戶從未簽到

我都好同意網友話"初三跑渣馬這點可以話荒謬至極!"呢句! 我反對將比賽安排在長公眾假期內舉行嘅諗法
    至於馬拉松應該係全民參與嘅嘉年華, 讓多啲人"志在參與"開心下; 定係應該邁向專業, 讓真正認真要跑得好嘅人專心比賽呢?呢兩個唔同嘅方向邊個好啲? 有排坳囉! 作者鐘意前者, 但我就只支持"go to professionals", 馬拉松其實係一種極限運動, 想"開心一下"嘅人可以玩第2樣啫, 何必迫埋入嚟, 唔多唔少點都會阻住啲想跑得好嘅人㗎!
    (唔好誤會, 我唔係話跑得慢就唔好嚟, 我都係慢人, 跑得慢但只要有心想快, 想造好自己個時間, 就冇問題; 但抱住玩嘉年華嘅心態走嚟玩, 跑下又停下影下相, 又扮下嘢, 完全無心造成績, 咁就不如真係去啲嘉年華會啦!)

但係我覺得, 多原化都係一件好事. 唔一定全部馬拉松比賽都要變晒做 "go to professionals" 你要 Professionals D, 可以 CCM 或者皇者  詳情 回覆 發表於 2014-8-14 15:20

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

wslam 發表於 2014-8-14 14:58
    我都好同意網友話"初三跑渣馬這點可以話荒謬至極!"呢句! 我反對將比賽安排在長公眾假期內舉行嘅諗法
    至於馬 ...

但係我覺得, 多原化都係一件好事.
    唔一定全部馬拉松比賽都要變晒做 "go to professionals"

你要 Professionals D, 可以 CCM 或者皇者

升級   21.85%

該用戶從未簽到

邊日搞都無所謂,冬天夏天,天熱天冷,晴天下雨一樣照跑 ,但唔明點解咁反對初三跑,為要遷就大家外遊?

幾有趣  

Like: 5.0
    初三最大問題, 係大部份人都放緊一年一度既大假.. 要準備一個大比賽, 唔會初三朝早話行就行, ONLY 只係岩岩拆完個年宵位, 你都起唔切咁大個EVENT 要用既場地既野啦... 唔通要所有人年初一, 二加新年班咩... 好多野  詳情 回覆 發表於 2014-8-16 14:05
    Like: 5
    十分同意  發表於 2014-8-14 16:10

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

tango 發表於 2014-8-14 15:37
    邊日搞都無所謂,冬天夏天,天熱天冷,晴天下雨一樣照跑 ,但唔明點解咁反對初三跑,為要遷就大家外遊?

...

初三最大問題, 係大部份人都放緊一年一度既大假.. 要準備一個大比賽, 唔會初三朝早話行就行,
    ONLY 只係岩岩拆完個年宵位, 你都起唔切咁大個EVENT 要用既場地既野啦...
    唔通要所有人年初一, 二加新年班咩...

好多野要配合.. 自己(作者)以為自己無問題, 就等於其他人唔會有其他佢唔會遇到既問題..
    現在太多人只係由自己角度去諗野.. 以為自己就係皇道.....
    唔埋佢個原文係唔係想乘機話其他人..... 但亦代表作者自己以己之意作世界之想既心態...