香港長跑網  - 長跑長友

Run For Smile: 徐濠縈赴內蒙長跑行善

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140619/00410_051.html
    太陽報 2014-06-19

城中鏡:上影影:徐濠縈赴內蒙長跑行善        

自從愛上馬拉松運動後,被冠以「肯雅徐」花名嘅潮人徐濠縈,稍後會遠赴內蒙古草原跑馬拉松,為中國內地貧困地區患唇齶裂嘅兒童同年輕人,籌募做修復手術嘅醫療經費,希望提高各界對唇齶裂患者嘅關注同支持。主辦嘅機構仲好感謝佢願意身體力行Run For Smile跑出微笑,為更多唇齶裂患兒爭取可改變一生嘅手術機會。

徐濠縈話喺一次練跑後,想要將跑馬拉松嘅滿足感,轉化成更多嘅正能量同祝福。所以,主辦機構邀請佢參加呢次馬拉松籌款活動,雖然要長途跋涉去內蒙古比賽,佢仍義不容辭一口應承。佢話:「幾年前搞過一次小規模活動,幫微笑行動中國基金籌款,好認同佢哋喺唇齶裂方面嘅工作,呢次獲邀參加嘅活動規模較大,希望藉呢個機會喚起更多人嘅關注同支持,令嗰啲較不幸嘅兒童同年輕人得到免費手術同復康照料,重展自信燦爛嘅笑顏。」

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20140707/18790427
    蘋果日報        2014-07-07

徐濠縈蒙古極限挑戰        

有「肯雅徐」之稱的徐濠縈繼早前以身教囡囡,帶同康堤到深圳醫院探訪唇齶裂患病童,最近她再以馬拉松行善,前日她聯同Night Runners隊友、商台DJ Donald與Wing等去到內蒙古大草原,參加由微笑行動中國基金舉辦的「多彩西烏珠穆沁」國際草原馬拉松極限挑戰,以半馬形式的慈善跑,為中國內地貧困地區患唇齶裂的孩童及年輕人籌款,昨日阿徐於instagram上載多張照片,其中她更在大草原上跳起高舉V字拍照,看似相當滿足兼盡興。

撰文:栐仁

Like: 5.0

升級   100%

開心

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

徐濠縈真係跑上隱...
    Good news!