香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Etudiante
打印 上一主題 下一主題

元旦東北縱走 2015

升級   23.68%

該用戶從未簽到

其實我都唔知自己行唔行得啱, 成日見到D人返轉頭, 例如未去到水站加check point有人反轉頭, 工作人員話個D係28K既, 但我記得有20K都反轉頭, 跟住臨尾個段又係好多人(20&28K也有)返轉頭, 我一邊行一邊想....20K個路線好似無回頭路, 所以我都唔知自己行得啱唔啱....希望成績出到自己時間

在Finish地方,有部機仔,是可以自己即時Print成績出來,我親手Print出來了。 很多人,也沒有留意呢!!  發表於 2015-1-1 22:40

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

DQ最主要原因係產完林之後無預計足夠水去挑戰尾段的連續小山,加上太陽幾矖,缺水之後血糖下降,成兩個鐘都行唔完,後尾仲要向其他師兄求水,結果二點九先回到烏交騰,見到的士就同其他師兄姊搭番去大尾督。
    真係認哂爆阻天黑都番唔到去。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 3 天

jchip 發表於 2015-1-1 20:00
    DQ最主要原因係產完林之後無預計足夠水去挑戰尾段的連續小山,加上太陽幾矖,缺水之後血糖下降,成兩個鐘都 ...

萬事要安全,最重要返到屋企, 跑吾跑得完其次

謝謝師兄關心,尾段真係有D頭暈,真係驚pk  詳情 回覆 發表於 2015-1-1 20:37

升級   0%

慵懶

講到安全,今年28k 吊燈龍落山尾段真係特別開出來,上年上山都無留意,D樹支係用開山刀斜cut, 今年落山就好似支支槍咁向上插,唔小心真係直插入肉。

升級   0%

慵懶

GO! 發表於 2015-1-1 20:13
    萬事要安全,最重要返到屋企, 跑吾跑得完其次

謝謝師兄關心,尾段真係有D頭暈,真係驚pk

升級   0%

慵懶

minggirl 發表於 2015-1-1 19:05
    下? DQ? 原因?
    我都只是剛剛好, 差1X分鐘就夠6個鐘, 比想像中辛苦, 那種上極都唔到, 落斜驚企唔定所以慢慢 ...

咁番到去有無pizza 食?撘的士番到去都無野食陰公

有,幸好我返到去,還剩下數件,爭到一件吃。 都幾好味,呵呵^^^^^^  發表於 2015-1-1 22:43

升級   51.33%

開心
  • 簽到天數: 56 天

在此,要感謝 ”jchip fit佬師兄” 的資料,使到自己有個Plan,知道大致怎樣去完成這個;艱苦的項目; 多謝
    中段時,也見到有位走28K的跑手,知道撐不住,放棄了上”吊燈籠”,改走20k的路線 !

寫詩一首,以作今日所見之拾趣:

縱走東北
         縱橫山腰逹頂峄
         走馬單騎赴黃沙
         東看朝陽映山林
         北方極目眺邊疆

甲午年  初冬.元旦日

好詩!今年的路綫真係試出自己唔夠班,但反過來睇給到自己新挑戰,而且發現山跑唔駛一定行十幾個鐘先訓練到自己,短短兩三小時都可以考驗到耐力同策略,另外,原來逆走一些連續山峯,一個高個一個已經可以消耗殆盡體  詳情 回覆 發表於 2015-1-2 08:18

升級   23.68%

該用戶從未簽到

落斜大膽D => 真係唔夠膽, 驚善低, 雖然見好多人都係輕快跑, 可能我唔慣, 善過幾次, 路過的師兄/姐也叫我小心D
    好彩師兄提我帶水, 今日真係好渴, 無水真係唔掂(見有人無隨身行李), 否則我可能都會DQ
    我都奇怪, 佢原本話有小食, 我到個陣望過乜都無, 可能我太慢D人食晒啦, 我以為好似路賽一人一份
    不過, 我離開大美督大約3點半仲見到有師兄跑緊返來, 唔知過左3點時間會否被紀錄

升級   23.68%

該用戶從未簽到

上樓梯試過上到最後幾級真係有D振到企唔定咁滯, 落又唔夠膽落, 應該係致慢原因, 路賽唔會試到呢D, 真係好唔同, 不過風景好靚, 特別係落旅遊巴行去起點的湖光山色~

跑多幾次就會好好多,平路跑唔會訓練到腳跟兩邊肌肉,所以初跑山容易扭柴,要跑前拉拉根,跑得多就夠力落腳。 跑山最好處就係見到好靚風景,而且會發現,就算同一個山,年年風景都唔同,逆走順走又唔同,所以今年我  詳情 回覆 發表於 2015-1-2 08:48

升級   0%

慵懶

Athena 發表於 2015-1-1 22:50
    在此,要感謝 ”jchip fit佬師兄” 的資料,使到自己有個Plan,知道大致怎樣去完成這個;艱苦的項目; 多謝
    ...

好詩!今年的路綫真係試出自己唔夠班,但反過來睇給到自己新挑戰,而且發現山跑唔駛一定行十幾個鐘先訓練到自己,短短兩三小時都可以考驗到耐力同策略,另外,原來逆走一些連續山峯,一個高個一個已經可以消耗殆盡體力。
    明年或將來唔知大會仲會不會出這條路線?如果會我一定再走!

升級   0%

慵懶

minggirl 發表於 2015-1-1 22:57
    上樓梯試過上到最後幾級真係有D振到企唔定咁滯, 落又唔夠膽落, 應該係致慢原因, 路賽唔會試到呢D, 真係好唔 ...

跑多幾次就會好好多,平路跑唔會訓練到腳跟兩邊肌肉,所以初跑山容易扭柴,要跑前拉拉根,跑得多就夠力落腳。
    跑山最好處就係見到好靚風景,而且會發現,就算同一個山,年年風景都唔同,逆走順走又唔同,所以今年我真係大部分都去阻跑山,反而路跑就小了很多。