香港長跑網  - 長跑長友

查看: 3217|回復: 40

韓國慶州櫻花馬拉松(呻一呻激氣事)

升級   26.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 35 天

一年多後都仲可以為這馬拉松而激氣, 我真的很希望可以在這裡呻一呻.

話說這馬拉松都已經是2013年4月的事. 因為大會網不接受外國人報名, 我們找到一間叫長X旅遊(XTV)可代辦報名, 他們有馬拉松團也能代報名, 於是我們選擇了請他們代報名. 以為很好很方便啦! 老實說, 出發前的確服務都還可以, 我們碰巧遇上肥仔金正恩剛上台想揚名立萬威脅炸南韓,XTV的人員都頗有耐性去回答安慰我出發前的恐懼. 可惜出發後, 便是另一回事
    .

因為去到當地, XTV 會為我們領取跑手包, 我們這群大約廿多個經他們報名的跑手, 要到他們跑團入住的酒店找他們拿包包. 沒問題, 正常亦應該的. 可是約好時間是下午六時, 他們七時也未出現. 有其他跑手不斷給他們打電話, 回答的就只是"就到, 嚟梗, 到架啦!"我們廿多人足足等了他們個多小時. 出現後, 一句對道歉也沒有, 便自顧自的派跑手包. 其間亦沒講解可以在那裡寄存行李, 也沒有告訴我們有什麼事可在那裡找他們, 好像整個服務就在派發跑手包後完全終止
    .

算,又不是第一次跑馬拉松, 不多不少也大概知道要怎樣做
    .

跑完啦...過了很久, 大約六七月時我曾經打過電話問收到證書未, 他們回覆未有, 收到後會通知
    .

等呀等....等呀等....等了又等, 又再等.....2014年的櫻花馬拉松都完成了,2013年的證書還在地球某一處漂流著
    .

2014年6月初, 終於都在他面書看見他們有訊息指2013和2014的證書都收到了, 我們可以上他們公司領取. XTV公司在北角, 我可趁LUNCHTIME搭叮叮過去拿
    .

一心以為這麼美麗的櫻花馬拉松, 證書設計也應當相當優雅, 還可能飄著櫻花香味. 拿到了便整個想像圖徹底粉碎. 那張證書, 只是一張普通薄薄的A4白紙, 黑字印上了賽事名, 日期, 和我的完成時間.
    請韓國藉同事幫我寫一封韓文電郵到大會, 也試過在大會的網頁留言, 可惜都沒有回覆.
    但最後, 竟讓我在偉大的google裡,search 到一個台灣跑手參加了2013的賽事, 他的證書彩色的, 更重要的是有大會印章. (不知看不看到貼圖呢?, 看到便看得出那個天壤之別.

我收到的證書

我收到的證書

大會的證書

大會的證書

Official Cert. 沒有櫻花片片, 也沒櫻花香味, 但至少是彩色的, 而且有大會的印章.

發訊息到XTV面書問為何我的證書跟大會證書不一樣, 很快我的POST便被刪除了, 他們只私下回覆我上星期我拿到的那張白紙便是大會寄給他們的, 更說他們只是負責幫我們報名, 有什麼問題叫我自己跟大會聯絡. 什麼是“只是代報名”? 你幫得我們代報名, 如果唔係用我們地址讓大會直接寄領取跑手包通知書,證書等等給我們, 而是用你們的聯絡, 那你們便有責任跟到最後, 唔可以就咁話只幫我們報名, 領跑手包, 其他事你們自己聯絡. 這賽事的證書不如台灣那些賽衝線後5分鐘便可以去攞, 是需要參加者或團體request先有. 如果你們一早說明證書要自己跟大會取, ok, 起碼我不會指意你們,等了一年最後得這樣一張白紙. 我都搵過另一家旅行社幫我代報名, 但人家沒有如這XTV那麼沒交帶沒負責感囉.

人家好好的, 人生的第一次馬拉松的紀念證書就這樣給你們弄至得一張白紙, 完全無認可性, 心裡那度氣一直頂住, 真係好需要呻下.
    我絕對不是希望唱衰這公司, 正如我開初都說,未出發前, 我對這公司的comment是不差的. 只是估不到原來當錯出在他們身上是, 他們完全不負責任也不道歉. 如果當天我上去拿證書時(我見到張證書時仲說了一口 “吓…白紙一張?”,如果他們主動道歉說出原因, 不用我自己找出真相, 我都唔會好似現在咁氣頂.

呻完.

咦, 有一個情節我以為我有寫, 原來沒有, 加番先...亦加埋一件昨天出帖後才發生的事....

後來我請我公司在韓國的同事打電話到大會, 大會說因為旅行社在今年賽事後才同時request了2013年和2014年的證書, 人家大會已經沒有了2013年的證書咭紙, 所以只能印在白紙上.  然後, 這JTV仍然可以理值氣壯地說, “這証明了証書的確是大會發出的!”更說, “大會不設郵寄, 他們是搵專人飛過去拿的.”

很可笑!!! 好像我是需要多謝他們請專人兩年才飛一次過去? 慳了一年的錢. 那不如五年, 十年才飛一次過去拿五年,十年的證書吧!! 最重要是, 這麼有誠意兩年飛過去一次拿証書, 拿了張錯的.
    唔識韓文, 都識英文吧?! 又…這麼有誠意飛過去, 去到大會的辦公室, 為什麼不請他們蓋個印章? 教育署發張沒印章的會考証書給你, 你要嗎? 公司發封工作証明沒簽名沒公司印, 你要嗎? 醫生病假紙, 醫生沒簽名沒蓋印, 你可以請病假claim到錢嗎? 去到這地步, 他們依然沒有道歉的意思.

Like: 4.3
    Like: 5
    Like: 5
    Like: 3

升級   47.33%

該用戶從未簽到

哈哈, 以後都係自己攪喇, 報日本嗰啲咪得, 出名嗰幾個勁易去EXPO / 起點
    如果要人餵埋你食做伸手牌, 連幾點跑同個起點點去都懶得GOOGLE嗰類人, 除非個攪手係你老豆, 否則就索性報人哋個團喇, 有領隊導遊有埋車, 可能跑鞋唔帶都得, 大叫一聲就有人送到, 代辨報名想人哋點?
    我成日以為玩長跑玩山啲人都有耐性啲同會比較識體諒人, 因為啲急功近利, 成日諗住有著數啲人少玩呢類要付出的運動, 原來都係一樣米養百樣人

Ctes,請你不要為我對號入座.亦請你看清楚呻文的重點. 正如上面ching提到,報名丶領包丶領Cert都是他們說會提供,我們才報名,我們一直沒有要求額外的服務。如果遲了一年領來一張沒認可性的證書兼錯漏百出的證書,你  詳情 回復 發表於 2014-6-28 13:02

升級   43%

該用戶從未簽到

我今年有跟長X去櫻花馬拉松,全程真心說頗滿意,尤其比賽朝早可吃buffet,比起美X要在自己房間吃冷餐盒好好多,賽前又可攞區旗影相,又一早book了兩個頭位booth放行李,有專人看守,完全冇後顧之憂,可能他們經歷了你們上年的經驗,令年改善了。

By the way, 佢地都有講上年D cert要成年先攞到,不過早前已收到通知,2014的Cert可攞了,我攞咗再update你將cert係咪白紙。

其實, 我都相信他們對跟團的團友服務是很週到的, 因為你們跟團嘛, 他們可以從中賺到的錢一定比我們只報名的人多. 但點都好, 我覺得, 一間公司提供得呢個服務幫客代報名, 便無理由啲嘢做一半唔做一半. 一係就報名時  詳情 回復 發表於 2014-6-27 13:34

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

我只能說,代報名真的只是代報名
    跟進是自己向大會跟進
    同埋你都知人地跟團好多時候行程都失預算
    其實有代報名同埋幫你拎埋選手包已經好好了
    我跑過台灣日本韓國都試過旅行社代報名
    但係要自己上賽會度拎

升級   10%

該用戶從未簽到

小姐,你俾幾多錢,人地公司幫你報埋名,又同你取選手包,還同你取証書,你又証明唔到張証書不是大會發出,是否有點過份,唉.........

CHING 你是否有點過份,唉........ 正常大會舉辦賽事,証書要有大會印象係好正常哦!  詳情 回復 發表於 2014-6-26 17:27

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

哈哈... 估唔到在此找到同路人, 等我和朋友取回遲來的證書時, 我們仲以為大會那麼沒誠意, 證書只是一張白紙列印黑字時間, 什麼都沒有. 原來箇另有中原因, 真的錯怪了大會了.

老實說 : 我這次是第一次經X鴻報名, 我想應該亦是最後一次

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

其實張有大會印既 CERT 係大會定網上影印?
    會唔會有網上CERT , 佢俾你既, 可能只係完賽證明..

升級   76.05%

該用戶從未簽到

張白紙証書擺明係流嘢啦,連字都串錯:
    1) "April 13, 2013 GyeonJu, Korea"
    2) "The 22rd........."

好明顯有人做完一堆 "23rd" 跟手做 "22rd"。
    又無大會印,假到爆。

不過假証書改唔到完馬嘅事實,Like 你。

你好細心,我見到張嘢便反晒眼無心機睇落去兼放埋一邊,咁既錯都好証明到不是大會出的吧!  詳情 回復 發表於 2014-6-26 18:23

升級   100%

開心

因為我係之前都係台灣網見過好似一張白紙既CERT , 果張無記錯就係你這個比賽, 我會試下搵下睇下搵唔搵得番.. ..

升級   58.6%

該用戶從未簽到

印都無又真係離譜d,就算上網印都會有印吧

升級   58.6%

該用戶從未簽到

即係好似濟洲馬咁,上網印都會有印架嘛

http://www.jejumarathon.com/03_rec/sub31.asp
    依隻馬得二佰幾人跑全馬都無白紙一張架....

升級   58.6%

該用戶從未簽到

噢,我睇左你facebook留言,原來佢地今年先request人地發番2013年的證書,咁依一年佢地做咩呀,比我都嬲

升級   100%

開心

http://www.cherrymarathon.com/record/index.php
    試下搵唔搵到CERT PRINT 出來..
    唔識韓文, 只係搵到咁多..

我試過一邊google translate幾乎成個網頁, 似乎都無得網上印. 但有啲係button的字copy唔到, 就translate唔到了.謝謝你幫我搵呀.  詳情 回復 發表於 2014-6-26 17:46

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Tom 發表於 2014-6-26 15:49
    小姐,你俾幾多錢,人地公司幫你報埋名,又同你取選手包,還同你取証書,你又証明唔到張証書不是大會發出, ...

CHING 你是否有點過份,唉........
    正常大會舉辦賽事,証書要有大會印象係好正常哦!

升級   26.67%

奮鬥

wlau 發表於 2014-6-26 17:22
    http://www.cherrymarathon.com/record/index.php
    試下搵唔搵到CERT PRINT 出來..
    唔識韓文, 只係搵到咁多 ...

我試過google translate幾乎成個網頁, 似乎都無得網上印. 但有啲係button的字copy唔到, 就translate唔到了.謝謝你幫我搵呀.你比收了我們錢的公司更好!

升級   26.67%

奮鬥

odinmusashi 發表於 2014-6-26 16:49
    張白紙証書擺明係流嘢啦,連字都串錯:
    1) "April 13, 2013 GyeonJu, Korea"
    2) "The 22rd........."

你好細心,我見到張嘢便反晒眼無心機睇落去兼放埋一邊,咁既錯都好証明到不是大會出的吧!

升級   77.8%

開心
  • 簽到天數: 8 天

幸好有網友願意分享受到不公平對待的事件, 讓我要多提提日後外出參加賽事的跑手不要輕易倚賴代報旅行社的跟進~
    有時誤會在所難免. 經一事, 長一智!!
    加油~~~ !!!

係, 真係經一事長一智, 最好都係跑啲可以自己報名既賽事, 又或者起碼大會網頁有足我睇得明既語言既版面. 唉....我第一個全馬既紀念証書, 就咁就變成一張.....  詳情 回復 發表於 2014-6-27 13:43

升級   26.67%

奮鬥

prairie 發表於 2014-6-27 13:03
    我今年有跟長X去櫻花馬拉松,全程真心說頗滿意,尤其比賽朝早可吃buffet,比起美X要在自己房間吃冷餐盒好好 ...

其實, 我都相信他們對跟團的團友服務是很週到的, 因為你們跟團嘛, 他們可以從中賺到的錢一定比我們只報名的人多.  但點都好, 我覺得, 一間公司提供得呢個服務幫客代報名, 便無理由啲嘢做一半唔做一半. 一係就報名時同我哋講只負責什麼, 有什麼我哋要自己負責. 無理由最後他們自己漏做了, 先來推給我們叫我們自己同大會講, 亦由始到終都係一句道歉都沒有.
    我相信你會攞到原裝正版的cert.
    因為上年跟他們團的人, 很不幸地, 都是因為他們沒做好要做的事, 今年才一次過攞2013, 2014年的cert, 所以上年的團友跟我們只報名的一樣是白紙cert.

噢!誤會咗你跟團,sorry.  發表於 2014-6-27 13:47

升級   26.67%

奮鬥

queenielty 發表於 2014-6-27 12:50
    幸好有網友願意分享受到不公平對待的事件, 讓我要多提提日後外出參加賽事的跑手不要輕易倚賴代報旅行社的跟 ...

係, 真係經一事長一智, 最好都係跑啲可以自己報名既賽事, 又或者起碼大會網頁有足我睇得明既語言既版面.
    唉....我第一個全馬既紀念証書, 就咁就變成一張.....

最慘係無得PRINT 我台灣雖然都無實體CERT, 都叫做有得PRINT.  詳情 回復 發表於 2014-6-27 13:56

升級   100%

開心

Tabowly 發表於 2014-6-27 13:43
    係, 真係經一事長一智, 最好都係跑啲可以自己報名既賽事, 又或者起碼大會網頁有足我睇得明既語言既版面.
    ...

最慘係無得PRINT
    我台灣雖然都無實體CERT, 都叫做有得PRINT.

升級   39.67%

開心
  • 簽到天數: 69 天

我和朋友同是參加該團的, 都是人生第一次到外地跑馬, _TV的服務同行程安排都是很專業. 至於遲了一年才取回證書的確是.....美中不足, 不過, 回想那人生第一次外遊兼跑步過程又確實是很開心和興奮.