香港長跑網  - 長跑長友

比賽跑鞋與訓練跑鞋的分別

升級   78.75%

該用戶從未簽到

別人BLOG的內容,請自行判斷對錯
http://hk.myblog.yahoo.com/t14688/article?mid=171
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

跑者平時練習,幾乎都穿比賽鞋。穿比賽鞋跑步比穿訓練鞋效率高得多,也可以強化腳底和腳踝附近的肌肉和肌腱。訓練鞋(如Mizuno Rider)加了許多限制腳丫子活動的玩意,穿越久,你的腳將變得越脆弱,越容易受傷。

本來都穿訓練鞋的跑者,也不宜立刻就全部改穿比賽鞋,必須經過幾個星期的過渡期,縮短跑步距離(從 一兩 公里 開始起跳),調整跑步落地方式(從腳跟先著地改為腳掌先著地),讓腳逐漸適應較薄的鞋底。 另一種過渡方式,以Mizuno鞋款為例,如Rider -->Precision -->Spacer -->Cruise。

『路跑鞋』和『馬拉松鞋』是Mizuno的分法,其實皆屬比賽鞋,差別在於重量和鞋跟的高低。路跑鞋相當輕,鞋跟相對較高;馬拉松鞋則更輕,鞋跟非常低。

Mizuno的各款馬拉松鞋,adidas的adizero RC和PR,以及Asics的Marathon Sortie系列,都是不錯的比賽鞋。

升級   28.6%

該用戶從未簽到

哦...原來路跑鞋都係算比賽鞋了.......

我的疑惑終於得到解答
我問---
Mizuno 台灣個網---"慢跑鞋"同"路跑鞋"系列有咩分別?
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2252

升級   28.6%

該用戶從未簽到

但呢d鞋因為鞋跟避震較弱, 係咪要用"中掌擊地"的跑法?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

用中掌擊地會好d

其實著呢類鞋都假設跑者有一定跑步技術同經驗
否則唔係好識跑...但著輕鞋就好容易傷

升級   31%

該用戶從未簽到

咁係吾係好似我呢亭人, 吾計較時間, 就不如淨係著訓練鞋好呢? 免得吾習慣受傷

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2008-11-19 17:37 發表
咁係吾係好似我呢亭人, 吾計較時間, 就不如淨係著訓練鞋好呢? 免得吾習慣受傷

Price for training shoes also cheaper

升級   81%

該用戶從未簽到

非常多謝stanley兄o既轉載,其實我都想講呢樣野…雖然之前我都講過…﹙好長氣﹚

見到好多師兄不停咁推介wave rider,呢對無疑係一對好o既鞋,但係都要知道自己跑咩先決定買邊對…

對我黎講,wave rider係一對用黎跑街,做中長課,跑tempo會吃力o既鞋,我自己多數都係o向做完重課第二日跑recovery o既時候著,用黎控制自己速度﹙因為用力都跑唔快﹚

有次同個跑友o向運動場傾開,佢話唔知點解佢對鞋跑街就okay,一跑track就好辛苦,一睇佢對鞋就發現出事,我唔記得係rider定係creation,之後建議佢換番對薄少少就無咁o既情況發生,所以就算你個人係偏重,都唔係一定淨係可以著厚o既鞋黎跑…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-11-19 18:01 發表
非常多謝stanley兄o既轉載,其實我都想講呢樣野…雖然之前我都講過…﹙好長氣﹚

見到好多師兄不停咁推介wave rider,呢對無疑係一對好o既鞋,但係都要知道自己跑咩先決定買邊對…

對我黎講,wave rider係一對用 ...

rider嘅避震+林林地嘅track會跑唔起啊, 脚蹬發唔到力, 慢左半拍咁!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-11-19 18:01 發表

對我黎講,wave rider係一對用 ...

米拿兄.....其實我同你多講練習鞋同比賽鞋既分別都無用.....
(而家見得多既推介....一係就rider11/12,一係就idaten)

美記係長跑網實在太深入民心.....價錢平均地便宜(甚至有師兄可以買鞋有7折)

黎到長跑網問鞋既....跑步年資平均都係比較短
基本上都可能未去到跑tempo、interval等唔同課
吸震對呢班技術無咁好既朋友黎講......係重要d

要知道咩鞋好、咩牌子好....起碼都跑返三四五年以上先知
試問有幾多跑友會一兩年內著過美記、asics、nb、addias、nike....