香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Mizuno Wave Rider 定 Aero? 定係其他型號?

升級   62.11%

奮鬥
  • 簽到天數: 12 天

​各位 ching/ctse, 小弟跑齡三年, 高170CM, 重61KG, 中前掌落地, 有好輕微腳掌外翻, 左膝菠蘿蓋曾經跑傷過, 依家算係好返. 我通常都係跑行人路/馬路(因為屋企附近無運動場), 每星期約跑2-3晚, 一個星期總共跑20-25KM. 依家著緊對 Rider 15 都跑咗725KM, 個底都開始'蝕'了, 所以想換對新鞋.
    我都爬咗好多文, 見好多 ching/ctse 提到 Rider 保護性好啲, 但 Aero 就輕啲. 請問各位, 以我o既情況, 係咪應該繼續著 Rider, 定係都可以著 Aero 呢? 但係我見有 ching/ctse 話 Rider 17 個底好硬, 咁會唔會無咁好跑呢?  希望各位俾啲意見, 唔該哂!!!

+1 0
    上一篇︰長跑比賽 2014 / 2015下一篇︰2014年7月30日簽到記錄貼

升級   95.85%

鬱悶
  • 簽到天數: 195 天

第一次著感覺比較硬, 但著第二三次就已經無這種感覺.

升級   62.11%

奮鬥

多謝 Attam ching 既意見!

有無其他 ching 可以俾多少少意見, 譬如 rider 同 aero 分別既優點同缺點? 唔該哂!!

我的跑齡跟你差不多, 2010年開始學跑步. 第一對買的跑鞋就是Aero, 因為當時教練說如果想容易一點體會腳掌rollling的感覺, 可以買一對薄底的跑鞋. 於是就在G記sales介紹下買了一對Aero. Aero 鞋底比Rider薄, 保護  詳情 回覆 發表於 2014-7-31 19:23

升級   95.85%

鬱悶
  • 簽到天數: 195 天

ccplee 發表於 2014-7-30 18:55
    多謝 Attam ching 既意見!

有無其他 ching 可以俾多少少意見, 譬如 rider 同 aero 分別既優點同缺點? 唔 ...

我的跑齡跟你差不多, 2010年開始學跑步.  第一對買的跑鞋就是Aero, 因為當時教練說如果想容易一點體會腳掌rollling的感覺, 可以買一對薄底的跑鞋.  於是就在G記sales介紹下買了一對Aero.  Aero 鞋底比Rider薄, 保護性不及Rider, 但重量方面比Rider輕(以當年的型號計).

升級   11.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 31 天

未着過rider,aero就着過第九代,當時買係錯有錯着。aero係我第一對跑鞋。
    同意樓上師兄所講,aero嘅保護性不及rider,但自從aero第十代開始,換咗新嘅大底,厚度好似比先前厚咗啲。
    所以樓主買邊對都係親身去試過會好啲。

ps. 樓主師兄嘅身高同小弟體重係一樣。而家着緊nb rc1400 ver.2同asics funline 3

升級   62.11%

奮鬥

多謝兩位 ching 回覆!