香港長跑網  - 長跑長友

港島東海濱路線

升級   0%

該用戶從未簽到

打算星期日過港島取跑手包, 想順道港島東海濱跑跑.  唔知西灣河的"港島東體育館"有沒有更衣室及沖身地方??? 又或者有沒有更好提議??? 其實起點及折返處大概在哪兒??? 想去埋鰂魚涌公園, 唔知北角又如何?? 星期日想跑18-21k左右. 報了聯合國半馬, 最後練lsd. 謝謝大家幫手

升級   20%

該用戶從未簽到

Ching可以參考一下我嘅路線:首先可以在愛秩序灣海濱公園籃球場後的更衣室換衫 --> 向嘉亨灣方向起跑 --> 轉入水警碼頭, 再跑向鰂魚涌公園 --> 公園內海濱長廊, 盡頭原路折返, 跑至愛秩序灣海濱公園籃球場後轉左入行人隧道上筲箕灣 (或橫過馬路, 但小心!) --> 阿公岩道, 明華大廈側 --> 選擇一: 阿公岩道尾折返愛秩序灣 (全程大約6k) or 選擇二: 轉左上斜入柴灣!!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

My evening running route is similar with yours but in opposite direction

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

running on the street may have gorgeous view, but the busy traffic may not be safe for runners.
    I prefer to run the track in the park coz it's safer, although it is boring.  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-11-19 11:40 發表
    running on the street may have gorgeous view, but the busy traffic may not be safe for runners.
    I prefer to run the track in the park coz it's safer, although it is boring.  

I always ran with about route and didn't felt there had busy traffic. It's very safe even ran after 9:00pm!

升級   0%

該用戶從未簽到

Route 1
    Back & Forth 13K
    鰂魚涌公園 (locker 足球場) - 愛秩序灣海濱公園籃球場 - 筲箕灣明華大厦 - 柴灣道 - 樂民道 - 落樓梯(張振興傍邊) - 順泰道 - 永泰道 - 嘉業街 - 新業街 - 小西灣道 - 小西灣運動場

Route 2
    Round Trip 17K
    由鰂魚涌市政大厦 (locker) 開始, 沿柏架山道, 上斜跑15分鐘左右  , 轉右跑金督馳馬徑, 再落斜跑畢拉山道, 之後轉入黃泥涌峽徑跑到陽明山莊 ,再跑大潭水塘道,跑過水壩, 上斜跑柏架山道 , 經大風坳再落斜返鰂魚涌英皇道 。

升級   1.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 Alex 於 2008-11-19 17:40 發表
    Route 1
    愛秩序灣無locker設備。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2008-11-19 17:47 發表
    [quote]原帖由 Alex 於 2008-11-19 17:40 發表

登錄/註冊後可看大圖

Route 1
    愛秩序灣無locker設備。

Sorry ar!
    The lockers were inside changing room of 鰂魚涌公園 instead of 愛秩序灣海濱公園, just next to the football & basketball court.

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-19 09:48 發表
    唔知西灣河的"港島東體育館"有沒有更衣室及沖身地方
    有,locker是入大銀的。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝各位ching的意見, 我估我會試下跑去小西灣運動場, 去到再跑吓個運動場, 好似話好正, 地圖上看由鰂魚涌去小西灣好似好遠, 但度過其實一程也是6k左右

另外, 印象中柴灣道是大長甘, 唔知個段攞命斜有幾長?? 讓我有個心理準備

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-19 20:55 發表
    謝謝各位ching的意見, 我估我會試下跑去小西灣運動場, 去到再跑吓個運動場, 好似話好正, 地圖上看由鰂魚涌去小西灣好似好遠, 但度過其實一程也是6k左右 " />" />

另外, 印象中柴灣道是大長甘, 唔知個段 ...

柴灣道只算小長甘, 唔夠鹿頸个條長。但間唔中有巴士上斜, 記住唔好大力吸D死氣喎!

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

去小西灣運動場前,check check過時間表先,la個場經常有運動會,上星期六我就摸門釘,因有射箭活動。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-11-19 21:24 發表

柴灣道只算小長甘, 唔夠鹿頸个條長。但間唔中有巴士上斜, 記住唔好大力吸D死氣喎!  

唔知上斜有無機會我快過架巴士呢    我睇我都要帶住張貓字了, 轉來轉去d 街道上.

謝謝ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2008-11-19 21:37 發表
    去小西灣運動場前,check check過時間表先,la個場經常有運動會,上星期六我就摸門釘,因有射箭活動。

謝謝randy ching的提醒, 剛才check了, 真幸運今個星期日全日沒有book場, 太好了, 很明顯小西灣運動場等緊我去

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-19 21:41 發表

唔知上斜有無機會我快過架巴士呢    我睇我都要帶住張貓字了, 轉來轉去d 街道上.

謝謝ching

有埋貓圖添!

升級   0%

該用戶從未簽到

Alex ching, 全程應該有行人路的, 是嗎??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-19 22:45 發表
    Alex ching, 全程應該有行人路的, 是嗎??

Yes