香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stan
打印 上一主題 下一主題

Stan跑步紀錄 - 目標2009渣打HM 越級挑戰1小時45分鐘

升級   61.58%

該用戶從未簽到

thanks for the info.
i was thinking to buy the watch but it's quite expensive. also, have to tie the heart rate band around the chest. Does it affect your breathing? and is it accurate?

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 xue 於 2008-11-20 15:11 發表

thanks for the info.
i was thinking to buy the watch but it's quite expensive. also, have to tie the heart rate band around the chest. Does it affect your breathing? and is it accurate?

心跳帶唔需要較得太緊嘅, 每次使用之前我都會將其成條濕水, 戴上後就冇咁容易甩, 亦唔覺辛苦, 同埋都好準確o架~

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 加油 ~ 要繼續努力 ~

升級   20%

該用戶從未簽到

21Nov2008

持續時間:58mins
距離:10.6km
平均心率�最高心率:139/159
平均步速�最高步速:5:27/4:01

Breakdown of 800m x 3 Interval:

1. 熱身               - 10 mins (平均步速 6:26min/km, 平均心率 126)
2. 均速跑            - 11:30 (平均步速 5:30min/km, 平均心率 135)
3. 1st 800m      - 3:33 (平均心率 152)
4. Recovery       - 2 mins (平均步速 6:16min/km, 平均心率 145)
5. 2nd 800m     - 3:37 (平均心率 152)
6. Recovery       - 2 mins (平均步速 5:37min/km, 平均心率 146)
7. 3rd 800m      - 3:35 (平均心率 154)
8. 均速跑            - 11:30 (平均步速 5:18min/km, 平均心率 143)
9. Cool-down    - 10 mins (平均步速 6:16min/km, 平均心率 134)

升級   62.11%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

ching 我見你平均心率值 最高去到15x
    你係咪留力跑 = =?

我自己平均心率 15x 跑 6"45min/km....
    想問你 10km 最快跑幾多...

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑 於 2008-11-21 22:21 發表
    你係咪留力跑 = =?

冇留力o架喇, 在下行年叁拾叁, 150bpm 已經去到最高心率80%.....

在下未試過參加10k 賽事, 但平時練習大約用5x分鐘咁上下

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑 於 2008-11-21 22:21 發表
    你係咪留力跑 = =?

在下跑6"45min/km, 平均心率大約13x

升級   62.11%

無聊

我跑 6"45min/km....都差不多80%
    係咪即係ching 心臟功能比我好好多?!

我經常以平均心率85% 以上去練習
    咁有冇問題嫁

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑 於 2008-11-22 17:31 發表
    我跑 6"45min/km....都差不多80%
    係咪即係ching 心臟功能比我好好多?!

我經常以平均心率85% 以上去練習
    咁有冇問題嫁

如果閣下可以經常以平均心率85% 以上去練習, 應該你心臟功能強好多!!!

不過在下都唔太清楚, 請各ching/ctse 幫手作答.......

升級   20%

該用戶從未簽到

22Nov2008 - Hilly Run

持續時間:35'
    距離:6.3km
    平均心率�最高心率:146/166
    平均步速�最高步速:5'33"/4'30"

路線:愛秩序灣海濱慢跑十分鐘熱身 -> 阿公岩道 -> 柴灣道, 山頂調頭原路跑回愛秩序灣

第一次跑柴灣道,應該係話第一次捱咁長嘅斜路,一個字:「甘」!曾經高達最高心率90%但步速7'19"/km, 攞命!!
    但回程一段唔知係咪之前上斜谷一谷撻著咗副偈,最後幾分鐘喺愛秩序灣嘅 Pace Keep住喺4'30"-5'00" 但一啲都覺唔辛苦,呢個感覺好正,好似忽然打通咗「任篤二脈」咁嘅Feel!!

升級   20%

該用戶從未簽到

23Nov2008 - Easy Jog
    距離:6.6km
    平均心率�最高心率:144/157
    平均步速�最高步速:5'18"/4'36"

路線:愛秩序灣海濱 & 鰂魚涌公園海濱

升級   20%

該用戶從未簽到

25Nov2008 - Recovery Run
    持續時間:60'
    距離:10.4km
    平均心率�最高心率:137/146
    平均步速�最高步速:5'46"/5'02"

*對Idaten 3不知不覺已經跑咗43km, 不過咁多位ching 都話Rider 跑街好啲,所以等Rider 12出咗後都會整返對....  定係LSD好呢?ching們,請問大家又點睇LSD呢對鞋?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-26 00:01 發表

之前某運動店老闆同小弟介紹過此鞋,lsd 是為中腳掌落地而設計,此鞋腳掌位的避震能力不錯,但腳跟位避震較弱,如習慣是腳跟落地,此鞋是不適合的。

Ken 兄, 咁係咪跑街都係Rider最好呢? 其他系列, 例如Aero, Creation, Sub-Three, Lightscud果d 又如何??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-26 00:17 發表

美記跑街避震最好的,應是 creation ,但此鞋重身是他的缺點。而 rider 的避震,在美記鞋中,是數二的,及較輕身。至於其他小弟未試過,但避震能力都應不及 rider 的。

唔該哂ching!!!

升級   20%

該用戶從未簽到

26Nov2008 - Long Run
    持續時間:55'
    平均心率�最高心率:148/161
    平均步速�最高步速:5'10"/4'32"

今日忽然覺得要完成渣打HM嘅目標: 1h45m, 十分之遙不可及.........

升級   20%

該用戶從未簽到

27Nov2008 - Interval Run

地點:銅鑼灣運動場緩跑徑

持續時間:46mins
    距離:8.4km
    平均心率�最高心率:143/163

Breakdown of 800m x 3 Interval:

1. 熱身               - 10' (平均步速 6'05"min/km, 平均心率 127)
    2. 均速跑            - 5'30" (平均步速 5'29"min/km, 平均心率 141)
    3. 1st 800m      - 3'37" (平均心率 158)
    4. Recovery       - 2' (平均步速 5'46"min/km, 平均心率 148)
    5. 2nd 800m     - 3'39" (平均心率 155)
    6. Recovery       - 2' (平均步速 5'53"min/km, 平均心率 150)
    7. 3rd 800m      - 3'40" (平均心率 157)
    8. 均速跑            - 5'30" (平均步速 5'32"min/km, 平均心率 150)
    9. Cool-down    - 10' (平均步速 5'58"min/km, 平均心率 142)

同21Nov果次800 x 3 相比,時間差咗........

升級   20%

該用戶從未簽到

28Nov2008 - Easy Jog
    距離:6.7km
    平均心率�最高心率:140/157
    平均步速�最高步速:5'13"/4'19"

*Wave Rider 12 處女登場

升級   0%

擦汗

原帖由 stan521 於 2008-11-21 21:53 發表
    21Nov2008

持續時間:58mins
    平均心率�最高心率:139/159

1. 熱身               - 10 mins (平均步速 6:26min/km, 平 ...

我下次又試下咁樣練800米先....