香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

軟好?硬好?

升級   2.33%

該用戶從未簽到

前年著過 Asic KinSei 4 跑左一年,個底好軟好舒服,夾隻 Mizuno spacer 3 交換來跑(雖然係快鞋但我勁慢,只可5小時完成42k)。之後上年換左 Mizuno Areo 12 + Spacer 4。我本身好重磅,而長期著 Spacer 練公路雖然真係輕到好似冇著咁但真係冇乜 protection ,長期落去真係唔係辦法,所以都係多著 Areo 多,而 Aero 亦比 KinSei 硬身,但不及 KinSei 重。

由今天年頭跑完左兩個全馬後,仍然 Keep 住用對 Areo 每次只練10k、8k,成個夏天一星期最多都係個兩課,但事後開始發覺膝頭成日痛,已做足 warm up cool down,事後連落樓梯都有少少辛苦,就算休息2-3星期後膝頭仍然好似唔多順咁,所以正考慮睇下骨科/物理治療,但我覺得好似仲未搵到一對岩我既鞋咁。我身高180,重72kg。之前亦試過 Nike Luner 及 Nike Free,岩岩去鋪頭試左 Kayano 20 同 GT2000,嘩硬到呢..... 係咪我著慣左 Kinsei 太軟身好難返到轉頭?係咪練得多都應該要硬身d train 下膝頭既乘受力?我其實已經唔係想做時間,目標只係希望每星期練夠里數順利完成全馬。各位 Ching 有冇好見議?軟好?硬好?

+1 0
上一篇︰英皇三少花 鍾舒漫 許靖韻 岑紫生 跑步健美下一篇︰運動後補充五穀根莖類 提升身材健康 增加強壯肌肉

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

試下 adidas boost series

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

問題的根源未必在跑鞋,可能出於跑姿上,建議師兄搵教練睇一睇跑姿是否正確

Like: 5.0
    Like: 5
    長跑腳痛有7成是跑姿有問題。  發表於 2014-9-2 12:34
    同意  發表於 2014-9-2 12:11
    同意  發表於 2014-9-2 09:34

升級   25%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

72kg並不是真的很重(小弟167cm,80kg),only 著過mizuno creation , rider , so far無痛過,學師兄講可能是跑姿上的問題。

哈哈我同你咁上下 (小弟167cm,85kg) creation 太焗 加上都退役了 現在 gt-2000 同 inspire 感覺好好  詳情 回覆 發表於 2014-9-2 10:52

升級   41.6%

該用戶從未簽到

除左跑姿, 試下換對軟鞋墊, 應該硬底配軟墊c服d.

Like: 5.0
    我都會咁做  發表於 2014-9-2 12:36

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

focusyam 發表於 2014-9-2 09:11
    72kg並不是真的很重(小弟167cm,80kg),only 著過mizuno creation , rider , so far無痛過,學師兄講可能是跑 ...

哈哈我同你咁上下 (小弟167cm,85kg)
    creation 太焗 加上都退役了
    現在 gt-2000 同 inspire
    感覺好好

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

試下adidas chimachill rocket boost, 絕對唔焗腳, 不上要上大陸買, 香港係買唔到ga,

升級   13.8%

該用戶從未簽到

個人認為跑姿同肌力對膝頭影響較大。我都係5粒先跑完全馬,著開 kayano 。

升級   2.33%

該用戶從未簽到

前晚岩岩經過見到有對 Kayano 20,入去試下,又真係好硬,不過跳幾跳又好似軟返d,同埋中前掌厚身d都幾c服,到最後就出血鳥,謝謝各位。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我都著緊kayano 20 ,絕對有著咗唔想除嘅感覺