香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2014 PB跑 參賽者中暑暈倒 沒主辦單位人士到場

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

2014.09.09 PB跑 第二回

轉貼:

https://www.facebook.com/photo.p ... 1110&type=1&fref=nf

Sunny Leung

今天拍攝將軍澳 pb 1OK賽事,約上午九時四十五分,在7K水站位文曲星公園門口,突然有參賽者中暑暈到,因協助暈到參賽者便停止拍攝,與幾名參賽者扶中暑人士到公園樹蔭位置,等待救護,期間該中暑人士不斷抽筋,在公園的印傭姐姐和管理員見到也過來協助,反而水站的義工當期時沒有伸出緩手,連報警也是其他參賽者報。由有人暈到至上救護車成三十幾四十分鐘,都沒主辦單位人士到場,救護人員便請求水站義工跟車,初初不大願意,其後向他們說人命關天。水站義工便同意跟車。願他早日康復!力行社檢討下。

+1 0
    上一篇︰有無師兄姐知道邊間有得買SPACER / EKIDEN 既鞋下一篇︰2014西昌邛海湿地国际马拉松赛

升級   75%

• 簽到天數: 5 天

推薦
    講真!!下次唔洗旨意再參加!!居然無水都有!!翻到終點都無!!!

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 16 天

推薦
    我跑到4/5k個水站時已經無晒水,水站義工叫我地繼續走,但我後面仲有好多人來緊,暴曬之下又無水,叫人點跑。我身邊好多的跑手一邊跑一邊鬧大會安排差,有人問救護員討水,救護員話佢自己的水都俾左我地呢d跑手,佢自己都無水飲。係果刻真係好難受,終於明白大會點解報名送手持水樽,原來係要我地自己帶水!到終點當然又無水無sport drinks啦,而且拎終點拎水拎蕉果個位無人劃號碼布,跑手可以拎完又拎,我都無任何期望了。我對這個比賽好失望,如果無咁多資源,就唔好開咁多名額啦。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

我打左 999 都唔知點 instruct 救護人員去第三水站,我都唔個自己係邊。有幾位師兄睇住佢,我跑返終點沿路睇下有無人幫到手。白車 call 左我兩次,最後話搵救護?單車?電單車去。之後見到兩處有 St John paramedics 分別救緊兩個人,有個企係將軍澳醫院對面既 St John,我同佢地講左前面第三水站有人中暑,又見到有救護踩單車向跑步路線反方向踩去,返到會場我又即刻走去救護站見到有警察再講一次。但由第三水站到終點我見唔到有負責協調救援大會人員,周圍都只是義工,很多還是小朋友!都唔知可以邊度搵人幫手。

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

今朝咁矖都心知不妙,起跑前行去派水工作人員道問有無水飲,佢地竟然叫我起跑去四公里就有水站,真係不可理俞,之後問清潔阿叔先搵到運動場水機飲水。
    咁可能力行會D水好寶貴,但最小你要知D水機係邊呀!無水飲真係死人都有之

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

第一次參加咁愛惜食水既比賽

難得是起點,沿途水站和終點也"愛惜食水" 值得表揚!!!  詳情 回覆 發表於 2014-9-9 21:17

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 62 天

jam13579 發表於 2014-9-9 18:06
    第一次參加咁愛惜食水既比賽

難得是起點,沿途水站和終點也"愛惜食水"
    值得表揚!!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 22 天

我在終㸃帮大家拍照,有兩位男女在我面前差點倒下,也幫手叫人扶他們和call急救!位女士醒返仲話差少少要跑埋終點!我話你巳跑過左啦

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 31 天

沿途至少見到兩名跑手中暑暈倒
    水站又支援不足