香港長跑網  - 長跑長友

樓主: minmin
打印 上一主題 下一主題

TCS Amsterdam Marathon 2014.10.19

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我早你們幾天到。星期日跑完,星期一,就渣車離開荷蘭,途經德國去瑞士。因同行人仕,想係德國掃美顏用品和眼鏡框,所以要停一晚德國。上次,買到滿載而歸,今次想再下一城。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我已經報了西班牙,Zurich巴斯隆拿馬拉松,2015年3月15日,開跑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

都會係用同一模式。租車自駕遊加上單車,一個背包,走天涯。粗略睇過西班牙,巴斯隆拿的民宿,唔貴,都係$200-$400一晚。民宿咁價錢,消費應該唔貴,可能比荷蘭平。預計會玩埋,葡萄牙,直布羅佗。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑歐馬,平過跑日本馬,澳紐馬,好多。一個日本東京馬,報團,五日四晚,都要差唔多兩萬!!!一個京都馬,報團,要$9700,加上稅,導遊錢,要一萬二咁上下。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

寧願跑歐洲。一個日本東京/澳紐馬,可去兩次歐馬,化算。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如今次,荷馬,自由行計。如果玩八天,消費大約:

1) 荷航 $7500(已連稅);
2) 民宿 $450 x 六晚;
3) $200食 x 七天;(假設一般飲食,如大飲大食可大可小)
4) $500 公交。(一般市內觀光)。

總數 約$12100。這個數,連報一個日本東京馬拉松團,都唔唔得。

師兄... 你用下年新年東京馬來比.. 乜都貴啦.. 如果你跑著歐洲馬係新年機票.. 真係無兩, 三萬, 一樣落唔到樓... 好似今年我大板馬.. 機票二千幾, 四晚住千五, 六左右.. 飲飲食食交通俾佢二千.. 埋單都係五, 六千..  詳情 回覆 發表於 2014-10-10 00:10

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如跑一個上海馬,五日四夜,都要五千幾。如以,同日數,七日六晚,係上海都要洗七千多。以跑馬的空氣質素,食物質素,觀光質素,歐馬會比跑上海好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

去到歐洲,可以踏單車,這個我最喜歡。空氣好,風景靚,慢遊,不受公交的限制,影相可以隨時停。而且,住民宿,可以識多一點不同國家的旅客,別有一番情趣。如果跟歐馬團,就無左這份樂趣。踩住架單車,有不少同路的歐洲人,打招呼。

好似,我去德國/奧地利邊境的Constanz湖區,踩單車遇去一對德國父母,帶著一個十五歲的小朋友,繞著Constanz湖區踩單車。總之,一架單車在手,就引出無限話題。係談話的過程,給我了解到德國一般中產的生活。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

IMG_8219 拷貝.jpgIMG_8159.jpgIMG_8052.jpgIMG_7915.jpg

升級   55.8%

該用戶從未簽到

12-15度, 著長袖定短袖呢??

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

brompton 發表於 2014-9-27 21:16
    如 今 次 , 荷 馬 ,自由 行 計 。 如果 玩 八天 , 消 費大 約 :

1)  荷 航 $7500(已 連 稅);

師兄... 你用下年新年東京馬來比.. 仲要來團價.. 乜都貴啦..
    如果你跑著歐洲馬係新年機票.. 真係無兩, 三萬, 一樣落唔到樓...
    好似今年我大板馬.. 機票二千幾, 四晚住千五, 六左右.. 飲飲食食交通俾佢二千.. 埋單都係五, 六千..
    來緊那霸, 三日PLAN, 機票千七, 兩晚三百幾酒店.. 飲飲食食都係俾佢二千啦.. 四千左右有交易...

你自己用到最平, 又民宿, 又淡季, 都要去到萬二.. 其實已經叫貴...
    不過都多謝師兄既歐馬體驗.. 可以俾其他人一個另類既行程
    但歐洲我自己唔主張自己一個人去.. 太多FRIEND 俾人搶野打劫經驗...岩岩連住德國感覺上咁安全既地方, 都俾人偷野..  都係覺得人多跟團會比較安全..

升級   7.9%

該用戶從未簽到

10度咁上下,我都會短衫短褲,或長衫短褲。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

這幾天,下載左幾條Garmin單車導航路線,放落我部Edge 800度。兩條風景郊野線,兩條市內遊覽古跡線。個GPX檔可提供turn by turn單車徑導航。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

這些GPX單車徑導航檔,都係當地單車旅遊公司提供係網上分享。跑前兩天,會跟著這些單車線,踩踩當鬆腳。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我都係靠部Garmin Edge 800黎到做單車徑導航遊。吳洗自己找路踩咁麻煩。跑前跑後,用踩單車鬆腳,感覺良好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係阿姆斯特丹,有上仟條單車導航路線免費下載。如果有Garmin Edge 1000/810/800, 就可提供turn by turn單車導航。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

前日,我老友才跟住網上GPX單車導航檔,由瑞士踩到法國西部,然後巴黎回航。一條友,全包$21000, 玩左23日。全程法國餐

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我星期三出發,一個單車盒,一個背包,就上路。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

星期五去鑼選手包,然後去踩郊野段,約四十多公里。無車的單車徑。鬆下d關節

升級   7.9%

該用戶從未簽到

阿姆特丹,好跑!全平,氣溫適中。一起步,己無人阻。好過柏馬。

Like: 5.0
    Like: 5