香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問考教練牌難嗎

升級   24%

該用戶從未簽到

我自己跑左好長時間了 , 想問下如果想考教練牌 , 可以教人跑步果種 , 請問難唔難考 , 係咪要經田總申請  ? thanks
+1 0
上一篇︰田徑及跑步服裝下一篇︰關於皇者之戰

升級   39.67%

開心
  • 簽到天數: 69 天

田總教練培訓系統  https://www.hkaaa.com/page.php?pid=80&mid=145

升級   24%

該用戶從未簽到

唔該師兄 , 其實我想考原因 , 係我鐘意長跑 , 想將我識既野教俾人 , 自己下邊教一邊學 , 但我諗冇教練牌冇人會搵我教 , 我唔係想去學校教果種咁高水平 , 我有正職都唔會日頭去教 .

其實係咪最低都要考到一級教練牌先可以去教 ?

睇到田總個網 , 一 , 二級每班都係得二三十人 , 其實係咪好高要求先入到去學到教練 ? thanks

除左田總仲有冇其他地方可以考教練牌 ?

thanks  

一級田徑教練係田項徑項都要考的 即係短跑,中長跑,跨欄,競步,跳高跳遠,擲鐵餅,標槍,推鉛球 同埋仲有筆試入學前會有測試 要通過測試先有機會有得讀 而二級田徑教練牌有分短,長跑,跳擲專項訓練 不過當然要考  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 00:28

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

hksis8888 發表於 2014-9-23 16:35
    唔該師兄 , 其實我想考原因 , 係我鐘意長跑 , 想將我識既野教俾人 , 自己下邊教一邊學 , 但我諗冇教練牌冇 ...

一級田徑教練係田項徑項都要考的
    即係短跑,中長跑,跨欄,競步,跳高跳遠,擲鐵餅,標槍,推鉛球
    同埋仲有筆試入學前會有測試
    要通過測試先有機會有得讀

而二級田徑教練牌有分短,長跑,跳擲專項訓練
    不過當然要考左一級合格先可以考二級