香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

尋日跑完前腳掌痛

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

尋日跑完前腳掌痛~返到屋企浸冰水
    訓左一晚之後依行平路仲有痛
    問問師兄有冇試過?原因同加快恢復的方法??
    +1 0
    上一篇︰旺角買 Mizuno 有咩地方多D款?下一篇︰在D場發現的一些有關長跑網的評論

升級   97.05%

該用戶從未簽到

如何在跑步時避免受傷 

大多數跑步的人都知道運動傷害是難免的,太激烈或太長時間的運動,總是會帶來暫時性的疼痛。
      幸運的是,跑步所引起的傷害通常都較短暫,萬一受了傷,休息個幾天或幾個星期,也就可以回復正常的生活。當然,謹慎的遵循運動指示去做,才是避免運動傷害的最佳方式。

暫時的退開

如果你每天都作激烈的運動,那你不僅強身不成,反而嚴重的在磨損你的身體。在激烈的運動或比賽之後,你需要讓你的肌肉休息一下,以便恢復修補和儲存肝醣,為下一次的激烈運動作準備,這就是為什麼大多數的專家會建議你,永遠不要連續做兩天激烈運動的原因。在兩天的激烈運動之間,至少給你自己一天的時間休息或僅只是經鬆的小跑一下,假如你前一天跑的太快,那第二天就跑慢一點,或者,前一天跑得長了一點,那第二天就少跑一點,這種訓練方式是激烈和輕鬆互相交叉的激烈-輕鬆法。你或許會發現你的身體情況最良好的時候,是在激烈運動並且休息兩天之後。當然,你要休息三天也可以,因為,有些人需要比較多的時間來復原,就像有些人需要比較長時間的睡眠是一樣的道理 。

請參考以下網頁:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2395&
    extra=page%3D1

鉄甲人都要休息充電,何况你唔係鉄甲人。

要懂得
    保重!保重!

升級   0%

該用戶從未簽到

絕對同意!
    梁兄,希望今天同明天唔好再跑,休息二日.NIKE見!保重!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

OSCAR 師兄,雖然有D唔係好明,但你既然提到比晒D金錢大家,我就好有興趣啦,你比D我呀,精神方面我就唔客氣,你留比其他師兄啦.

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-21 12:31 發表
    尋日跑完前腳掌痛~返到屋企浸冰水
    訓左一晚之後依行平路仲有痛
    問問師兄有冇試過?原因同加快恢復的方法??

梁兄:
    你係前腳掌咩位置痛?有冇腫到?
    我就係腳面內則位腫咗同埋有少少痛,以前踢波間唔中都會咁腫法,我都唔明點解而家跑步會傷到果個位置。
    我除咗浸冰水,我會係腫咗既地方卒活絡油,一日卒三次,通常2-3日就自然會消腫唔痛。
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

本帖最近評分記錄
    • oscar 金錢 +5 咁就比5蚊你,要跑得好好地,不住創造pb啦 2008-11-21 19:20

多謝 oscar 師兄 , 下次見到水特打孖上!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 2# 的帖子

其實鐵甲人都係用金屬造
    雖然好似硬淨d 咁
    但多多少少都會"金屬疲勞"掛...
    另外 我右腳腳弓位其實都不時會痛下
    只是跑的時候未夠激烈
    同埋多數都係痛一陣又唔感覺
    再加上有鞋保護
    先冇咁"攞命"~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我係前腳掌..同腳掌外側痛~~~冇腫
    我諗係~跑個陣用錯力/疲勞,另到個位太受力
    我最驚就係傷呢個位同膝蓋後面~~試過要休好耐
    仲次次都係右腳