香港長跑網  - 長跑長友

騎呢跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

am730        2014-09-25

騎呢跑        

有冇發現香港近年嘅跑步賽事愈嚟愈多噱頭呢?其實香港已經落後得好緊要,嚟嚟去去都係一對跑鞋,稍為有啲心思嘅參賽者,最多都只係打扮一下,好悶啫!外國早已有各式各樣嘅跑步賽事,當各位睇過之後,就會發現跑步呢種咁簡單嘅運動,原來可以有好多變化,只要加啲心思,話唔定將來會有真正屬於香港嘅獨特賽跑盛事。

赤腳馬拉松

地方:台灣

起源:美國人Christopher McDougall起級愛跑,有日喺墨西哥深山發現赤腳跑步嘅Tarahumara族人,於是有樣學樣,仲多次赤腳參加馬拉松比賽,俾傳媒大事報道後,竟演變成潮流,傳到台灣更加被發揚光大。

賽制:其實暫時未有馬拉松比賽規定參加者一定要赤腳跑,只係愈嚟愈多人鍾意唔著鞋跑馬拉松啫!

彩色路跑The Colour Run

地方:多國

起源:靈感源自印度Holi節,途人喺街上互相灑上彩色顏料粉末。

後來美國人將呢個元素放喺街道賽跑,俾參賽者一邊運動一邊玩。

賽制:跑道全長5公里,冇年齡或時間限制,係一個嘉年華會。任何人都可以互相潑灑顏色粉末,務求令所有人都染有繽紛色彩。

高跟鞋跑High Heels run

賽制:基本上只要著上高踭鞋就可以參賽,世界各地唔同團體間中都會舉行呢類賽事,最快過終點為之贏。

赤裸跑山Bare Buns Fun Run

地方:美國

起源:1984年開始出現,據聞係為咗俾參賽者盡情享受日光浴同跑步樂趣。

賽制:唔限年齡,但必需全身赤裸,全程約5公里,最快到終點就贏。

泥地障礙跑The Dirty Dash

起源:原本係軍事訓練營其中一種項目,慢慢演變成公開比賽,仲巡迴美國多個州份舉行。

賽制:參賽者要鬥快完成濕濕滑滑嘅泥漿路,期間要徒手翻過6尺高嘅木圍欄。

紅衣禮服裙跑Red Dress Run

起源:話說1987年,有一位穿著紅衫嘅女子,長途跋涉去美國聖迭戈探訪朋友,朋友帶佢去Hash House Harriers呢個跑步組織,但女子一身打扮實在同組織格格不入,為紀念呢件(小)事,1988年開始就有Red Dress Run出現。

賽制:唔限性別,只要著上紅色禮服裙子就可以參加,最快過終點就贏。

追趕山笠跑

地方:日本

起源:相傳起源於13世紀中葉驅除疫病嘅祈禱儀式。

賽制:淨係男人可以跑,佢哋會著住傳統服飾丁字褲喺市內跑約5公里,途人會向佢哋灑鹽,喻意驅除瘟疫,因為係一個習俗,所以冇分輸贏。

易服跑Drag Queen Race

起源:一班人易服後想show off,於是發起呢項活動,後來變成年度盛事,每年Halloween前嘅星期二晚舉行。

賽制:基本上歡迎任何人士參加,但參加者多為易服人士,似嘉年華多啲。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   45.26%

開心
  • 簽到天數: 1 天

寰宇希望千個聖誕老人慈善跑

這個也很騎呢但卻很有意義,跑手要打扮成聖誕老人賽跑