香港長跑網  - 長跑長友

前輩們, adidas, mizuno, asics tiger 跑鞋, 三者誰比較好?!

升級   62.11%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

小弟玩10km, 55kg
    對跑鞋冇咩研究...
    著過adidas 同 mizuno 系列跑鞋跑步
    覺得兩者冇咩分別...

想問問 adidas, mizuno, asics tiger 三者誰比較好?!
    介紹d 好野比小弟丫~ thx

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70%

該用戶從未簽到

mizuno

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

梗係Asics Tiger 最好啦! Asics嘅價錢仲好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑 於 2008-11-22 18:20 發表
    小弟玩10km, 55kg
    對跑鞋冇咩研究...
    著過adidas 同 mizuno 系列跑鞋跑步
    覺得兩者冇咩分別...

想問問 adidas, mizuno, asics tiger 三者誰比較好?!
    介紹d 好野比小弟丫~ thx

中肯少少咁講....睇下師兄係跑咩啦

一般黎講
    如果跑全馬、半馬,asics超正,特別日本版
    如果跑15以下既,mizuno會好d
    而adidas好蝦人著......要睇款.......adizero既pro、LT、RC.....10K都可以既

升級   62.11%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

真係好想買返對 asics 日版...真係好正...
    不過冇$...
    最後買左對 mizuno idaten 3

升級   68.42%

該用戶從未簽到

唔緊要啦.等日後跑步開始達到自己目標既時候先再買未遲.

升級   0%

該用戶從未簽到

我第一對就係 mizuno 既 idaten..
    而家呢對係 MIC 既 tarther..
    家中仲有對 MIC 既 TARTHER 同埋 日版 skysensor 未開....

skysensor 仲係一試就中毒..唔買唔得...

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

唔緊啦,切勿以貴鞋同進步掛鉤,著住對白飯魚都跑嬴人,個個都要除咗對 skysensor 跟你學野。

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2008-11-29 21:53 發表
    唔緊啦,切勿以貴鞋同進步掛鉤,著住對白飯魚都跑嬴人,個個都要除咗對 skysensor 跟你學野。
    right i like MIZUNO wave rider

升級   10%

該用戶從未簽到

tiger是ASICS的复古系列吧?

不是跑步穿的

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

原帖由 NEOB 於 2009-3-21 16:20 發表
    tiger是ASICS的复古系列吧?

不是跑步穿的

Tiger not = asics...

升級   41.58%

該用戶從未簽到

我就鐘意Mizuno多d
    價錢中肯同質數唔差

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Of course Asics ~ the most popular running shoes in North America!  I have been wearing it for more than 20 years!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-21 09:36 發表

Tiger not = asics...

Tiger merged with two other companies in 1977 and changed its name to Asics.  Some die hard fans still called it Asics Tiger

升級   29.67%

該用戶從未簽到

Mizuno 日本版的話質素也很高的啊~
    說穿了就是 Made In China 總會差一點點的,
    可能是心理作用啦,或者個人偏見

10k 的話 三款牌子都有不錯&不少的選擇,
    至於怎樣的款式,也得研究 ching 的成績而定。
    如步速還是太慢,找比較厚身緩震較好的吧,反之逆言。

有時候選跑鞋真的因腳而異,自己感覺好就對了~
    當然,有能力的話始終推薦 Asics 啦,質素有一定保證。

小弟一向穿 Mizuno 的,但偶爾會與 Adidas 的 pro 系列替換。
    誠言,感覺也差不多

升級   47.89%

該用戶從未簽到

各有各好

個人偏向Mizuno

升級   54.74%

該用戶從未簽到

練習我會用Mizuno Wave Rider,避震

升級   54.74%

該用戶從未簽到

練習我會用Mizuno Wave Rider,避震好及超耐用!缺點係重!不過我當佢()係另一種磨練。
    ASICS係聽講係好過Mizuno(同類型比較),但價錢係幾隻牌子最貴,for唔同用家。
    adidas香港好少練習鞋,除非你用addizero練習就另計,不過佢既落場鞋就幾平,同nike bowerman一樣經常四佰幾買到質素又幾好。
    利益申報本人練習用wave rider為主,比賽就必然bowerman

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 superimac 於 2009-5-1 13:58 發表
    如步速還是太慢,找比較厚身緩震較好的吧

我比較重
    想找厚身緩震較好的鞋
    ching 有乜好推介???

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-4 14:50 發表
    練習我會用Mizuno Wave Rider,避震好及超耐用!缺點係重!不過我當佢(重)係另一種磨練。
    ASICS係聽講係好過Mizuno(同類型比較),但價錢係幾隻牌子最貴,for唔同用家。
    adidas香港好少練習鞋,除非你用addizero練習 ...

Mizuno Wave Rider 係 11 定 12 呀?
    我乜都唔識
    想買對保護性強既鞋
    因為體重怕整傷對腳...............