香港長跑網  - 長跑長友

某些比賽咁受歡迎 , 其實係咩原因

升級   24%

該用戶從未簽到

我所以下 A 記 10K , 美記半馬 , 可樂跑都好受歡迎 , 開報一陣就爆滿 , 其實除左有件靚衫 , 仲有咩吸引 ? thanks

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

shogikin 發表於 2014-11-4 12:00
    我想是越來越多人參加比賽
    所有比賽都咁受歡迎
    只是好快爆與無咁快爆的分別

你見到係特步, 你就會卻步, 你見到nike, 你就會like, 見到美津, 就津津樂道, 見到老虎, 更加如狼似虎.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我想是越來越多人參加比賽
    所有比賽都咁受歡迎
    只是好快爆與無咁快爆的分別
    比賽越來越多比賽,一個週末接近10個比賽
    我想就快星期五晚都有比賽搞

反而件衫就無嘜影響
    個個比賽都送衫,好快多衫多到穿不了
    而且最大型的港馬件衫一向都不太受歡迎

Kin in Running

升級   27.8%

該用戶從未簽到

makiofai 發表於 2014-11-4 17:35
    你見到係特步, 你就會卻步, 你見到nike, 你就會like, 見到美津, 就津津樂道, 見到老虎, 更加如狼似虎. ...

見到Under Armour,會做甚麼?

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

bladerunner 發表於 2014-11-4 17:40
    見到Under Armour,會做甚麼?

見到under amour, 唔會疲勞.

利申:本人係under armour compression series 支持者, 家人持有UA股票

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

升級   24%

該用戶從未簽到

HoHinHenryChan 發表於 2014-11-5 16:12
    其中一個原因係賽事認證.
    A記10K得到田總認證, 美記半馬都得到田總認證, 可以從呢D比賽申請香港排名.

業餘跑手要田總認證有咩用 ? thanks

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

升級   6.45%

該用戶從未簽到

某些比賽要受歡迎, 個人認為有幾個因素:
    1. 賽道有利做時間
    2. 舉辦日期 (秋冬季有利做時間)
    3. 贊助商名氣高或有明星參與
    4. 宣傳有力(有D比賽唔上呢個網都唔知道有....)
    5. 過去服務水平紀錄(連派水都派到亂哂龍下次唔再黎...)