香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

北區運動場拍跳兼想識下跑友

升級   77.37%

該用戶從未簽到

小弟嚮北區運動場操多,眼前果度每日無論日頭定夜晚都好多人操,我諗長跑網的跑友都一定有唔少嚮其中.......

大家有冇興趣交流下或者想搵人拍跳(如果唔嫌我慢的話 )

小弟只係剛開始玩長跑,好多o野都唔識希望各路師兄師姐可以指教下.

大家可以約個時間一齊去操下~

小弟通常出沒時間:
星期二,三,四晚8:00-10:00
星期六下午

+1 0
上一篇︰練習和比賽時,分別要穿著厚襪還是薄襪??下一篇︰Christmas song

升級   0%

該用戶從未簽到

我都想開呢個topic好耐~

我黎緊的操練時間表:

星期一:跑步(夜)
星期二:游水(夜)
星期三:跑步(日)
星期四:游水(日)
星期五:跑步(夜)
星期六:跑步(日)
星期日:游水(日) / 休息

唔知其它ching的操練時間表怎樣?
希望大家可以就到時間,一星期出黎起碼操番一課

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-11-23 21:39 發表

我黎緊的操練時間表:

唔知其 ...

咁凍仲游水?
師兄d時間好似唔係好夾我......

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Alvin hing,

我在北區運動場多數係 一、三、五
5:00pm - 6:30pm
揾日星期六跑下山啦!

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-11-25 11:49 發表
Alvin hing,

揾日星期六跑下山啦!

師兄係呢d快腳......我驚你跑返落山我都仲未跑到上來~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-11-23 21:39 發表

我黎緊的操練時間表:

唔知其 ...

ching 玩開 2, 3 項架?
你又好啦咁多時間操 , 放左工, 搞掂屋企 2 隻 monkeys.
己經成 9 点幾 , 娜娜林落去跑 6-8 km 返屋企又要沖涼 , 又要晾衫
星期日 , 諗住跑長 d + 多課 , 仲要俾老虎炸我型唔放多 d 時間响屋企
一見 ching.1-7 操到無停手 , 真係好善慕

ching.玩開 2, 3 項 架?
你又好啦 , 咁多時間操 , 我搞掂屋企 2 隻 monkeys..己經
刀 9 点幾 , 先得跑番 6-8 km.又要返屋企

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-11-25 10:54 發表

咁凍仲游水?
師兄d時間好似唔係好夾我......

其實而家都唔算太凍,年初最凍果幾日我都有游...

游水對練氣量好有幫助,同埋療腿傷都有好處

我諗星期六下午都可以夾到你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-11-25 11:49 發表
Alvin hing,

揾日星期六跑下山啦!

原來C兄係常客,跟你碰過面都未定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-11-27 13:16 發表

ching 玩開 2, 3 項架?
你又好啦咁多時間操 , 放左工, 搞掂屋企 2 隻 monkeys.
己經成 9 点幾 , 娜娜林落去跑 6-8 km 返屋企又要沖涼 , 又要晾衫
星期日 , 諗住跑長 d + 多課 , 仲要俾老虎炸我型唔放多 ...

遲下游水游快d都唔排除會玩架~

小弟仲未婚,所以大部份時間都係屬於自己的
不過你每晚都抽到時間出黎跑下都算難得

C兄加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-11-27 22:17 發表

遲下游水游快d都唔排除會玩架~

小弟仲未婚,所以大部份時間都係屬於自己的
不過你每晚都抽到時間出黎跑下都算難得

C兄加油呀!

下年 Osim 2009 triathlon 半奥 / 全奥賽程 (等於 Standard Marathon) 預埋你.
其實 ching. 可以玩住 水陸 2 項先 ..
Revolution-asia and 鉄人總會每年 5-10 月都有 series 玩
ching.平時操開水 , 應該不成問題 , bike 可以租車操住先。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-2 13:24 發表

下年 Osim 2009 triathlon 半奥 / 全奥賽程 (等於 Standard Marathon) 預埋你.
其實 ching. 可以玩住 水陸 2 項先 ..
Revolution-asia and 鉄人總會每年 5-10 月都有 series 玩
ching.平時 ...

lond兄太睇得起我啦...
你本身有玩開2,3項架?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-4 23:15 發表

lond兄太睇得起我啦...
你本身有玩開2,3項架?

係呀 ! 玩左 2 年到咋 ! 不過做綠葉多
前幾年一向有玩開 10km, 後來跟個 friend 玩左
次水陸 2 項 ( 500m swim, 5km run), 覺得好得意,
跟住愛上左呢項運動, 因為你除左同時間斗之外,
仲要同你同一組對手斗, 好有挑戰性。

但响香港玩既人真係唔係咁多 , 可能受場地問題,
游水已经考起好多 ( 不過可能大家都比電視誤導 ,
以為一定要游自由式 , 其實如果係游蛙式 , 响分齡組
也可以)。
如果 ching.想試試玩 , 首先可以参加年中 d 水陸分齡賽 ,攞 d open waters swim 经驗 ,
事關响海度游同游泳望住池底線好唔同。
到每年 11 月左右既 Osim ITU triathlon 3 項分齡賽 ( 可以参加 sprint 半奥運賽程
Swim 750m, bike 20km, run 5km).
不過對于我地北區居民真係好惨 , 好多時比賽都係南區進行,
每次可能都要响新發街坐紅色小巴先趕得切 (火車開 6 点)。
今年所有比賽已经完結, 預算 4 月先開操 , 希望 2009 3 項
可以响 3:00 內完成奥運賽程
不過我最大問題係無乜時間抽到出呢練習, 可能玩埋 09 年
都可能跑番步算啦 , 點都要俾 d 時間陪下屋企

多謝 ching 聽我吐吐苦水。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-7 22:21 發表

係呀 ! 玩左 2 年到咋 ! 不過做綠葉多
前幾年一向有玩開 10km, 後來跟個 friend 玩左
次水陸 2 項 ( 500m swim, 5km run), 覺得好得意,
跟住愛上左呢項運動, 因為你除左同時間斗之外,
仲要同你同一組對手 ...

多謝lond兄的寶貴經驗~

我都有d興趣玩下~

其實我來都無諗過自己可以玩三項,因為本身游水唔係自己強項,不過近呢一、兩年踢波同埋跑步腳傷嚴重左,所以游水多左....漸漸地游水比以前好氣左.....而家游水1小時05分可以游到兩公里(蛙式),雖然唔係快,不過我估都可以應付到三項賽游水果part?

但踩單車我就真係好耐無掂了........我十幾歲果陣就成日踩,以前由上水踩去沙田官立中學番夜學用一小時,回家果程用五十六、七分鐘
上水>鹿頸>新娘漂>大尾督>大埔>上水,每次用兩小時
我踩單車唔知算唔算快,不過要練既話應該都可以練得番

Osim ITU triathlon係咪全香港最重要的賽事呢? 如果係全奧既話,各項途程又是多少呢?

你之前操單車係咪又去新娘潭練呢? 你開操可以叫埋我喎~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 01:00 發表

多謝lond兄的寶貴經驗~

我都有d興趣玩下~

其實我來都無諗過自己可以玩三項,因為本身游水唔係自己強項,不過近呢一、兩年踢波同埋跑步腳傷嚴重左,所以游水多左....漸漸地游水比以前好氣左.... ...

其實 ching.己经具備左 3 項最重要 2 項 ,
1 )你用 breast stoke 己經可以用 1 分半鍾游 100 米, 如果响海度可能只須 1 分 20 秒左右 ,
    因為有浮力, 所以比泳池會快少少 , 但响海上好容易游唔到直線 (但對于蛙式應該不成問題 )
2) 由上水去沙官大約 31-35km....ching..車速有成 30km/hr, 己经好厲害, 响分齡組 keep 住
    呢個速度己经係頭 10 內 (假設 ching 為 30-34 組別)
3) 跑步對于 ching 應該不成問題

奥運賽程為 Swim 1.5km, bike 40km, run 10km.
ching 個底打得好 , 又有耐力 , 你應該可以响 3 小時內完成
你講嗰段 新娘潭到鹿頸 , 我好少去啦 , 話曬一家支拄,
未有細路 o個時 , 無乜顧慮 , 而家首要任務 , 安全回家。

我知道 4 月度總會有 d 初班 及中班開 , ching 可以参加吸收下
基本訓練 , 而家可以報住名先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 11:43 發表

其實 ching.己经具備左 3 項最重要 2 項 ,
1 )你用 breast stoke 己經可以用 1 分半鍾游 100 米, 如果响海度可能只須 1 分 20 秒左右 ,
    因為有浮力, 所以比泳池會快少少 , 但响海上好 ...

如果晌全奧賽事游蛙式的話會唔會蝕底d呢?游自由式快好多喎...

新娘潭果邊又真係幾多意外發生既.....我以前細個又真係唔識死,而家去果度練既話都係會有戒心的,但係果度確實係練跑、練單車的好地方。 我估三項賽最危險都係單車個part...

loud兄今年幾大? 我今年三十勒,出年三十一.....唔知玩三項進步的空間大唔大呢?

唔知總會辦的課程有無近北區上課呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 14:02 發表

如果晌全奧賽事游蛙式的話會唔會蝕底d呢?游自由式快好多喎...

新娘潭果邊又真係幾多意外發生既.....我以前細個又真係唔識死,而家去果度練既話都係會有戒心的,但係果度確實係練跑、練單車的好地方。 我估三 ...

"希望版主見諒 , 用跑步網去講另一樣運動 "
蛙式既好處就係唔會游斜 , 比自由式慢一節到啦 (不過我都見過有其它組別 ,
蛙式可以跟得住自由式) , 但你知啦蛙式好容易踢到其它人, 所以都自覺响最後
先出發。

可以去 look, look ... http://www.triathlon.com.hk/index.do
一年好似開 3-4 次 ,  我o個次游水响沙田 HKJC 泳池 , 大埔練陸上 2 項 , 近啦對於北區呢講。
30 梗係仲有好多進步空間  , 我 41 啦(不過我仲 fit 過 25 歲o個時既我  )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 14:36 發表

"希望版主見諒 , 用跑步網去講另一樣運動 "
蛙式既好處就係唔會游斜 , 比自由式慢一節到啦 (不過我都見過有其它組別 ,
蛙式可以跟得住自由式) , 但你知啦蛙式好容易踢到其它人, 所以都自覺 ...

Sorry 樓主&版主~

上課地點都算近,好彩唔洗出到南區...

多謝loud的鼓勵....等我今晚再深入睇下總會個網頁先

升級   77.37%

該用戶從未簽到

上水馬王及loudspeaker兩位師兄真係超勁,小弟乜都唔識真係要向兩位學習下~

升級   95.79%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

可以去 look, look ... http://www.triathlon.com.hk/index.do
一年好似開 3-4 次 ,  我o個次游水响沙田 HKJC 泳池 , 大埔練陸上 2 項 , 近啦對於北區呢講。
30 梗係仲有好多進步空間  , 我 41 啦(不過我仲 fit 過 25 歲o個時既我  )

我到嚟講幾句!

我都有玩開HKTriA嘅初、中班, 呢期中班12/08都有玩,

家住沙田區, 常在河畔練跑,
日後有幸相遇, 大家say Hi!

升級   62.63%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 14:02 發表

如果晌全奧賽事游蛙式的話會唔會蝕底d呢?游自由式快好多喎.

新娘潭果邊又真係幾多意外發生既.....我以前細個又真係唔識死,而家去果度練既話都係會有戒心的,但係果度確實係練跑、練單車的好地方。 我估三 ...

CHING都幾弗下