香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

剛係一月底跑完渣打,三月跑Barcelona, 期間無進行過什麼特訓,哩數都係一星期50-60公里。這個訓練哩數,我跑步這些年黎,都無乜加減過。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

即係這六個月黎,我的體能假設係相約。所以,我黎Barcelona以前,並沒有什麼期望,祇是以馬拉松為旅遊項目。想黎西葡玩,順便跑馬的心態。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

所以,我特別有興趣想知道,我跑快左咁多是否因為我體能好左,還是因為西班牙的原因?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴日就去踩單車,有上勁坡,有平路沖剌,踩左兩個多小時。數據顯示,我體能上我都係我,即係同我慣常踩開這段路的數據,分別不大。

陰公。即係話,我體能並沒有好左,所以能夠跑快左。原因祇有一個,就係Barcelona Marathon條路線和天氣,係我可以Boston Qualify的兩個主因。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

雖然,以上我所造的感覺分析,並不科學。但己顯示出一個全馬比賽地方的空氣,實在有決定性。

天氣和賽道的因素,原來可以咁大,有些令我驚奇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

不久前睇完"三個阿伯去旅行",就想黎玩。係網度撞下撞下烏sir sir睇到有Barcelona Marathon, 無乜深究過,係長跑網問人有無報,當睇答案當然係"無"。

都吳理得咁多,旅遊為主,跑馬祇是食得吳好浪費的心態。點知,一野就搏到Boston Qualify。一個追逐左多年的目標,係無喇喇的情況下達到。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

倒翻轉頭唸,即係我近年的體能己達波士頓的要求,祇是沒有適合的賽道和天氣,可以給我發揮出黎。自己重以為,體能還未達標。

升級   94.21%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我今年都有跑呢個比賽,無論天氣同賽道都比香港好。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   42.2%

該用戶從未簽到

恭喜Bromptom師兄 PB 及 Boston qualified. 也羡慕你旅程多姿多采呢!
    我以前聞說巴塞奧運馬拉松讓世界各地驚覺巴塞隆拿美麗風光, 於是其他國家也開始重視馬拉松推介國家形象或旅遊, 但就從無想過會跑巴塞. 後來看了三個小生(阿伯)去旅行, 覺得好正, 就心思思想去玩,但諸事拖延很遲才落實出發, 巴塞真是旅遊及跑步好地方, 可惜今次逗留時間太短, 好些景點也沒去也遇不上巴塞球賽(雖不是球迷但也很想成為魯營座上客歡呼)... 至於跑步, 雖然成績失禮, 但, 能跑(行)已是大開心, 而吃喝玩樂也正如師兄所言常有驚喜... 希望有機會再來吧.

Like: 5.0