香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我覺得西葡好玩過澳洲黃金海岸。我寧願去來這裡跑馬,好過去澳洲跑黃金海岸,除非要做時間,就另計。黃金海岸,祇是沿著個海灘,跑直線來回,有點單調。而且黃金海岸的旅遊點不多,除非加程飛機去Cairns。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

加上澳洲食住消費貴,境點距離遠,交通時間頗長。例如,由黃金海岸渣車上Cairns玩, 要三天車程,每天要渣十小時車。如渣車落Sydney, 亦要12小時。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

YY524兄, 可以Barcelona入,馬德里走。如果Lufthansa, 機票是一樣錢。我會13/3下午去鑼BiB, 踩住架Brompton仔,見到就打個招呼。

Barcelona吳凍,可短衫短褲出賽。天氣好,溫度適中,可考慮吳洗帶出賽雨衣

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Barcelona有銀聯,可落機兌歐羅或ATM鑼錢。機場有電話咭賣,$10 Euro, 己有800mb用。如要電話咭必要係機場買,去到市便難買到

升級   7.9%

該用戶從未簽到

要帶跑步太陽鏡和帽,防曬,紫外線好勁。

升級   42.2%

該用戶從未簽到

謝謝你的資訊! 真係好期待! 很遲才決定報名, 剛找Agent訂酒店機票最平EK, $6700. 唔識找民宿, 也無時問研究行程到時至算. 希望到時見啦. 我也會13號去expo.

升級   7.9%

該用戶從未簽到

好。希望到時見到打個招呼。

我今日己到Granada, 睇皇宮花園。黃昏係跑步徑練跑,跑到8:00pm, 天全黑,有路燈,人影都吳多隻。但吳覺治安有乜問題。跑完就步行回民宿。

係皇宮境點區,就見到有兩個人為了爭客,打交。除此,吳見有乜抓手或搶野或扮好心偷野。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天去Granada隔離的Sierra Nevada National Park,去行雪山的山路,希望有靚境影相。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

天氣非常干燥,要帶Lip Palm, 吳係個咀會干裂。日飲兩/三支水,都好似吳夠。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

練了四天跑,原來空氣清新有助提升自信心。今次跑Barcelona Marathon, 係我第一次,安排遊玩+練跑先,尾二個日才比賽,然後飛返香港。

以往是一飛到,就比賽,然後才安排遊玩。所以,未試過係外地練跑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係西班牙跑左四日,越跑越順,個身體想必己開始適應,干燥,溫度低和空氣含氧量高的環境。心跳比起係香港練習時,還要低。吳覺個心跳overwork。心跳一般可保持係84%或以下,谷到行跑speedwork, 心跳都係92-94%

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係香港練跑,濕度高,污染高,個心要做多好多野。兩種環境對比之下,體能表現高下立見。但奈何,身為香港人,祇有極少時間有機會去外國練跑。面對污染的環境,無奈都要接受。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今次有PB的環境和體能,現在未知的,就要睇睇比賽的環境係點。如人多,路窄,或起步次序的安排等等。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

多謝師兄介紹……希望2016/將來,走到呢隻……

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Barcelona這隻馬,香港人無乜人會留意,可能歐洲馬有大把選擇。排隊都未輪到Barcelona馬拉松。就算係歐洲人,都未必會留意這隻馬。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我報Barcelona馬拉松,初時本著休閒散心跑,遊玩為主,跑馬為玩。但黎左一星期,操跑之後,覺得這裡好適合跑步運動,而且西班牙有濃烈做運動的氣氛。就轉心態跑PB。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果好似YY黎九天,$6800機票+$400 x 8日住宿(民宿或平價酒店, 一般飲食)一萬就得,好化算。如加上基本交通費,一般消費,可加上$2000預算。

咁,萬二,三,就可黎跑馬和玩八天,吳計飛機上一日。

升級   42.2%

該用戶從未簽到

其實去年已想跑, 但腳傷物理治療好耐搞唔惦, 現在心態是跑得一隻就一隻, 今年不跑不知何時有機會了, 所以最後都去馬.  看完你的帖文已心思思要黎多次西班牙! 順帶一提我不是兄是姐, 慢中之慢. 你黎到周圍玩+練跑+踩單車, so cool! 我呢d, 好趕好趕, 跑完就快速遊覽返港了.

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日去左Sierra Nevada National Park行左三小時山。風景雖不至靚絕,但漫山是淺粉紅色的杏仁樹,夾起遠處的大雪山,謀殺了不少SD Card memory

升級   7.9%

該用戶從未簽到

下午,就上左去2500米高的Sierra Nevada雪山頂。d雪好多,不少遊人滑雪。最好玩,就係踩住架Brompton仔由2500米高的雪山頂,沖斜路落山坡。正!。一個又一個灣咁轉,好好玩。