香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎到Grenada, 玩行山和雪山,明天才上山睇皇宮,以免同人迫。Grenada幾好玩,有得玩,又有歷史睇,值得黎。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我住係Grenada的民宿,單車徑和跑步徑,好似蛛蛛網咁,係民宿一腳踏出去,就係跑步徑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

哦。YY師姐,腳傷就麻煩。我都係本著,趁重有心有力,就跑多一點。因吳知還有幾多青春,所以有機會就食左先。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我每次出外跑馬,總是玩多元化。行山+踩車+享受駕駛樂趣+歷史遊+跑馬+攝影。一味多食,吳會剩跑馬,或是剩旅遊。我鐘意四圍,但又吳鐘意plan行程。去到邊,才睇下有乜野玩。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

好似今次上Sierra Nevada National Park, 無預先安排,亦事前吳知有雪睇。黎到Granada, 才睇當地旅遊資料,才知原來有大把山行,又可以上雪山。

我唸,如果參加跑馬團或旅行團,吳會帶上雪山或行山掛?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天睇埋Granada的阿拉伯皇宮,下午就渣車去Seville。去到又睇下有乜好玩?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日整個上午,去Granada的睇Al Alhambra富有阿拉伯特色的皇宮花園,好靚,好正。不能筆墨所能形容,就算睇相或video,都不能全感受。真係要親身黎,自己用眼睇,才可以感受。

黎歐洲咁多次,睇過無數皇宮,我覺得都比不上Al Alhambra。(個人感受,不喜勿插)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

內部的雕塑,精細度令人感動。整個內部牆壁,每一吋都係用人手雕成。我睇到0曬咀,無言。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎西班牙,這個境點,必看!吳睇實在是太遺憾。這個境點,驚喜度爆錶。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎到Seville, 今日全日單車,25度,熱爆鏡。全個市都係古跡。係民宿二公里半徑內,己可看到七,八成。全市跑步,單車徑四通八達,吳踩對佢吳住。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天去濕地公園,national park, 踩單車影下相。休閒一天。

今晚黃昏,跑步練習。Seville的跑步徑,同其他我跑過的西班牙城市一樣,係細沙石地,好好

升級   7.9%

該用戶從未簽到

細沙石地,減左沖激力,好舒服。跑步徑上上落落,好好跑,環繞古跡,有feel。黎西班牙練跑,就算剛入黑,都全是跑步/單車人,吳覺有乜治安問題。可能治安問題祇限個別境點。

相對係美國/澳洲,入黑,我就吳敢外出。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎西班牙之前,比傳媒/朋友說到治安問題,嚇到死左咁濟。摸住石頭過河,睇下睇下,熱鬧境點又去左幾個,又吳覺有乜問題。可能,Madrid和Barcelona的境點會比較上品流複習掛?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係Seville, 民宿處於市中心位置,是service apartment, 一房一廳,四張床約五百呎實用面積。家電全齊,新裝修,不過無車位。我要泊架車係公眾停車場,$90 HKD泊24小時。

民宿$130 HKD每人每晚。西班牙比較有質素的民宿,大約都係咁價錢。我係Barcelona落機,頭一晚住農村酒莊,$90 HKD一晚。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黃昏係Seville市中心,沿著大河邊練跑。25度高溫之下,比較辛苦。今晚買左票去看Flemingo dance, $270 HKD, 包一杯酒精飲品。如果包食埋晚餐,就$450-540 HKD, 一個人。

睇Flemingo的餐廳離民宿不遠,踩單車過去,應是十分八分鐘就到。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天一早,渣車去玩濕地公園,同埋出名買蜜糖的Sierra de Aracena。我係香港的超市睇過Aracena出口的蜜糖,差吳成千蚊一瓶(吳知有無記錯?總之好貴,貴過紐西蘭出個隻)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴晚睇完Flemingo, 好睇。我係門外漢,雖然吳懂得觀賞,但覺得好正。熱鬧,力度十足。男的帥,女的多姿。男女互動效果,好好睇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西班牙經濟吳好,歐洲客又無錢。全場得一個Korean團,兩枱大陸散客,加兩個法國夫婦,和我們四人。1/4滿都吳夠。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我地睇早場,19:00-20:30, 總共個半鐘。無悶場。$270去觀賞西班牙國技,值得。我地上星期到Valencia時,去到華倫西亞隊的主球場,本想買票睇西班牙的國技(足球賽), 但3月1日才開鑼,無得睇。

睇下,下星期到Madrid或Barcelona, 睇下買吳買到票睇足球?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西班牙有三大國技,Flemingo, 鬥牛和足球。鬥牛己無得睇,因問過祇有四月至七月才有得睇。

足球,要問問民宿的戶主,可否代買或網上買票?