香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日玩完濕地公園和Sierra De Aracena之後,便渣車入葡萄牙,Lisboa。己預定左民宿,每人每日$130 港紙,有泊車位,兩房,兩廳。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

歐洲經濟吳好,西班牙,葡萄牙就更差。歐羅,就越買越平。越黎越抵玩。境區,吳洗影人頭,吳洗同人爭,又吳洗排隊。淡季加上經濟不景,去旅遊,至好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

港元衰左10年+, 總算等到近年強勢。外遊兌換,好好洗。相對韓日台,歐遊平得重多。我記好耐我初出黎做野時,去歐洲玩,係好貴。公司有同事去歐洲玩,羨慕都黎吳切。

近年,歐遊己平過返大陸玩。這兩年,跑左幾個歐馬,越跑越平。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西葡,民宿約$130-150 港幣一晚,不是特別平,同年前去德國,法國等,差吳多。加上百多元一天食,約三百蚊食住一日。返大陸都吳得

升級   7.9%

該用戶從未簽到

晨咁早就出車去玩濕地公園,原來係古羅馬時期係Seville的港口,因河口不斷有堆積,而家就變左濕地。Seville由一個港口城市,變左為內陸城市

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係濕地公園內踩完單車,己經過了正午,祇好放棄不遊Sierra De Aracena, 改直線渣車去Lisboa

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴晚到左Lisbon, 食左餐地道葡國菜。Main course都係$54 - $81 HKD。我地四人,有魚,有沙律,有豬,有雞,有紅酒,甜品,成枱都係野,埋單$450 HKD 四人。每人$110。抵過係澳門食。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

基本上,入到餐廳,可任叫。食到你飽,都係翠華價錢,葡國正宗菜式。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我地會係Lisbon住三晚。這三天係跑步休息,係民宿做下基本體能,伸展等,吳會跑。係西班牙跑左七日,夠晒皮,祇要keep住個體能,等比賽。

黎左咁耐西班牙,日日都有踩單車。今日單車係Lisbon市內遊。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Lisbon的民宿係半山,單車落就爽,玩完返民宿就要推車上。陰公。團友話第二時book民宿,要睇埋個contour, 睇下係吳係要上斜路?

泊車就好方便,係屋前。慳返泊車錢或隨街泊

升級   7.9%

該用戶從未簽到

團友正忙於係網上睇下有無足球票買,我地想去Madrid睇足球。根據網上資料,最平位置要$450 HKD一張。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

希望買到票睇,黎到西班牙,好似無睇過波,始終有點遺憾。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我地租左架5(7)人車,共23日。約$8000 港紙。行2000cc 柴油 VW TOURAGE TDI。好慳油,約$0.55港幣一公里。抵渣到雲。這裡柴油約$10 港幣一公升,汽油就$11港幣一公升。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

載住四個成人,四部單車加行李,都咁慳油。我地上次去荷蘭/瑞士/法國,租左架Volve S80 Touring 電油,要$1.3 港幣一公里。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西葡d公路,好好渣。Tollway約$0.9 港幣一公里。Freeway, 二級公路,都容許跑到90-120公里時速。比起法國,瑞士好。法國二級公路,都係最高90公里時速。瑞士至衰,50-70公里時速。渣到火都黎埋。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西葡公路網簡單,路標清楚,路面吳夠德國咁靚,但比一般好。我地用離線導航,都好準。出錯路口,都有返回位,道路設計頗人性化。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

德國租車自駕遊最易,而且一般價錢己有靚車租,如Benz, 寶馬或AUDI,大小跑都有。西葡租車,就祇有一般的平價實用車。所以,如果想玩渣車,可考慮跑番個Berlin或Frankfurt馬拉松,租架dream car去玩。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係德國渣車,基本上吳洗睇速度,你想渣幾快就幾快。一般高速己可渣200公里+的時速。無人會抄你牌。如果係西葡/法國/瑞等吳好,要依足指示的速度。吳係罰款會貴過全程旅遊的費用。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日踩左整日單車,葡萄牙係bicycle unfriendly。祇得沿岸的一條單車徑,市內全無單車徑,要同汽車爭路行,馬路又窄,非常危險,汽車又吳讓單車。氣頂。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

吳似西班牙,簡直係單車天堂,全市單車徑,汽車又讓單車。葡萄牙係市內踩單車,簡直係找死!而且多上落坡,坡度又太,街又窄,好辛苦又危險。今日執番條命仔,算好釆