香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

陳嘉桓Rose 備戰十公里比賽

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

太陽報 2014-11-11

城中鏡:陳嘉桓備戰馬拉松10K賽        

除咗跟隨師傅冼國林學武學之外,擁有運動底子嘅藝人Rose陳嘉桓將於明年一月首次參加馬拉松十公里比賽,最近開始接受唔同嘅體能訓練來應戰,仲話好有信心喺一小時內跑完10K,佢話:「我本身都有跑步嘅習慣,不過喺上呢啲訓練堂之後,先發現自己之前連熱身拉筋都做錯晒,難怪跑極都咁慢同跑到腳痛。」佢又透露自己好鍾情一個運動品牌,又話跑步嘅服飾裝備絕唔可以馬虎,皆因會直接影響表現,佢又話:「一定要揀專門做運動嘅背心同風褸,因為啲褸真係會幫你計埋風速o架!」

身材fit爆嘅Rose仲好雀躍咁話訓練令佢有意外收穫,真係一舉兩得,佢話:「其實自己一直都想練人魚線或者馬甲線,依家反而喺訓練入面畀我練到,下年可以Show吓啦!」另外,單身嘅佢揚言唔急於拍拖:「緣分恨唔得咁多,擇偶條件就係笑容好好會吸引到我,因為我個人好樂天同鍾意笑,應該陽光男孩會啱我多啲。」

+1 0
    上一篇︰adidas 疾跑三級制下一篇︰垂直跑小貼士

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

頭條日報 2014-11-14

陳嘉桓學跑步有意外收穫 高咗上圍大咗        

22歲的陳嘉桓(Rose)為挑戰自己,明年首次參加馬拉松的10公里(10K)賽事,最近Rose接受一個running training course,由跑步前熱身開始學起,然後接受初、中及高級訓練課程,當練到高難度動作真係搞到Rose透晒大氣。幸而多做運動獲意外收穫,她自爆:「因為郁動到全身肌肉,唔單只高咗,仲擴埋胸,家胸圍有34吋,要着中碼運動Tube Top先得喇!」 採訪:方騫平攝影:李權威

場地:Leap@九龍灣宏遠街1號低層地下服裝:Adidas x running topicRose

除忙於宣傳新片《販賣‧愛》外,更努力做運動,希望練出馬甲線同時練好正確的跑步姿勢。「雖然我有做開空中瑜伽運動,又有功夫底子,不過跑步同打功夫好唔同,running training係要針對增強每一組嘅肌肉同埋增加心肺力量,當練到高級班,如側腹動作訓練,主力鍛練下肢力量時都咪話唔辛苦。如果練出馬甲線就仲正,咁就可以乘機着吓露腰衫喇!(衣着更加性感?)平日出席電影活動都會適當地性感,都係睇場合去性感啦,哈哈,因為多做運動成日拉筋,搞到家陣再度發育呀,家我嘅身高已經去到1米76,圈中拍住高妹梁詠琪,身邊嘅朋友取笑我係巨人,所以影自拍相唔使用Apps拉長對腳可以原圖Post相。除咗身高,上圍都擴大至34C,要着中碼運動Tube Top。」

冇睇TVB劇

對於馬德鐘主演的TVB劇《飛虎2》逢周日晚出街,Rose直言冇捧場,亦唔會去睇:「啱啱先喺韓國拍完嘢返嚟,完全無時間追劇(但個劇播到明年一月喎?)咁有時間先睇啦,但我好少留喺屋企食飯睇電視,而且我冇乜留意佢嘅嘢!」