香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

GPS: Suunto Ambit3 Sport vs iPhone Nike+ Running App

升級   94.33%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

我係一個跑步新手, 喜歡跑步但並不專業, 最初用 Nike Sportband, 後來壞了便用 Nike 個 iPhone GPS Running App, 純粹看看自己的紀錄, 同作為一個小小嘅 motivation

最近睇咗好多 GPS 錶, 卒之受唔住誘惑, 一時衝動買咗 Suunto Ambit3 Sport, 咁當然買咗就用啦, 今朝第一次用, 好奇之下開埋 iPhone 個 Nike Running App, 跑咗 15k...

兩個 GPS 距離相差咁大, Nike Running App 記䤸咗 15.8 KM, 但 Ambit3 Sport 就記錄咗 15.09 KM!

感覺上 Ambit3 Sport 應該準啲, 話哂成隻運動錶, 冇理由會差過一個 App 掛?

+1 0
    上一篇︰有沒有網友收留 MIZUNO WAVE RIDER17下一篇︰賽後投票=2014.11.22 飛達秋夜長跑

升級   94.33%

擦汗

推薦
    didierlee 發表於 2015-5-26 17:15
    Suunto表從未有中文介面,Garmin因為台灣品牌先有中文。
    歐元勁跌,Suunto ambit 3 peak 浄表大約2.5K港紙 ...

錯了... Ambit3 最新 firmware 已有中文, 不過只是簡體中文

升級   94.33%

擦汗

推薦
    柔詠 發表於 2014-11-22 20:47
    小弟剛玩ambit 3 peak....發現無auto lap ..睇中文說明書, 好似有d野可以上網download落電腦, 再接駁落隻錶 ...

其實好簡單:

1. 去 www.movescount.com, 當然要 log-in
    2. Click "Gear", 然後到 "Customization", 揀 "Running", click 紅色 button "Edit"
    3. 碌落啲 click 藍色字 "Show advanced settings", 跟住你就見到 "AUTOLAP" 啦
    4. 最後當然要 save 同 sync 一次

如果你用 iPhone 個 movescount app, 道理都一樣, 唔同嘅只係用 bluetooth sync 咁咯, 我用英文介面, 如果你用中文都應該差唔多

Like: 5.0
    Like: 5
    補翻個 Screen Shot  詳情 回覆 發表於 2014-11-23 09:55

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟剛玩ambit 3 peak....發現無auto lap ..睇中文說明書, 好似有d野可以上網download落電腦, 再接駁落隻錶....唔似garmin / polar...錦本身已set 左有這功能....
    (要自己加, 但可以加好多野.....唔知係好/唔好....小弟搞左1小時, 仲未搞到set auto lap)

其實好簡單: 1. 去 www.movescount.com, 當然要 log-in 2. Click "Gear", 然後到 "Customization", 揀 "Running", click 紅色 button "Edit" 3. 碌落啲 click 藍色字 "Show advanced settings", 跟住你就見到 "AUTO  詳情 回覆 發表於 2014-11-22 22:53

升級   94.33%

擦汗

seantam 發表於 2014-11-22 22:53
    其實好簡單:

1. 去 www.movescount.com, 當然要 log-in

補翻個 Screen Shot

登錄/註冊後可看大圖

thx....今晚搞搞佢.....  詳情 回覆 發表於 2014-11-23 11:51

升級   0%

開心

thx....今晚搞搞佢.....

升級   58.95%

該用戶從未簽到

CHING...你覺得呢隻錶如何??值得買嗎?睇片D功能真係好好..但係真係好貴...係CITYCHAIN睇4500未連心跳帶
    邊到買最平丫?

除咗 iPhone Running App 我冇用過其他 GPS 錶, 柔詠師兄用 Peak, 我用 Sport, Sport 當然比 Peak 平, 但都係一隻 Triathlon 錶, 我只係跑步所以用唔哂全部功能 用佢跑咗兩次, 第二次用埋心律帶, 感覺如下: 1. 攞  詳情 回覆 發表於 2014-11-25 10:20
    小弟幫mk一間上楼店,行山用品買(老虎俾$)……平…… 不過太多功能了……有排学/根本用不曬  詳情 回覆 發表於 2014-11-24 22:03

升級   0%

開心

momot 發表於 2014-11-24 20:37
    CHING...你覺得呢隻錶如何??值得買嗎?睇片D功能真係好好..但係真係好貴...係CITYCHAIN睇4500未連心跳帶
    邊 ...

小弟幫mk一間上楼店,行山用品買(老虎俾$)……平……
    不過太多功能了……有排学/根本用不曬

CHING 可唔可以PM我地址同埋買$$$ ...THX  詳情 回覆 發表於 2014-11-25 20:15

升級   2.63%

該用戶從未簽到

CITY CHXXN $4100, 會員有9折啦
    如果唔係就搵CAX 2都有平, 其他的就唔知了, 畢竟鋪頭感覺穩陣D
    BTW, AMBIT 3真係好好用, 抵買的

升級   94.33%

擦汗

momot 發表於 2014-11-24 20:37
    邊 ...

除咗 iPhone Running App 我冇用過其他 GPS 錶, 柔詠師兄用 Peak, 我用 Sport, Sport 當然比 Peak 平, 但都係一隻 Triathlon 錶, 我只係跑步所以用唔哂全部功能

用佢跑咗兩次, 第二次用埋心律帶, 感覺如下:

1. 攞 GPS signal 超快, 基本上一 search 即收到 (我有先同電腦 sync 一次)
    2. 錶面夠大, 唔帶眼鏡都睇得清楚 (跑到咁上下出汗, 所以唔鍾意戴眼鏡)
    3. 用 iPhone App Movescount 仲可以 bluetooth sync 啲 record 上 website, 唔一定要經電腦 USB sync, 幾方便
    4. 仲可以用佢個 App 經 bluetooth 去 set up 隻錶, 亦好方便
    5. Back light 好光, 我減到 30%
    6. 心率帶比想像中穩陣, 我第二次用埋心律帶跑街跑咗 8km, 冇跣落嚟

未買之前我有考慮 Polar M400 同 Garmin Fenix2, TomTom Runner Cardio, 比較過唔同功能, 價錢同款式, 卒之揀呢隻, 因為個人比較喜歡大錶面同圓形, 同埋 Sport 版比 Fenix2 平啲

如果你問有乜唔好, 我冇用過其他牌子所以比較唔到, 個人覺得:

1. 唔似 TomTom 同 Addidas 有內置光學心率監察功能, 真係要嘅話可以另買 Mio Link, 用 Bluetooth Smart pair
    2. Sport 版標榜 GPS 電力可以去到 25 小時 (Peak 就 50 小時), 講緊嘅係指 GPS Accuracy Recording Interval 要 set 做 10 秒, default 係 1 秒, 咁 1 秒其實都係 8 小時, 你可以自行 set 1 秒, 5 秒或 10 秒
    3. Suunto Movescount 暫時只有 iOS 版, 未有 Android 版

Like: 5.0

升級   58.95%

該用戶從未簽到

seantam 發表於 2014-11-25 10:20
    除咗 iPhone Running App 我冇用過其他 GPS 錶, 柔詠師兄用 Peak, 我用 Sport, Sport 當然比 Peak 平, 但 ...

我都係用黎跑步咋..咁OK了..買定佢....
    THX CHING

升級   58.95%

該用戶從未簽到

柔詠 發表於 2014-11-24 22:03
    小弟幫mk一間上楼店,行山用品買(老虎俾$)……平……
    不過太多功能了……有排学/根本用不曬 ...

CHING 可唔可以PM我地址同埋買$$$ ...THX

升級   58.95%

該用戶從未簽到

CHING 們..你地係買有中文定係全英文哥隻嫁?

隻錶個 firmware design 本身冇中文, 所以用英文, 遲啲 firmware update 會唔會有中文就唔知啦 至於 website 就有簡體中文選擇  詳情 回覆 發表於 2014-11-25 21:08

升級   94.33%

擦汗

momot 發表於 2014-11-25 20:53
    CHING 們..你地係買有中文定係全英文哥隻嫁?

隻錶個 firmware design 本身冇中文, 所以用英文, 遲啲 firmware update 會唔會有中文就唔知啦

至於 website 就有簡體中文選擇

升級   16.95%

該用戶從未簽到

Suunto表從未有中文介面,Garmin因為台灣品牌先有中文。
    歐元勁跌,Suunto ambit 3 peak 浄表大約2.5K港紙左右

錯了... Ambit3 最新 firmware 已有中文  詳情 回覆 發表於 2015-6-3 09:32